kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MİHA'cılar bir haber toplantısı sonrasında arkadaşlarının objektiflerine gülümsüyor.

Gazeteciliğin yüz akları MİHA'da

Müjgân HALİS
Marmara Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı röportajlar, Çıplak Kralın Terzileri kitabında buluştu. Kitapta, yaygın medyada sıkça rastlanmayan yerlerin, insanların sesi var..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gazeteciliğin yüz akları MİHA'da
Marmara Üniversitesi Haber Ajansı (MİHA) muhabirlerinin yaptığı 62 röportajdan oluşan son kitapları Çıplak Kralın Terzileri geçtiğimiz hafta yayınlandı. Kitapta birbirinden değişik ve özgün röportajlar var. Özlem Şimşek'in iki porno filmin gösterildiği bir sinemadaki deneyimleri de, garsonluk yapacığını sanırken kendisini erotik film yıldızı olarak bulan Yasemin Ünlü'nün Yasemin Yaşar'a anlattıkları da ibret verici. MİHA muhabirleri Herodot'un izinde, Yaşar Kemal'e selam durarak yaptıkları röportajlarda bazen azınlıkların sesine kulak vermişler, bazen lösemili çocukların annelerine uzatmışlar teyplerini, bazen de ölümden kaçarak Türkiye'ye sığınan İranlı Kürt Hejar'ın korkusunu aktarmışlar. Sadece bu kadar da değil. Fındık bahçesinin Diyarbakırlıları, İstanbul'un varoşu Yavuztürk Mahallesi'nin çocukları, güvercinlere aşkla bağlanan insanları, kağıt toplayıcılarını dinlemişler.

İKİ KUŞAK BİR ARADA
Üniversitede benim de hocam olan Kayıhan Güven ve son kuşak öğrencileriyle söyleşmek üzere bir aradayız. Hoca ve öğrencileri Espas İletişim'in sponsorluğunda, Detay Yayınları tarafından son kitapları olan Çıplak Kralın Terzileri'nin haklı gururunu taşıyor. Genç meslektaşlarımıza kendisini adayan hocamızın, daha sonra geçtiği Marmara Üniversitesi'nde yıllar içinde başardığı o kadar çok şey var ki. Röportajın sırtını edebiyata dayayan ve ta Herodot'a kadar uzanan bir tür olduğunu ve MİHA'da öğrencilerin Türkçe'yi iyi bilmeleri ve dünyayı tanımaları için çaba harcadıklarını anlatıyor. Hocalığının yanı sıra MİHA'nın genel yayın yönetmenliğini de üstlenen Kayıhan Güven, her sene öğrencileriyle Edirne'deki Kakava Şenlikleri'ne, Çanakkale'deki Anzak kutlamalarına gidiyor, bu yıl bu şehirlere Kars'ı da eklemiş. Ama onları en heyecanlandıran proje gelecek yıl gitmek istedikleri Tahran. MİHA'lı gazeteciler bir yandan haber röportaj yapmayı, bir yandan fotoğraf çekmeyi öğrenirken, hocalarının isteğiyle her ay mutlaka bir kitap okuyor ve tartışıyorlar: "Bir ay Anna Karenina'yı okuyorlarsa ve sonraki ay laikliği konuşuyorsak mutlaka Kuran-ı Kerim'i okumalarını istiyorum."

PROFESYONEL DESTEK
MİHA yaz –kış çalışan bir kurum ve mesleğin profesyonellerinden de destek alıyor. Fotoğrafçı Ali Öz, Pulitzer ödüllü Murat Sezer'in yanı sıra, pek çok gazeteci genç meslektaşlarıyla bilgi ve deneyimlerini gönüllü olarak paylaşıyor. Süreli bir yayın gibi her hafta pazartesi ve Cuma günleri haber toplantıları yapan MİHA'cılar, öğrenciliklerinin ilk birkaç ayında yazı ya da fotoğraflarını gazete ve dergilerde yayınlatmaktan fazlasıyla memnunlar. Bunlardan biri de üçüncü sınıf öğrenisi Damla Kaya Yerli. MİHA'nın idari koordinatörlüğünü yapan ve Kayıhan Güven'in sağ kolu gibi çalışan Damla, aynı zamanda Hrant Dink'i öldürüldükten sonra ilk çeken gazeteci. Cinayetten birkaç dakika sonra olay yerine ulaşan Damla'nın fotoğrafları, ertesi gün Türkiye'nin bütün gazetelerinde manşetten kullanılsa da, ne imzası yayınlanmış, ne de telif alabilmiş. Onu Anadolu Ajansı'na teslim ettiği fotoğraflarının imzasız yayınlamasından çok, bir gazeteciyi kafasındaki kurşun delikleriyle fotoğrafını çekmek zorunda kalmak etkilemiş. Çıplak Kralın Terzileri'nde bu konuyla ilgili 'Anı Ölümsüzleştirmek' başlıklı yazısında ruh halini çok güzel anlatmış. Her haberinde hala yaşayan Damla, "Biz MİHA'da gösterilmeyeni göstermeye çalışıyoruz," diyor..
Haberin fotoğrafları