Kazalarda polis beklemek tarih oluyor
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 1 Nisan'da hayata geçirilecek uygulama ile trafik kazalarında artık polis beklemenin tarihe karışacağını açıkladı. Atalay, kaza yapan sürücülerin bir form doldurarak sorunlarını sigorta şirketleri vasıtasıyla çözeceklerini belirtti.
''Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri'' İçişleri Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıyla açıklandı.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile üst düzey emniyet yetkilileri ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda konuşan Atalay, trafik sorununun bu çağda çok önemli hale geldiğini belirtti.
İçişleri Bakanlığı'nın trafik konusunda düzenin sağlanmasında önemli sorumluluğu bulunduğunu ifade eden Atalay, göreve başladığı günden itibaren gerek trafik gerekse diğer sorunların çözümü için analizler yaptığını ifade etti.
Yeni tedbirler ve çözüm geliştirme çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Atalay, 15 milyon öğrencinin endişesiz, huzurla eğitimine devam etmesi için projeleri bulunduğunu ve genel asayiş uygulamalarıyla ilgili çalışmalarının ise sürdüğünü kaydetti.
Uyuşturucu maddeyle mücadelenin de gündemlerinde olduğunu anlatan Atalay, bu paketlerin belli süreç içerisinde kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.
Söz konusu çalışmalardan birinin de trafik güvenliği üzerine olduğunu belirten Atalay, bugün açıklanan projeyle trafik kampanyasının da başlatıldığını bildirdi.
Trafik sorununun bütün boyutlarının masaya yatırıldığını, Türkiye'nin analizinin yapıldığını ve konuyla ilgili araştırması olanlarla görüşüldüğünü kaydeden Atalay, bu paketin 3 ayda hazırlandığını belirtti.Türkiye'de trafik kazalarında günde ortalama 14 kişinin hayatını kaybettiğini, can ve mal kaybının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Atalay, ''Trafik kazalarını önleme konusunda tam anlamıyla kararlıyız'' dedi.
Vatandaşların sağlıklı huzurlu ve güvenli seyahat etmelerinin kendilerinin öncelikli hedefi olduğunu söyleyen Atalay, basını da konuyla ilgili yardıma çağırdı.
Proje kapsamında kısa ve orta vadeli hedeflerin bulunduğunu kaydeden Atalay, kısa vadeli olanların uygulanmakta olduğunu, orta vadeli hedeflerin ise yılbaşı ve sonrasında hayata geçirileceğini bildirdi.AK Parti iktidarı döneminde kara yollarının iyileştirilmesinin öncelikli hedefleri olduğunu belirten Atalay, KÖYDES projesi ile de köy yollarının tamamına yakınının iyileştirildiğini söyledi.
''TRAFİK HER BİREYİN KARIŞTIĞI BİR YAŞAM TARZI''
Vatandaşların daha rahat seyahat etmeleri ve kazaların azalması için kara yollarına önem verdiklerini ifade eden Atalay, karayollarındaki trafiğin de her bireyin karıştığı bir yaşam tarzı olduğunu, sorunu çözmek için topyekün ve sürekli eğitimini gerekli olduğunun altını çizdi.Atalay, sürücü, yolcu ve yaya eğitiminin sürdürüleceğini belirterek, denetlemenin ciddiyetinin de eğitimden sonra geldiğini kaydetti.Şehir içi ve kara yollarında denetleme görevinin polise, kırsal kesimde ise jandarmaya ait olduğunu hatırlatan Atalay, trafik denetimlerinin artarak devam edeceğini ve denetimlerde gelişen teknolojiden faydalanılacağını açıkladı.
''Trafik kusurları anında tespit edilecek ve MOBESE'den de faydalanılacak'' diye konuşan Atalay, vatandaşların her yerde ve her zaman denetimin yapıldığını göreceğini ve hissedeceğini söyledi.Bugünden itibaren yeni politikaların uygulanmaya başlandığını da ifade eden Atalay, ''Trafik kuralarına uymayanlara müsamaha edilmeyecek, kurallar uygulanacak, denetim yapanlar da ciddi şekilde denetlenecektir'' dedi.
''KORKUTUCU VE ÜRKÜTÜCÜ OLMAK İSTEMİYORUZ''
Toplumsal hayatın kurallarla yürüdüğünü, kurallar olmadığı takdirde başı boşluk olacağını kaydeden Atalay, kuralların demokrasinin gereği olduğunu ve bu kurallara uyulmasını da ciddi şekilde denetleyeceklerini belirtti.
Korkutucu ve ürkütücü olmak istemediklerini vurgulayan Atalay, kara yollarındaki ''trafik canavarları'' levhalarını da kaldırmayı düşündüklerini bildirdi.
Proje kapsamında hız denetimlerini yaygınlaştırmak ve etkinliğini artırmak amacıyla 200 adet dijital kayıt sistemli radar, 220 adet trafik denetim aracının 2008 yılı içinde alınacağını kaydeden Atalay, alınacak cihazlarla sabit ve seyir halinde gerek sivil gerekse resmi otolarla denetimlerin yapılabileceğini anlattı.
Otomatik plaka tarama sistemiyle kural ihlali yapan araçların sorgulanacağını, bu arada çalıntı araçlar varsa tespitinin de yapılacağını kaydeden Atalay, söz konusu uygulamanın boğaz köprüsünde devam ettiğini ve bu uygulamanın yaygınlaştırılacağını söyledi.Ekip otolarına GPRS cihazı takılmasına devam edildiğini de bildiren Atalay, kontrolü merkezden yapılan ekip araçlarının içinden en uygun olanının kaza yerine gönderileceğini kaydetti.
Motosiklet kullanan sürücülere de seslenen Atalay, motosiklet kaskının çok önemli olduğunu belirterek, kasksız motosiklet kullananlara müsamaha edilmeyeceğini vurguladı.
''Lütfen emniyet kemeri kullanılmasına dikkat edelim'' uyarısında da bulunan Atalay, şehirlerarası otobüslerde de yolculara emniyet kemeri zorunluluğu getireceklerini söyledi.
''CEP TELEFONU DİKKAT DAĞITIYOR''
Kazaların oluş nedenleri içerisinde sürücülerin seyir esnasında cep telefonu kullanmalarının önemli yeri olduğuna işaret eden Atalay, cep telefonu kullanan sürücülerin reflekslerinin geciktiğini ve sürücünün kafasının meşgul edildiğini anlattı.
Atalay, cep telefonuyla konuşan sürücünün telefonu kapattıktan sonra 5-10 dakika daha dikkatini toplayamadığını söyledi.
''ŞOFÖRLER KORNA İLE KONUŞUYOR''
Konuşmasında sürücülere de seslenen Bakan Atalay, sürücülerin sorumluluklarını unutmayarak seyir halinde dikkatli olmalarını istedi. Atalay, sürücüler için algılamalarını engelleyen her şeyin zararlı olduğunu belirterek, sağlıklı ve kazasız şekilde gideceği yere varmak isteyen sürücülerin bunu unutmamaları gerektiğine işaret etti.Gürültü kirliliğinde denetimi de arttıracaklarını söyleyen Atalay, özellikle şehir içindeki kazaların büyük kavşaklarda ve sürücülerin ışıklara uymaması sonucu meydana geldiğini söyledi. Sürücülerin kavşaklardaki çizgilere riayet etmediğini ve çizgileri geçerek yaya geçitlerinde durduklarını belirten Atalay, ışığı görmeyen sürücülerin yeşil ışık yandığında arkadaki sürücüler tarafından klakson çalınarak uyarıldığını söyledi. ''Şoförler korna ile konuşuyor'' diyen Atalay, bu durumun Türkiye'ye yakışmadığını kaydetti.
Sigaranın da sürücüler için risk faktörü olduğunu hatırlatan Atalay, seyir halinde sigara içen sürücülerin bir elini kullanamadığını ve dikkatinin dağıldığını ifade ederek, sürücülerden direksiyon başında sigara içmemelerini istedi.
Ana arter ve caddelerde şehir içi ulaşımda trafiğin yoğun olduğu saatlerde meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarının da trafiği olumsuz etkilediğini belirten Bakan Atalay, kazaya karışan araçların yol ortasında kusur tespiti için polisi beklediğini ve polisin de tıkanıklık sebebiyle kaza yerine bazen geç ulaştığını anlattı. Atalay, proje ile trafik kazalarına karışan sürücülerin karşılıklı dolduracakları formları sigorta şirketlerine gönderecekleri ve 1 Nisan'da hayata geçecek uygulama ile sürücülerin kaza mahallinde artık uzun süre beklemeyeceklerini söyledi.
''TEDBİRLERİ VATANDAŞLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN ALIYORUZ''
''İnsanlarımızı trafik kazalarında kaybetmek istemiyoruz, yakınları acı çekmesin istiyoruz'' diye konuşan Atalay, söz konusu proje ile aldıkları tedbirlerin vatandaşların güvenliği için olduğunu belirtti.''Vatandaşın gideceği yere kara haberinin değil, kendisinin ulaşması için bu çalışmaları yapıyoruz'' diyen Atalay, herkesin huzurlu ve kazasız yolculuk yapmasını istediklerini anlattı.
Bir ülkenin gelişmişlik göstergelerinden birinin de o ülkedeki trafik akışı olduğuna işaret eden Atalay, sürücülerin diğer sürücülere ve yayalara karşı çok saygılı olmalarını istedi.
Taksicilere de seslenen Atalay, trafikte sürekli seyir halinde olan taksicilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, taksicilere büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Konuşmasında basından ve sivil toplum kuruluşlarından da destek isteyen Atalay, ''Trafik polisi çok nazik olacak, insana insanca davranacak. Ancak kuralları uygulamakta da kimseye müsamaha etmeyecek. Sadece evrak bakmak için sürücüler durdurulmayacak. kusurlu sürücüler durdurulduğunda evraklar kontrol edilecek'' diye konuştu.
Konuşmasının ardından bir gazetecinin ''uygulamaya geçecek yeni projede sürücülerin kaza mahallinde düzenleyecekleri tutanaklarda anlaşamadıkları takdirde ne olacağını'' sorması üzerine Bakan Atalay, konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve sigorta şirketleri arasında çalışmaların devam ettiğini, yasal düzenlemelerden sonra uygulamanın netleşeceğini söyledi.
Bir başka gazetecinin alkol denetimleri sırasında bir kişinin polis tarafından vurularak öldürülmesi olayına hatırlatması üzerine ise Bakan Atalay, örneklerin üzücü olduğunu, polisin can kaybı için değil, can korunması için çalıştığını belirtti. Atalay, konuyla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini kaydederek, hatası olanların mutlaka cezasını çekeceğini ifade etti.
Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ise trafik sorununun çözümü için hazırlanan projenin süresi bulunmadığını ve trafik var oldukça projenin de süreceğini söyledi. Köksal, İçişleri Bakanı'nın talimatıyla emniyet teşkilatı olarak trafik konusunda daha etkin çalışma yürüteceklerini kaydetti.
(AA)
Yayın tarihi: 5 Aralık 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/05//haber,039870259A364F24AA9D0803DE3ECB12.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.