kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Buzdan yatak üzerinde sıcak bir uyku rüya değil

BİLGE ESER
Sıcak ülkelerde güneşlenerek tatil yapmak istemeyenler için alternatif seçenek olan "buz oteller" giderek daha çok ilgi çekiyor. Geyik postu üzerinde uyumak istiyorsanız işte size soğuk bir mola..
Buz gibi soğuğu yaşadığımız bugünlerde, herkes kendini ısınabileceği sıcak ortamlara, tatil için de sıcak ülkelere atıyor. Ancak dünyanın bir yerlerinde ısınmak yerine "donarak" tatil yapmayı tercih edenler de yok değil. Sıcak denizlerde yüzmek yerine, donan buzlar üzerinde uyumayı isteyenlerin adresi ise belli: Buz oteller. İlki 1989 yılında inşa edilen buz oteller dünyanın en farklı tatil mekanı olarak ünleniyor. Bardaktan aynaya, koltuktan yataklara kadar her türlü eşya ve mobilyanın buzdan yapıldığı otellerin tek amacıysa, alternatif tatil isteyenlere farklı bir heyecan yaşatmak. Öyle ki, sayıları giderek artan otellerde düğün yapılabiliyor, buzdan İsa heykelinin önünde pazar ayini düzenlenebiliyor. Her yıl binlerce turistin kaldığı buz otelin ilki ise tamamen tesadüf eseri ortaya çıktı. İsveç'e bir sergi için giden Fransız bir foto muhabiri katılım çok olunca otellerde yer bulamadı. Bunun üzerine de serginin gerçekleştirildiği silindir şeklindeki Eskimo evinin içinde gecelemek istedi. Uyku tulumlarının içinde ren geyiği derilerinin üzerinde uyudu. Sabah çok güzel bir uyku çektiğini söylediğinde girişimciler çoktan planlarını yapmışlardı bile. Bunun sonucunda da dünyanın ilk buz oteli İsveç'in Kiruna kentinde yükselmeye başladı.

Süresi sadece 4-5 ay
Buz otellerde kalmak için oldukça planlı olmanız gerekiyor. Çünkü en fazla 4-5 ay hizmet verebiliyorlar. Rezervasyonlar da bunun sonucunda aylar öncesinden yapılıyor. Bir buz otelinin yapım süreci hayli zahmetli: Mart-nisan aylarında göller veya denizlerden buzlar alınıp stoklanıyor. Kasım ayı geldiğindeyse mühendisler için zorlu süreç başlıyor. Buzlara istenilen eşyaya göre -bu bir kule, bir ayna, bir yatak bir heykel olabilir- şekil veriliyor. Yaklaşık olarak 6 haftada, 500 tondan fazla buz ve 15 bin tondan fazla kar kullanılarak otel tamamlanıyor. Aralık ya da ocak ayında hizmete açılan otel, sıcaklıkların bir iki derece artmasıyla birlikte nisan ayına doğru kapatılıyor. Aylar süren emekler, yavaş yavaş yok oluyor ve eriyerek en yakındaki nehrin sularına karışıp gidiyor. "Tabiat Ana"nın yaratıp sonra da geri aldığı bu oteller, farklı bir tatil geçirmek isteyenler için güzel bir alternatif sunuyor.
Haberin fotoğrafları