Bu aylardaki güneş en iyi depresyon ilacıdır
Sevgilimden ayrıldım ve bir türlü toparlayamadım. Mutsuzluk ve yorgunluk sanki artık üzerime yapıştı. Lütfen bana yol gösterin. Esin Ç.- İstanbul
Üzüntü, eskiden zevk aldığınız aktivitelerden uzaklaşma, enerji kaybı, çaresizlik, konsantrasyon ve karar verme güçlüğü, uykusuzluk veya aşırı uyuma, sindirim sistemi problemleri, cinsel sorunlar, baş ve kas ağrıları, iştahta artış veya azalma, intihar düşünceleri gibi şikayetleriniz varsa siz de depresyonda olabilirsiniz. Depresyonun nedenleri çok çeşitli olmakla birlikte bazı ilaçlar, kronik hastalıklar, alkol ve madde bağımlılığı, stres veya ciddi üzüntülerin bu soruna yol açtığı biliniyor. Özellikle modern şehir hayatında stres, depresyonun en önemli hazırlayıcısı gibi görünüyor. Aşırı ve kronik stres durumlarında, böbrek üstü bezlerinizden fazla miktarda salgılanan adrenalin, ilk başlarda sizi diri, enerjik tutsa da zamanla yorgun, bitkin ve umutsuz biri yapmaya başlıyor. Bu nedenle, depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle son zamanlarda sizi üzen veya strese sokan bir durum olup olmadığı incelemeniz tavsiye ediliyor. Ancak şikayetlerinizin çözümü için mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekiyor.
KIŞ AYLARINA DİKKAT!
Sonbahar ve kış aylarında azalan güneş ışığı, vücudunuzun iç saatini ayarlayan, yani uyanık veya uykuda olduğunuzu belirleyen vücut ritminizin bozulmasına yol açabiliyor. Uykuda salınan bir hormon olan melatonin, uzun kış geceleri boyunca gereğinden fazla salgılanarak uyku artışı ve depresyona neden oluyor. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin de azalan gün ışığı ile daha az salgılanıyor. Tüm bunlar mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak bilinen ve depresyona oldukça benzeyen bir soruna zemin hazırlıyor. Bu nedenle eğer kış aylarında uyku ve iştahınızda artma, cinsel isteğinizde azalma, unutkanlık, kendinizi mutsuz ve çaresiz hissetmek gibi sorunlarınız varsa fazla beklemeden doktorunuzla birlikte bu 'kış depresyonu' için uygun bir tedavi seçmeniz gerekiyor. Bence depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle uzman bir psikiyatrist ile görüşerek bu sorununuzun nedenlerini ve tedavi seçeneklerini gözden geçirmelisiniz. Ancak yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Kış aylarında perde ve panjurları açarak evinizi gün ışığı ile doldurmanız, mevsimsel duygu durum bozukluğundan korunmanıza yardım edecektir.
YÜRÜYÜŞÜN FAYDASI
Kışın özellikle güneşli günlerde dışarı çıkmanız, uzun bir yürüyüş yapmanız, açık havada dinlenmeniz faydalıdır. Kendinizi üzgün, yorgun ve stresli hissettiğiniz dönemlerde günde 30-40 dakikalık yürüyüşler yapmanız stres ve endişe duygularınızı azaltacaktır. Duygusal durumunuzu düzeltmek istiyorsanız beslenmenize de özen göstermelisiniz. Bir Omega-3 yağ asidi olan DHA (Dokosahekzanoik asit) içeren balık ürünleri, ceviz, ketentohumu ve semizotu depresyona karşı oldukça koruyucudur. B vitaminleri, özellikle folik asit, demir, magnezyum, potasyum, selenyum ve çinko enerjinizi artıracak, yorgunluğunuzu azaltacaktır. Koenzim Q10, yeşil çay ve polifenoller gibi besin desteklerini doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz. St John's Wort de depresyonda kullanılan bir başka destektir. Alkol ve kafeinden uzaklaşmanız, tam tahıllar gibi glisemik indeksi düşük karbonhidratlara yönelmeniz, işlenmiş gıdaları, şeker deposu atıştırmaları bırakmanız da önemlidir. Hindi ve süt ürünleri de içerdikleri triptofan ile serotonin seviyelerinizi artıracaktır. Tüm bunları yaparken stresinizi kontrol etmeniz, meditasyon, nefes egzersizleri, masaj gibi tekniklerden faydalanmanız da size yarar sağlayacaktır. Unutmayın depresyon ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur. Bu sorunu doktorunuzun yardımı ve yapacağınız hayat tarzı değişiklikleri ile çözmeniz mümkündür.
Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@ sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.
Yayın tarihi: 22 Ocak 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/22/gny/haber,30DC6F0F4D694E29ABF4DC603F79E88C.html
Tüm hakları saklıdır.