Pakistan'da, muhalefet lideri ve eski başbakanlardan Benazir Butto, bugün Ravalpindi kentinde yapılan parti mitinginde yaptığı konuşmanın ardından uğradığı saldırıda hayatını kaybetti.
*OLAY YERİNDEN FOTOĞRAFLAR VE BENAZİR BUTTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ
*SUİKASTİN GERÇEKLEŞTİĞİ SALDIRIYLA İLGİLİ GÖRÜNTÜLERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
SUİKAST NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİ?
Benazir Butto'nun, Ravalpindi'deki Liyakat Bağ meydanında yapılan mitingte konuşmasını bitirmesinin hemen ardından aracına bindiği, bu sırada intihar saldırganının Butto'ya ateş açtığı belirtildi.
Butto'nun arabasına binerken boynu ve göğsünden vurulduğu söyleniyor.
Benazir Butto'nun, başından yaralandığı ve hemen hastaneye kaldırılarak ameliyata alındığı kaydedildi.
İntihar saldırganının Butto'ya ateş açtıktan sonra üzerindeki bombaları patlatması sonucu, alanda bulunan yaklaşık 20 kişinin de öldüğü kaydedildi.
Miting alanındaki patlamanın hemen ardından gelen haberler, Butto'nun yara almadan kurtulduğu ve güvende olduğu yönündeydi. Parti yetkilileri, Butto'nun aracına bindiğini ve patlamanın olduğu noktanın 50 metre uzağında bulunduğunu aktarmıştı.
Saldırıdan yaklaşık yarım saat sonra ise Butto'nun önce ağır yaralandığı ve ameliyata alındığı, ardından da öldüğü bildirildi.
Pakistan İçişleri Bakanlığı, Butto'nun mitingte düzenlenen intihar saldırısında öldüğünü açıkladı. Butto'nun kaldırıldığı Ravalpindi Hastanesinde bulunan, Butto'nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisinden Vasıf Ali Han, Butto'nun yerel saatle 18.16'da öldüğünü bildirdi.
Olay yerindeki gazeteciler, binlerce kişinin toplandığı Liyakat Bağ Parkı'nda meydana gelen patlama sonucu, ölenlerin vücutlarından kopan parçaların etrafa saçıldığını kaydetti.
Butto'nun kaldırıldığı hastaneye gelen Butto yanlıları da Devlet Başkanı Pervez Müşerref karşıtı sloganlar attı; bazıları gözyaşlarına tutamazken, bazıları da hastanenin acil girişindeki cam kapıyı kırdı.
DİNCİ TERÖR EYLEMLERİNİN YÜKSELİŞE GEÇTİĞİ DÖNEMPakistan'da 2007 hem siyasi krizin tırmandığı hem de dinci terör eylemlerinin yükselişe geçtiği bir yıl oldu.
ABD'nin teröre karşı savaşında önemli müttefiklerinden Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in iktidarı kansız darbeyle ele geçirmesinden 8 yıl sonra, bu yıl mart ayında Yüksek Mahkeme'yi etkisiz hale getirme çabaları eşi benzeri görülmemiş gösterilerin düzenlenmesine yol açtı.
6 Ekimde düzenlenen başkanlık seçiminde Müşerref'in yeniden seçilmesi gerilimi körükledi. Müşerref, 3 kasımda ise ülkede olağanüstü hal ilan etti. Müşerref'in yeniden seçildiği 22 kasımda onaylanırken uluslararası baskılara maruz kalan Müşerref, 8 ocakta yapılacak seçimler için kampanya döneminin arefesinde, 15 aralıkta olağanüstü hali kaldırdı.
Bu arada, sürgündeki eski başbakanlar Benazir Butto ile Navaz Şerif seçimler için ülkeye dönerken, muhalifler seçim yolsuzluklarını gündeme getirdi. Ancak Müşerref'in korktuğu gibi seçimleri boykot etme kararı almadılar.
ABD ise istikrarlı bir Pakistan istiyor, çünkü Pakistan, teröre karşı savaşın devamında da ABD için önem taşıyor. Öte yandan El Kaide lideri Usame Bin Ladin Müşerref'e ve rejimine cihat ilan etmiş bulunuyor ve "seçimleri engellemek için elinden geleni yapacağını" söylüyor. 90'lı yıllarda Müşerref'in başlıca rakibi olan Butto ile Şerif'in halktaki imajlarının ise hala pek iyi olmadığı yorumları yapılırken, Butto'nun 8 yıllık sürgünden döndüğü 18 Ekimde Karaçi'de düzenlenen saldırıda 119 kişi öldü. Eski başbakan, sürgünden dönüyordu ve ölenlerin çoğu onu karşılamaya gelen yandaşlarıydı.
Gerilimin azalmadığı Pakistan'da yılın sonuna yaklaşırken, bugün Butto'nun bir seçim mitinginde düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybettiğinin açıklanmasıyla ülkedeki siyasi krizin kısa vadede yatışmayacağı hatta giderek daha da derinleşeceği görülüyor.
SALDIRIYI KINAYAN İLK ÜLKE RUSYA OLDU
Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun intihar saldırısında öldüğü haberine ilk tepki Rusya'dan geldi. Saldırıyı kınayan ilk ülke olan Rusya'nın Dışişleri Bakanlığı, "saldırının şiddetle kınandığını" duyurdu.
ABD'DE SALDIRIYI KINADI
Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun öldüğü intihar saldırısı, ABD tarafından da kınandı. ABD, Pakistan muhalefet lideri, eski Başbakan Benazir Butto'nun (54), Ravalpindi'deki seçim mitingi sırasında düzenlenen silahlı ve bombalı intihar saldırısında aldığı yaralardan öldüğü haberi üzerine, kınama yayımladı. Rusya, saldırıyı kınayan ilk ülke olmuştu.
ALMANYA'DAN KINAMAAlmanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Pakistan'da muhalefet lideri ve eski başbakanlardan Benazir Butto'ya suikast düzenlenmesini sert dille kınadılar.
Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Thomas Steg, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Merkel'in, Butto'nun öldürülmesini sert şekilde kınadığını ve bunu ''korkak bir terör saldırısı'' olarak nitelendirdiğini söyledi.
BENAZİR BUTTO KİMDİR?
Butto, 1953'te Sindh eyaletinde toprak sahibi zengin bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Pakistan Halk Partisi'nin kurucusu ve 1971-1977 yıllarında devlet başkanlığı ve başbakanlık yapan Zülfikar Ali Butto'nun kızı olan Benazir Butto, dünyaca ünlü Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim gördü.
Harvard Üniversitesi'ni Hindistan'ın Doğu Pakistan'a asker gönderdiği ve babasının Batı Pakistan savunma bakanı olarak Birleşmiş Milletler'de temaslar kurmak üzere New York'a gitmek zorunda kaldığı 1971 yılında bıraktı.
Oxford Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Pakistan'a geri döndü. Babasının tutuklanıp idam edilmesinden sonra ev hapsinde kaldı. 1984 yılında yurt dışına çıkmasına izin verilmesiyle, Büyük Britanya'ya taşındı ve orada sürgünde babasının partisinin liderliğini yaptı. 1987 yılında çimento fabrikatörü Asif Ali Zardari ile evlendi.
Askeri cuntanın şefi Ziya Ül Hak'ın 1988'de ölümünden sonra Pakistan'da 1977 yılından beri ilk kez serbest seçimler yapıldı.
İLK MÜSLÜMAN KADIN BAŞBAKAN19 Kasım 1988 tarihindeki bu seçimleri kazanan Butto, ilk kez bir müslüman ülkenin kadın başbakanı oldu. 2 Aralık'ta başbakan olarak göreve başladı. Yoğun yolsuzluk suçlamaları altında kalan hükümet 20 ay kadar sonra, askeri güçlerin desteğindeki devlet başkanı Gulam İshak Han tarafından, yeni seçimlere gidileceği gerekçesiyle devrildi. Ancak Butto aleyhindeki suçlamalar yargıya yansımadı. Yeni hükümeti Navaz Şerif kurdu. 1993 yılında Butto yeniden seçildiyse de, 3 yıl sonra hükümet yine yolsuzluk suçlamaları altında, devlet başkanı Faruk Leghari tarafından düşürüldü. Yüksek mahkeme de devlet başkanının kararını onayladı. Ancak Butto ve eşi Zardari hakkındaki suçlamaların doğruluğu kesinleşmedi.
Butto'ya yönelik eleştirilerin başlıca kaynağı Butto'nun ulusal reformları sonucu politik güçlerini yitirmeye başlayan Pencap bölgesindeki zengin toprak sahipleri ve bu bölgenin seçkinleriydi. Butto eski feodal yapıya karşı mücadele etti ve bu yapıyı Pakistan'ın stabilizasyonu önündeki engel olarak niteledi.
1999 yılında, Pervez Müşerref'in liderliğinde gerçekleşen askeri darbe sonrasında Pakistan'ı terk etmek zorunda kaldı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine yerleşti. 2002 yılında Pervez Müşerref pratikte Butto'yu hedef alarak başbakanların en fazla iki dönem görev yapabilecekleri yolunda bir anayasa değişikliği yaptı.
2007 yılında Butto'nun yeniden başbakan olma olasılığı doğdu. Seçim çalışmalarına katılmak üzere Pakistan'a dönüş kararı alan Butto'ya karşı, El Kaide örgütünün saldırı tehdidinde bulunması üzerine, Müşerref, Butto'nun dönüşünü ertelemesini ve yüksek mahkemenin kendisiyle ilgili af istemine ilişkin kararını beklemesini istedi. Bu isteğe uymayan Benazir Butto, 18 Ekim 2007 gecesi, 8 yıllık sürgünden sonra Pakistan'a geri döndü. Ancak yandaşlarının sevgi gösterileriyle karşılanan Butto aynı gün bombalı bir suikast girişimine hedef oldu. Karaçi kenti yakınlarında gerçekleşen ve Benazir Butto'nun yara almadan kurtulduğu bu saldırıda 138 kişi yaşamını yitirdi, 248 kişi de yaralandı.
Butto, bugün Ravalpindi kentinde düzenlenen mitingdeki silahlı ve bombalı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.