kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Reflü=Kanser mi?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
02.01.2008
Reflü olduğunuz kesinleştiyse, sakın 'Şimdi de kanser mi olacağım' endişesine kapılmayın. Prof. Dr. Avşar kanser ve reflü arasındaki ilişkiye dair içinizi rahatlatacak bilgiler verdi..
* Reflü ne zaman kanser yapar? Türk toplumunun sadece yüzde birinde özel reflüler görülür ve bunlar kansere eğilim gösterebilir. Reflü çok yaygın. İstanbul'da muhtemelen bir milyon erişkin reflü var. bir milyonun da çok ufak bir kısmında kanser gelişebilir. İstanbul'da yılda çıkan yemek borusu kanseri 500-600 civarında. Bunların da bir kısmı reflü ile ilişkilidir.

* Reflü hangi kanserlere neden olabilir? Yemek borusunun iki farklı tip kanseri vardır. Reflü bu farklı iki tipin sadece birinden sorumludur.

LOKMA BAĞAZA TAKILIR

* Kanser olacak reflülü hastalarının şikayetleri nelerdir? Şikayet açısından baktığımızda kansere gidecek reflü hastaları ile gitmeyecek reflü hastaları açısından fark yoktur. Ama kanser geliştiğinde şikayetlere yutma güçlüğü de eklenir. Kanser aşamasında en tipik belirti yutma güçlüğüdür. Lokma insanın boğazına takılır ve geçemez.

* Hangi reflüler risklidir? Reflünün yüzde birlik grubunda hücre tipi değişmeye başlar. İşte bu hastalarda kanser riski artar. O nedenle bu küçük grubu belli aralıklarla endoskopik olarak izlemek gerekir. Bu küçük grup Batı'da sık görülmesine rağmen bizde oldukça nadir görülüyor. Endoskopi yaparak o riskli grubu saptayıp belli aralıklarla izleyerek kanser olmalarını engelliyoruz.

* Reflü tedavi edilirse kansere yol açması da engellenmiş olur mu? Dünya tıp literatürü buna 'evet' de diyor, 'hayır' da. Bence bu küçük riskli grupta yapılacak olan ciddi bir reflü tedavisi ile, kansere gidiş genellikle önlenir.

MİDE KANSERİ YAPMAZ
* Politikacı Aydın Güven Gürkan hayatını kaybettiğinde hakkında, 'Reflü zannetti, ama mide kanseriymiş' diye haberler çıkmıştı. Bu mümkün mü? Kişinin hastalığını reflü zannedip aslında kanser olma ihtimali ne kadar? Reflünün mide kanseri ile ilgisi yoktur. Ama bazen hastalıklarla ilgili şikayetler ortak olabiliyor ve insanlar da ister istemez bu tuzağa düşüyor. Reflü olan bir insanın yakınmaları ile mide kanseri olmaya doğru ilerleyen kişinin şikayetleri benzerlik gösterebilir. Yanma, ekşime ve mide bölgesinde ağrı gibi yakınmalar her iki hastalıkta da görülmektedir. Bir anda ortaya çıkan kansızlık, inatçı kusma, iştah kaybı, kilo verme ve ilaçlarla düzelmeyen şikayetler alarm şikayetlerdir. Eğer kişinin bu tür şikayetleri varsa, hiç vakit kaybetmeden doktora gitmelidir.

*Reflü genetik midir? Ülserde genetik etkisi vardır. Annesi ya da babası ülser olan çocuklarda ülsere çok sık rastlanmaktadır. Reflünün de genetik özelliği olsa bile, ben çevresel faktörlerin bu hastalığın ortaya çıkmasında daha önemli ve etkili bir rol oynadıklarını düşünüyorum. Kişinin annesinde ya da babasında reflü olmayabilir ama kendisi her gün streslidir. Ya da her gün hamburger yiyerek ve şarap içerek beslenmektedir. Böyle örneklerde ailesinde reflü olmasa bile kişi, bu hastalığa yakalanabilir.