kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anne usulü tarif defteri, modern yemek kitabı oldu

Neslihan TUNÇ
Gamze Bursa'nın Net 425 g. isimli yemek kitabı, lezzetli tarifleri ve görselliğiyle dikkat çekiyor. Bursa, 20 yıllık 'anne usulü' yemek defterini, modern bir kitaba dönüştürmüş..
Birkaç yıl öncesine kadar yemek kitaplarında en çok aranan şey, içindeki tariflerin lezzetli, pratik ve bilindik olmasıydı. Şimdi ise hem yemek kitaplarında sunulan lezzetler değişti hem de görsellik ve sunuma daha bir özen gösterilir oldu. İşte yemek fotoğrafı stilisti Gamze Bursa'nın kitabı da yemek dünyasındaki son trendlere uygun tarzda hazırlanmış. Kitabını anlatırken, "Sizin de bir yemek defteriniz var mı? Yoksa siz, kütüphanesinde pek çok yemek kitabı olanlardan mısınız?" diye soran Gamze Bursa, kendisinin 'anne usulü' yemek defteri tutanlardan olduğunu söylüyor: "Yemek defterlerini severim; samimi ve güvenilirdirler benim için. Ve o defterlerdeki tarifler anılarıyla ve tabii ki lezzetleriyle vardır. Tıpkı, benim 20 yıllık yemek defterimdeki leziz tariflerim gibi... Kıymetli defterimdeki ıslak kakaolu kek sayfasının çikolata sosu yüzünden okunmaz hale gelmesi, bu defterin bir yemek kitabına dönüşmesi hikâyesinin de başlangıcıydı..." Bursa'nın geçtiğimiz aralık ayında piyasaya çıkan Net 425 g. isimli yemek kitabının hikâyesi böyle başlıyor. Yenilikçi tarifleri, farklı sunumlarla hazırlanmış görselleri ve modern yüzlü tasarımı ile yemek kitapları dünyasına farklı bir boyut kazandırmaya aday olan Net 425 g., Gamze Bursa'nın kendi günlük yaşamında kullandığı çeşitli kaynaklardan derlenmiş veya eski lezzetlerin güncel malzemeler eklenerek farklılaştırılmış şekliyle yeniden hayata geçirilmiş, ama her biri defalarca denenmiş tariflerden oluşuyor. 162 tarif ve 162 fotoğraftan oluşan 358 sayfalık kitapta, modern ve güncel lezzetler var. İçki ile birlikte servis yapılacak atıştırmalıklar, çorbalar, et, balık ve tavuk yemekleri, makarnalar, kişler, sufleler, ekmekler ve tatlılardan oluşan tarifler; farklı lezzetler arayanlara mönü oluşturmak için alternatifler sunuyor. Kitaptaki fotoğraflar Gökçe Erenmemişoğlu'na ait. Grafik tasarımını Berna Koritan Sönmez, editörlüğünü ise Sevda Barandır yapmış.