Farelerde, yenen gıdadan alınan enerjiyi yağ şeklinde depolamak yerine, ısı olarak dışarıya bırakan protein belirlendi.
Amerikalı bilimciler, kaslarında bu proteini daha çok üreten farelerin,
aynı miktarda gıda alan diğer farelere göre daha zayıf kaldığını, daha
fazla yaşadığını ve yaşlanmaya bağlı hastalıklara daha az
yakalandıklarını belirlediler.
Missouri'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Clay
Semenkovich'in çalışması, ''Cell Metabolism'' adlı bilimsel dergide
yayımlandı.
Dr. Clay Semenkovich, Reuters'a yaptığı açıklamada, bu tür farelerin
diğerlerinden ortalama 3 ay fazla yaşadığını, bunun insan ömründe
6-7 yıla karşılık geldiğini belirtti. Söz konusu farelerin daha uzun
yaşamalarının nedeninin, yaşlanmaya bağlı hastalıklara daha az
yakalanmaları olabileceğini belirten Dr. Semenkovich, bu farelerde damar
hastalıkları, yüksek tansiyon ve lenf kanserine daha az rastlandığını
ifade etti.
Enerjiyi yağ olarak depolamayan farelerdeki bu proteinin insanda da
bulunduğunu belirten Dr. Semenkovich, proteinin genetik çeşitliliğe göre
farklılıklar gösterdiğini ve bu farklılıkların, daha fazla kilo alıp
almama üzerinde etkili olduğunu ifade etti.
Dr. Semenkovich, bu keşif sayesinde metabolizmanın hızlandırılmasının ve
bazı hastalıklara karşı farklı tedavi yöntemlerinin mümkün olabileceğini
kaydetti.
AA
Yayın tarihi: 5 Aralık 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/05//haber,0065A1DAB0794D68AC1FEF0D2DD73D5D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.