kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kalbi genç tutmanın 10 yolu

Sevdican GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
30.09.2007
Yeme-içme düzeninize ve sağlığınıza biraz daha dikkat ederek, kalbinizin erken yaşlanmasını önleyebilirsiniz. İşte yapmanız ve yapmamanız gerekenler..
Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı, yaşam biçiminizde yapacağınız küçük değişikliklerde saklı. Sağlıklı beslenip düzenli egzersiz yaparak hastalıklara yakalanma riskinizi yarı yarıya azaltabilirsiniz. Bunun yanı sıra erkekler stresten uzak kalarak kadınlar ise menopozu geciktirerek yaşamlarını sağlıklı olduğu kadar mutlu da sürdürebilir. Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, dünyanın giderek en önemli sağlık sorunu haline gelen kalp hastalıklarından korunmak için birkaç ipucu verdi.

1- Sağlıklı beslenin
Kalp sağlığınız için sağlıklı yiyecekler tüketin. Kolesterolünüzü düşürmek için tereyağı gibi hayvansal yağlardan uzak durun. Zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya gibi bitkisel yağları tercih edin. Kırmızı eti mümkün olduğunca yemeyin. Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Konsantre süt, karaciğer, işkembe gibi sakatatlardan; sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durun. Düşük kalorili sebze ve meyveler, kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerir. Beslenmenizde beyaz un yerine işlenmemiş buğday unu (kepekli) tercih edin. Çocuklarınızı mümkün olduğunca fast food'dan uzak tutun.

2- Bel ölçünüze dikkat edin
Yağların karın çevresinde toplanması, özellikle kalp-damar hastalığı riskini artırır. Bu nedenle bel çevresi kadınlarda 88, erkeklerde 102 santimetreyi geçmemeli. Fazla kilolarınız varsa kurtulmaya çalışın. Bunun için öğün aralarında atıştırmalara ve hızlı yemek yemeğe son verin. Yavaş ve istikrarlı kilo vermenin daha sağlıklı ve kalıcı olduğunu unutmayın. Kilo vermek, kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır.

3- Menopozu geciktirin
Östrojen hormonu kadınları damar sertliğine karşı korur. Ancak menopozla birlikte östrojen hormonu ortadan kalktığı için kadınlarda anormal bir damar sertliği süreci başlar. Bu nedenle menopozun geciktirilmesi için tedavi uygulanabilir. Bu hormonun meme kanseri riskini artırdığına ilişkin tartışmalar olsa da, istatistiklere göre, Amerika'da her yıl 250 bin kadın koroner kalp hastalığından yaşamını kaybediyor. Meme kanserinden ölenlerin sayısı ise 45 bin civarında.

4- Düzenli spor yapın, stresten uzak durun
Tembellikten ve aşırı stresten uzak durun. Düzenli egzersiz, sizi kalp hastalıklarından korur. Ancak 35 yaşından sonra yoğun efor gerektiren bir spora başlayacaksanız, gizli kalp hastalığı riskine karşı kalp kontrolünden geçin. Egzersizin en ideali yürüyüştür. Kandaki kötü kolesterolün yakılması için beş kilometreyi 45 dakikada yürüyün. Efor sırasında göğüs ağrısı, halsizlik, kramp, nefes darlığı gibi şikâyetlerle karşılaşırsanız egzersize derhal ara verin.

5- Sağlığınızı kontrol altında tutun
Aile geçmişinizde kalp hastası varsa, şişmansanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız 30, değilseniz 40 yaşından sonra şu testleri yaptırın: Total kolesterol, HDL (iyi kolesterol), LDL (kötü kolesterol), trigliserid ve kan şekeri. Kan yağları dışında düzenli olarak yüksek tansiyonunuzu ölçtürün. Koroner kalp hastalığından korunmak için hekim tavsiyesiyle birinci gruptakiler 30, ikinci gruptakiler 40 yaşından sonra günde 100 miligram Aspirin almalı.

6- Aceleci olmayın
Kendinizle, yaşamla, ailenizle, eşinizle, dostlarınızla barışık olun. Çok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz yavaşlayın. Bu kişilerin kanındaki adrenalin seviyesi çok yükselir, bu da spazma neden olur. Riskinizi azaltmak için daha yumuşak, sakin hareket eden, huzurlu biri olmaya özen gösterin.

7- Alkolü sınırlandırın
Kalbiniz için "Alkol yararlıdır," demiyoruz. Eğer içecekseniz tercihiniz yararlı kolesterolü yükselttiği bilinen, kırmızı şaraptan yana olsun. Veya içinde kalbi koruyucu maddeler bulunan üzümü çekirdekleriyle birlikte yiyebilirsiniz.

8- Haftada iki kez seks yapın
İngiltere'de yapılan bir araştırma, haftada iki kez seks yapanların haftada bir kez seks yapanlara oranla yüzde 50 daha az kalp krizi geçirdiğini ortaya çıkardı. Özellikle düzenli bir birliktelik yaşadığınız kişiyle seks yapmak, kalp sağlığını koruyor. Bir başka araştırmaya göre ise eşinizle seks sırasında nabız dakikada 130 atıyor. Suçluluk duygusu veya yeni birini keşfetme ihtiyacı kişide aşırı heyecan yaratıyor; nabız sayısı artıyor. Seks sırasındaki kalp krizlerinin yüzde 80'i kaçamak seks yaparken gerçekleşiyor.

9- Sigara içmeyin
Sigara, kalp hastalıklarına, felci tetikleyici durumlara, akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanser hastalıklarına neden olabiliyor. Sigara tek başına kalp-damar hastalığına neden olabileceği gibi, diğer etkenlerle birleşerek de riski artırabiliyor. Sigara kan basıncında artışa, günlük hareketlerde aksaklığa, akciğer hastalıklarına ve solunum yetersizliklerine, kanda pıhtılaşma eğilimine, iyi kolesterol seviyesinin düşmesine ve damar sertliğine yol açar.

10- İşinizde sınırlarınızı zorlamayın
İş ve meslek konusunda hiçbir zaman beceri ve olanaklarınızı zorlamayın. Özellikle aile şirketlerinde, kalp krizi sorunuyla sık karşılaşılır. Zengin ailelerin çocukları yurtdışında çok iyi eğitim alır ve genç yaşta şirketin üst düzeyde yönetimine getirilir. Ancak mesleki deneyim sahibi olmadıkları için sürekli kendilerini ailelerine kanıtlama çabası içine girerler ve stres yaşarlar. Sonunda, omuzlarına yüklenen ağır sorumluluk kalp krizi geçirmelerine neden olur. Bu nedenle çocuklarınıza hazır olmadıkları sorumlulukları vermeyin.
Haberin fotoğrafları