kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tembel değil aslında hipotiroit!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
22.01.2008
Anadolu Sağlık Merkezi Dahiliye Uzmanı Prof.Dr. Birsel Kavaklı, yorgunluğun hangi hastalıkların habercisi olduğuna dair soruları yanıtladı:

* Yorgunluğun şiddeti ve süresi bir ölçüt müdür?
Evet, tabii. Kişi ne kadar dinlense de kendini dinç hissetmez. Sabahları yorgun uyanır. Ama dediğim gibi bunun bir ölçütü yoktur. Biz, hastanın söylediklerine güvenir daha sonra araştırırız altında ne yatıyor diye. Ancak yanlış mı algılanıyor diye de bakmak lazım. Bazen yorgunluk yanlış da algılanabiliyor. Ayrıca bir hastalık nedeniyle yorgunluk varsa onunla birlikte başka belirtiler de ortaya çıkabilir. Yorgunluk bazı hastalara yerleşir, bunu normal algılarlar, ama aslında hastadırlar.

* Yorgunluk en çok hangi hastalıkların belirtisi olarak karşınıza çıkıyor?
Yorgunluğun en sık belirti olarak görüldüğü hastalık herhalde anemidir. Çünkü oksijen taşıyan hemoglobin eksikliği, kişiyi bazı hareketleri yapmaktan alıkoyar. Eksik olduğu zaman yorgunluk meydana getirir. Yorgunluğa yol açan hastalıklardan ikincisi depresyondur. Depresyon kişilerin kendisini yorgun hissetmesine neden olabilir. Hipotiroit hastalarının etraflarında tembel olarak tanımlanan kişiler olduğu söylenir. İş yapmak istemeyen, yerinden kalkmakta zorlanan, iş yapma gücünü kendinde hissetmeyen insanlardır bunlar genelde. Yine endokrin hastalıklarından şeker hastaları da sürekli yorgundurlar. Bu insanlar kendilerini yorgun, bezgin ve güçsüz hissederler. Şeker seviyeleri yüksek olduğu zaman günlük yaşamları bile kesintiye uğrayabilir.

* Yorgunluğa hangi belirtiler eşlik ederse doktora başvurmak gerekir?
Üşüme, saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi başka bulgular varsa, kabızlık, kilo kaybı varsa, bu çok ciddi sonuçlara yol açabilir.