kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Erdem Başçı

Başçı'nın yüzde 8 hesabı memuru zamdan edecek

MB Başkan Yardımcısı Başçı, enflasyon hedefinden 4 puanlık sapma beklediklerini açıkladı. Hesap tutarsa aralık enflasyonu eksi çıkacak, memur fark alamayacak..
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, enflasyonun yüzde 4 olan hedeften 4 puan sapmasını beklediklerini açıkladı. Başçı'nın bu değerlendirmesi eğer gerçek olursa tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aralıkta eksi çıkacak ve memura enflasyon farkı verilmeyecek. Başçı dün İstanbul Beykent Üniversitesi'nde "2007'de Türkiye ekonomisinin değerlendirilmesi" konulu konferansta bir konuşma yaptı, ardından CNBC-e'ye değerlendirmelerde bulundu. Başçı, yılsonunda enflasyonda yaklaşık 4 puanlık bir sapma beklendiğini, 2008 enflasyonuyla ilgili olarak yüzde 4'lük hedefin yakalanmasında şu an için bir sorun görünmediğini kaydetti.

MEMURA ZAM HAYAL OLACAK
Her ne kadar Başçı "Aralık rakamları açıklandığında değerlendirmek daha doğru olacak, 4 puanlık sapma bekliyoruz" dese de TÜFE'nin 4 puan saparak yüzde 8 olması için enflasyonun aralıkta eksi çıkması gerekiyor. Tüketici fiyat endeksleri üzerinden yaptığımız hesaplamalara göre TÜFE'nin tam yüzde 8 olması için gereken fiyat düşüşü yüzde 0.13. Ancak 2003 başından bu yana açıklanan yeni enflasyon serileri aralıkta enflasyonun hep arttığını gösteriyor. Merkez Bankası'nın her ay iki kez yaptığı beklenti anketine göre aralıkta TÜFE yüzde 0.58 bekleniyor. Bir başka deyişle geçmiş veriler ve beklenti anketi Başçı'nın yüzde 8'lik tahmininin tersi bir görüntü ortaya çıkarıyor. Başçı'nın bu tahmini, memurlar için de önemli. Çünkü enflasyon yüzde 8 çıkarsa memurlar enflasyon farkı alamayacak. Memurlar temmuz-aralık arasındaki 6 aylık dönemde enflasyonun yüzde 4'ün üzerinde çıkan her puanı için fark alacaktı. Ancak eğer yıllık enflasyon yüzde 8 olursa 6 aylık enflasyon yüzde 3.98'de kalacak ve ocakta enflasyon farkı memur için hayal olacak.