Sevim Gökyıldız (solda) ve Gülhan Kara, Fransızlara çorba yetiştiremedi.
Fransızlara parmak ısırtan Türk
İLİŞKİLİ HABERLER
Fransızlara parmak ısırtan Türk
Türkiye'nin tanıtımı için beş yıldır Fransa'nın turistik şehirlerinde gastronomi ve kültür festivali (Afiyet Olsun, Istanbul la Magnifique) düzenleyen yemek yazarı ve gurme Sevim Gökyıldız; son olarak ekim ayı sonunda Dijon Belediyesi'nin davetiyle Mutfak Sanatları Uluslararası Bienali'ne katıldı. Gökyıldız, yoğurtlu bulgur çorbasıyla bienalde büyük ilgi gördü. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı da olan Gökyıldız, Kore, Japonya, Brezilya, Arjantin gibi ülkelerin de katıldığı bienale bir konuşma için çağrılmış olmaktan gururlu. 20 dakikalık konuşmasında Türk mutfağında bulgur ve kırmızı mercimeği anlatmış. Gökyıldız bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Bulgur ve mercimeği yabancılara tanıtmamız gerekiyor. Son Gaziantep gezimde de bulgurcular 'Bizim bulgurumuz dünyada hiç tanınmıyor,' diye şikâyet ediyordu. Bir kere bulgur, besin değeri olarak çok faydalı. Ben kendi mutfağımda da çok kullanıyorum." Bienal kapsamında yapılan Uluslararası Çorba Festivali'ne de katılan Gökyıldız, kendisine asistanlık yapan bir başka yemek yazarı Gülhan Kara ile pişirdikleri yoğurtlu bulgur çorbasıyla da Fransızlara parmak ısırtmış: "Hiçbir Fransızın aklına yoğurttan çorba yapmak gelmez. Fransızlar yoğurda hayrandır, ama içine meyve koyup yerler. Çorbamız o kadar beğenildi ki kuyruklar oluştu. Lokanta sahibi bize 50 kişilik yapmamızı söyledi, ama beş dakika içinde 100 kişi geldi. Türkiye'den gitmeden önce birçok gurme ile konuşup akıl almıştık. Yanımızda nane de götürdük. Çünkü bizim nanemizin kokusu, oradakilerden çok farklı. Nane kavurup koyduk, herkes bayıldı. Konuşmaktan ve tarif vermekten sesim kısıldı.''
İLİŞKİLİ HABERLER
Fransızlara parmak ısırtan Türk
Yayın tarihi: 29 Aralık 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/29/ct/haber,617018D5AC404ACFA5B277FFC112F89C.html
Tüm hakları saklıdır.