kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bebeğim nasıl sağlıklı doğar?

28.12.2007
Bebek sahibi olmak istiyorum. Ancak ailemde kronik hastalığı bulunan pek çok kişi var. Ne tür önlemler almalıyım? Gürcan H./İstanbul
Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Meltem Eğilmez Candangil, hamilelik öncesinde alınması gereken önlemleri sıraladı. Candagil şöyle konuştu: "Hamile kalmayı planlayan bir kadının genel sağlık durumu önemlidir. Anne adayının düzenli çalışma ve dinlenme saatlerinin olması, yeterince uyuması, sigara ve alkol tüketmemesi ve yoğun sigara dumanı olan yerlerde zaman geçirmemesi gerekir. Bebeği anne ile ilişkilendiren, onun beslenmesini, oksijenlenmesini sağlayan ve atıklarını boşaltan sistem olan plasentanın tamamen bir damar sistemi olduğu düşünüldüğünde, sigaranın hamilelik üzerinde çok zararlı etkileri vardır. Doğurganlık çağında bir kadın hiç sigara içmemelidir. Hamileliği etkileyebilecek hastalıklar arasında anemi, diyabet, guatr, kalp romatizması ve doğuştan kalp kapağı sorunları da vardır. Kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak gibi enfeksiyonlar da erken hamilelik döneminde geçirildiğinde bebeğin sakat doğmasına ve düşüğe yol açabilir.

Katarakt ameliyatı etkili mi?
Katarakt ameliyatı olmam lazım ama korkuyorum. Bu operasyondan sonra net görebilmek mümkün müdür? Mustafa R./Ordu

Katarakt ameliyatı sonrasında hasta bir gece hastanede kalıp taburcu ediliyor. Eve giderken hastaya göz damlalarını düzenli kullanmasını önerdiklerini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nusret Baş, ameliyattan sonraki birinci haftada şunlara dikkat edilmesini öneriyor:
* Gözün üstüne yatmayın.

* Gözünüze su veya sabun kaçırmayın.

* Saçlarınızı başınızı geriye eğerek, yüzünüze su getirmeden yıkayın.

* Göz çevresinde krem ya da makyaj malzemesi kullanmayın.

* Güneş gözlüğü veya varsa numaralı gözlüklerinizi takın.

* Numaralı gözlüğünüzün ameliyat olunan tarafındaki camını, numarasız camla değiştirin.

* Bu sürede yüzmek, ağırlık kaldırmak veya secdeye varmak sakıncalı olabilir.

* Gözlerinizi ovalama alışkanlığınızı bırakın.

* Ameliyatın ikinci haftasından itibaren günlük yaşantınıza geri dönebilirsiniz.
Haberin fotoğrafları