kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Aklı korumanın yolu mutfaktan geçer

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
14.01.2008
* Sıkça görülen beyin kökenli hastalıklardan korunmak için nasıl beslenmeli?
Beyin hastalıklarının oluşmasında tansiyon, yüksek şeker gibi hastalıkların, genetik yapı ve çevresel etkenlerin varlığı tartışılmaz. Yaşam için gerekli olan gıdaların, yeterli ve doğru alınması, pek çok hastalığın oluşumunu engeller.

BEYNİ GENÇ TUTUN
Arı poleni, üzüm çekirdeği, A, E, C ve B vitamini, balık, yeşil çay ve baharatlardan, biberiye, zencefil, dereotu, fesleğen, bir tür bitki türü olan gingo biloba faydalıdır. Doğal yetişmiş yeşil yapraklı sebzeler ile mevsiminde yetişmiş meyvelere ağırlık verilmelidir.

HAFIZAYI GELİŞTİRİN
B vitamini, balık ve balık yağı, E ve C vitamini, gingo biloba, ada çayı, yeşil çay, siyah çay, meyve çayları, kahve, biberiye, zencefil ve karabiber faydalıdır. Özellikle kakulenin beyni canlandırıcı etkisi vardır.

FELCE KARŞI ETKİLİ GIDALAR
Çocuk yaştan itibaren, yağ, şeker ve unlu yiyeceklerden kaçınmak, hayvansal gıda olarak balık, tavuk, süt ve yoğurt tüketmek, bol sebze ve meyve yemek, alkolden, fast food tarzı gıdalardan uzak durmak ve kilo almamak kişiyi felçten korur.

UYKU BOZUKLUĞU İÇİN
Bol sebze ve meyve tüketimi yapılmalı, yoğurt ve süt dışında hayvansal gıdalardan kaçınılmalıdır. Melisa ağırlıklı içinde anason ve papatya bulunan çaylar uykusuzluğa iyi gelir. Kahve, çay ve asitli içecekler akşam alınmamalıdır.

STRESE KARŞI DİRENİN
Özellikle B vitamini yönünden zengin besinler bolca tüketilmelidir. Badem, tahıl ürünleri, makarna, irmik, zeytinyağlı yemekler, taze süt ürünleri, meyve suları, balık yemek strese iyi gelir. Bunun yanında fesleğen, limon, nane ve gül suyu da tavsiye edilir...