İSTANBUL'A TAŞINMAYI SORMAYIN (Soldan sağa) Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni, Devlet Bakanı Şimşek ve Hazine Müsteşarı Çanakcı, toplantıdan birlikte ayrıldı. Şimşek, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda Durmuş Yılmaz'la ters düşmesi nedeniyle Merkez Bankası'na yapılacak atamalar ve İstanbul'a taşınma konusunda soru sorulmamasını istemesi basın mensupları arasında tepkiye neden oldu.
IMF'ye reformlara devam enerjiye zam sözü verildi
Yedinci gözden geçirme uzlaşmayla sona erdi. Elektriğe zam ve otomatik fiyatlandırma, sosyal güvenlik reformu, KİT'lerin mali yapısının güçlendirilmesi ev ödevlerinden bazıları..
İLİŞKİLİ HABERLER
IMF'ye reformlara devam enerjiye zam sözü verildi
IMF ile 7. Gözden Geçirme görüşmeleri tatlıya bağlandı, Niyet Mektubu taslağı üzerinde genel hatlarıyla uzlaşma sağlandı. Türkiye, 2008'de sosyal güvenlik reformunu yaşama geçirme, Gelir İdaresi'ni yeniden yapılandırma, elektrikte otomatik tarifeye geçme, iş ortamını iyileştirme kapsamında idari ve mali yükleri azaltma sözü verdi. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ile Hazine Müsteşarlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı da katıldı. Bakan Şimşek, Niyet Mektubu taslağı üzerinde mutabakatın sağlandığını belirterek, yapısal reform kapsamında sosyal güvenlik, vergi idaresi ve mali sektör üzerindeki reformların üzerinde durulduğunu anlattı. Şimşek özetle şunları söyledi:
2007 BÜYÜMESİ % 4 CİVARINDA
* Küresel ekonomide yavaşlama ve tarımda kuraklığa rağmen 2007'de büyüme yüzde 4 civarında olacak. Büyüme 2008'de yüzde 5.5 kadar olacak.
* İstihdamın üzerindeki vergi yükünde 5 puanlık indirim kararı 2008'de indirim, 2009 içinde.
* Toplam kamu sektörü faiz dışı fazlasının GSMH'ye oranı, 2008 için yüzde 5.5 olacak.
* 2012'de kamu net borç stokunun GSYİH'ya oranınını yüzde 25'e, AB tanımlıyı da yüzde 40'a çekeceğiz.
* Sosyal güvenlik reformuna ilişkin yasa Meclis'e sunuldu. Ocak başında kabul edilmesi ve gelecek yıl için de yürürlüğe girmesi bekleniyor.
* Enerjide rekabetçi bir ortam yaratmak, rasyonel fiyatlandırma lazım. Enerji KİT'lerinin mali dengelerinin sağlam yapıya kavuşturulmasının sektörde sağlıklı bir fiyatlama mekanizmasının oluşturulması ve serbestleşme ile özelleştirme çalışmalarının hızla tamamlanması önem taşıyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
IMF'ye reformlara devam enerjiye zam sözü verildi
Yayın tarihi: 22 Aralık 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/22//haber,2CA03BADBE084FD783602698F0AE523C.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.