kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

NYT: Demokrasinin geleceğini dindarlar belirleyecek

Yeni Haber
Türkiye'deki demokrasinin geleceğini "dindarlar"ın belirleyeceği öne sürüldü. New York Times gazetesi, AKP'nin 301'i değiştirmeye hazırlandığını belirtti ve "Türk liberallerinin katı, yok olan eski tüfekler ile mücadelelerine rağmen Türkiye'deki demokrasin geleceğini yeni dindar sınıfın belirleyeceği kesin gibi görünüyor" görüşünü dile getirdi.

New York Times gazetesi, Türkiye muhabiri Sabrina Tavernise imzalı uzun haberinde TCK'nin tartışmalı 301. maddesini ve AKP hükümetinin bu maddeyi değiştirme çabasını değerlendirdi. Haberin girişinde Atatürk'e hakaret etmekle suçlanan Prof. Dr. Atilla Yayla'nın artık İngiltere'de kendi isteği ile "sürgün"de yaşadığına dikkat çekildi ve Prof. Dr. Yayla için "hain" yazıldığı hatırlatıldı.
Orhan Pamuk'un yargılandığı 301. maddenin Batı'da iyi bilindiğini kaydeden gazete, buna karşın prof. Dr. Yayla hakkında TCK'nin bir parçası olmayan ve 1951 tarihli bir yasa çerçevesinde dava açıldığını belirtti.

NYT, Türkiye'de ifade özgürlüğünü kısıtlayan 39 kadar maddenin bulunduğunu, ancak bunların sadece 13'ünün genel olarak kullanıldığını belirtti. AKP'nin, liberallerin isteğinin aksine 301'i tam kaldıramayacağını sadece değiştirebileceğini bildiren gazete de, "Canlı ekonomi ve iddialı Avrupa hedeflerine karşın, özgür ifadeye gelince büyük bir bölümü muhafazakâr olan Türk toplumu kısıtlamaları destekliyor" görüşünü dile getirdi.

ABD'li gazete, Türkiye'de milliyetçilik yükseldikçe yazarlar, yayıncılar ve akademisyenlere yönelik davaların arttığını belirterek, çoğu Türkün de sisteme güçlü bir biçimde inandığına dikkat çekti. Bu arada, birçok Türkün, Avrupalı ülkelerin Türkiye'yi daha iyi anlaması gerektiğini söylediklerini kaydeden gazete, Almanya ve İtalya gibi ülkelerde 301'e benzer maddelerin varlığına dikkat çekildiğini ancak bu maddelerin Avrupa ülkelerinde çok ender uygulandığını belirtti.

AKP hükümetinin aşırı milliyetçiliğe karşı kendi yollarıyla mücadele verdiğini yazan gazete, bunun bir örneği olarak aralarında Orhan Pamuk hakkında suç duyurusu yapan avukat Kemal Kerinçsiz'in yer aldığı 30 "aşırı milliyetçinin gözaltına alındığı operasyonu örnek gösterdi.

NYT, haberine son verirken de "Türk liberallerinin katı, yok olan eski tüfekler ile mücadelelerine rağmen Türkiye'deki demokrasin geleceğini yeni dindar sınıfın belirleyeceği kesin gibi görünüyor" sözlerini kullandı.

ANKA