kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tüketici güveninde gerileme

Yeni Haber
Yurttaşların, satın alma güçleri ile genel ekonomik duruma ve dayanıklı tüketim malı satın almak için dönemin uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerinin belirlediği "tüketici güveni"nde, Ağustos'tan bu yana yaşanan kötüleşme, Kasım'da da sürdü.

Tüketici Güven Endeksi Kasım ayında önceki aya göre yüzde 3.82 oranında azaldı. Endekste Ağustos'tan bu yana yüzde 6'ya yaklaşan düşüş, iç talepte ciddi bir daralmaya işaret ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen ve tüketicilerin harcama davranış ve beklentilerini değerlendiren Aylık Tüketici Eğilim Anketi ile buna göre oluşturulan Tüketici Güven Endeksi'nin Kasım ayı sonuçları açıklandı. Buna göre Endeks, Kasım ayında yüzde 3.82 oranında 3.68 puanlık düşüşle 92.52'ye kadar indi. Ağustos ayında 98.25 düzeyinde bulunan güven endeksi, Eylül'de 97.11, Ekim'de 96.20 ve Kasım'da 92.52'ye geriledi. Endekste sürekli gerilediği bu dönemdeki toplam düşüş 5.73 puan (yüzde 5.83) oldu.

Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde baz yılına göre iyimser duruma, 100'den küçük olması kötümser duruma, 100 olması ise tüketici güveninin baz yılı ile aynı olduğuna işaret ediyor. Endeksin artması tüketici güveninin arttığını, düşmesi ise azaldığını gösteriyor.

GÜVENİ ETKİLEYEN UNSURLAR


Güven endeksinde son aylarda yaşanan düşüş, tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik duruma ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerinin kötüleşmesinden kaynaklanıyor.
Tüketici Güven Endeksi'ni oluşturan bileşenleri olan alt endekslerden, tüketicilerin mevcut döneme ilişkin satın alma gücüne ilişkin endeksin değeri Kasım'da yüzde 5.83 geriledi. Gelecek dönemde satın alma gücüne ilişkin beklentiyi yansıtan endeksin değeri de önceki aya göre yüzde 3.71 düşüş gösterdi. Mevcut dönemdeki genel ekonomik duruma ilişkin endekste yüzde 6.79, gelecek dönemde genel ekonomik durumun nasıl olacağına ilişkin endeks yüzde 5.95 düşüş gösterdi. Gelecek dönemde iş bulma umuduna ilişkin endeks ise önceki ayki değerine göre yüzde 0.02'lik bir artış gösterdi.

OTOMOBİL ALMA UMUDUNDA CANLANMA


Gelecek dönemde dayanıklı tüketim malı alma olasılığı yüzde 3.79, yarı dayanıklı tüketim malı harcaması olasılığı da yüzde 0.65 gerilerken, otomobil satın alma ihtimaline ilişkin endeks değerinde yüzde 6.59'luk artış olduğu dikkati çekti. Gelecek dönemde konut satın alma veya inşa ettirme olasılığına ilişkin endeks değeri ise yüzde 24.06 düşerek 5.92'ye kadar düştü. Konut onarımına para harcama olasılığı da yüzde 14.45 düşüş gösterdi.


ANKA