kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Aşırı terleme tarihe karışıyor

12.01.2008
Genelde nedeni bilinmeyen ve çok çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilen aşırı terleme, toplumun yüzde 1'inde görülüyor. Uzmanlar kişide "sosyal fobi" haline dahi gelebilen bölgesel aşırı terlemenin "Endoskopik Transtorasik Sempatektomi" yöntemi ile son bulacağını söylüyor. Bu yöntemle kamera ile göğüs boşluğuna girilerek operasyon gerçekleştiriliyor.

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Han, yaptığı açıklamada, genelde el, yüz, ayak ve koltuk altlarında görülen aşırı terlemenin yüzde 30 oranında genetik olduğunu söyledi. Görülme sıklığının 18-30 yaş arasında olduğunu belirten Serdar Han, "Bu durum 10 yaşında başlar, 60 yaşında biter" dedi.

"BÖLGESEL AŞIRI TERLEME İŞ VE SOSYAL YAŞAMI BÜYÜK ORANDA ETKİLİYOR"

Doç. Dr. Serdar Han, bölgesel aşırı terleme sorununu yaşayan kişilerde "sosyal fobi" haline gelebilen durumların da ortaya çıktığına dikkati çekti. Yüzü terleyen kişilerin başkaları tarafından sinirli ve sıkılgan olarak algılandığını belirten Han, el terlemesinin ise kişileri sosyal ilişkilerden uzaklaştırdığını belirtti. Serdar Han, bölgesel aşırı terleme sorununun kişileri iş ve sosyal yaşamlarında kendilerini sınırladığını ve çekingen kişiler haline getirdiğini belirtti. Ortaya çıkış nedeni bilinen aşırı terlemelerde sebebe yönelik tedavi uygulandığını kaydeden Han, sebebi belli olmayan terlemelerde ise "Endoskopik Transtorasik Sempatektomi" adı verilen cerrahi operasyon ile yüzde 98'e varan oranda başarı elde ettiklerini bildirdi.

Genel anestezinin uygulandığı bu yöntemle koltuk altından ince bir kesiden kamera ile göğüs boşluğuna girilerek sempatik sinir görüntüleniyor. Buradan el, yüz, koltuk altı terlemesine göre uyaran, sempatik sinir klipsle yakalanarak veya keserek iptal ediliyor ve ter bezleri ile bağlantısı kesiliyor. Yarım saat ile bir saat arasında süren operasyonun ardından el terlemeleri yüzde 98, koltuk altı terlemeleri yüzde 94, yüz terlemeleri ise yüzde 85 oranında son buluyor. Ayak terlemesinde ise karın bölgesinden yaklaşılan bir operasyon gerçekleştiriliyor. Ancak uzmanlar ayak terlemesinin el terlemesi ile beraber görüldüğü durumlarda göğüsten girilerek yapılan bu operasyonun, ayak terlemesinin de önüne geçebileceğini kaydediyor.

KALP HASTALARINA YASAK

Büyük oranda başarı sağlayan yöntem, ciddi kardiovasküler rahatsızlığı olanlar, akciğer yetmezliği ile tedavi edilemeyen hipertiroidizme sahip olanlarda uygulanamıyor. Yöntem bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Cerrahi tedaviye bağlı komplikasyonlar binde 1 oranında görülüyor.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Han cerrahi operasyona bağlı olarak göz kapağında düşme veya gözbebeğinde küçülme yaşandığını belirtti. Cerrahi sonrasında refleks terlemelerin de olabileceğini belirten Han, "Elde, koltuk altında ya da yüzde azalan terlemeler başka yerlerde görülebilir. Ancak bunlar da zamanla azalır veya kaybolur" dedi.

(ANKA)