Pek çok kişi için sadece adını duymak bile iştah kabartmaya yeter. Lahanadan salatalığa, pancardan eriğe onlarca çeşidinin bulunduğu turşular, rengârenk görüntüleriyle de cezbediyor. Bu haftaki jüri üyelerimiz, İstanbul'dan Adana'ya en iyi turşucu adreslerini belirledi..
Asri Turşucu
(Aldığı oy: 10)* * * * * * * * * *
Cihangir'in klasikleri arasında yer alan Asri Turşucu'nun geçmişi 1913 yılına uzanıyor. Vahdettin Çelikli'nin sahibi olduğu bu turşucu, bol çeşidi ve lezzetiyle beğeni topluyor. Sevim Gökyıldız, İstanbul'da 40 Yıllık 40 Lezzet Durağı adlı kitabında da yer verdiği Asri Turşucu'yu 40 yıldan beri bildiğini söylüyor. Serkan Kalay ise Asri Turşucu'nun bu işi bir sanat haline dönüştürdüğü görüşünde: "Dükkân, kış sezonuna hazırlık için, yaz aylarında kapalı oluyor. Pancar, fasulye, lahana ve erik turşularının yanı sıra turşu suyu da çok güzel." Deniz Gürsoy buranın patlıcan dolması turşularına bayıldığını söylerken, Tayyar Zaimoğlu, Esra Öz, Gülsün Sami, Oğul Türkkan, Deniz Pulaş, Aydan Üstkanat ve Ayşe Tüter de Asri Turşucu'yu favorileri arasında gösteriyorlar. Tel: (0212) 244 47 24
Soydan Turşuları
(Aldığı oy: 6)* * * * * *
1935 yılında kurulan Soydan Turşuları, bugün Ortaköy, Beşiktaş, Şişli ve Bakırköy olmak üzere dört şubeyle hizmet veriyor. Dükkânda 30 çeşit turşu var. Bunların arasında biber turşusunun çeşidi de oldukça fazla. Ayrıca acı biber sosu ve salçası, tatlı biber ve domates salçası, yaprak, şalgam suyu, limon ekşisi ve elma sirkesi de satılıyor. Soydan Turşuları'nı favorisi olarak gösteren Deniz Gürsoy "Özellikle salatalık ve biber turşuları harika," derken, Sevim Gökyıldız beğenisini şöyle dile getiriyor: "Şişli şubesindeki eğitimli, zarif iki genç hanımı tanıyorum. Mekâna ayrı bir hava katıyorlar. Temiz, titiz, özenli, çeşit çok fazla." Serkan Kalay ise "Turşuları çok taze; özellikle lahana, kornişon ve lahana dolma turşuları çok leziz. Domatesten boy boy salatalık turşularına, pancardan erik turşusuna kadar pek çok çeşit turşu mevcut," diyor. Diğer jüri üyelerimiz Aydan Üstkanat, Esra Öz ve Gülsün Sami de turşu konusunda Soydan'ı beğendiklerini söylüyorlar. Tel: (0212) 259 32 02
Petek Turşuları
(Aldığı oy: 5)* * * * *
Beyoğlu Balık Pazarı'nda 1992 yılından beri hizmet veren Petek Turşuları'nda, 35 çeşit turşu bulunuyor. Bunların arasında domates, bamya, kızılcık, fasulye, erik, acur, kelek, pancar, sarmısak, elma, ayva, kiraz, şeftali, armut ve kırmızı lahana var. Deniz Gürsoy Petek Turşuları'nın ürünlerinin uzun süre dayandığını, özellikle can eriği turşusunun çok başarılı olduğunu söylüyor. Sevim Gökyıldız buranın özellikle turşu suyunu beğendiğini belirtiyor. Tayyar Zaimoğlu ise Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki Petek Turşucusu'nda aradığı her çeşidi bulduğu için burayı tercih ettiğini anlatıyor. Petek Turşuları'nı favorileri arasında yerleştiren diğer jürilerimiz ise Oğul Türkkan ve Deniz Pulaş. Tel: (0212) 249 13 24
Pelit Turşuları
(Aldığı oy: 4)* * * *
58 yıllık Pelit Turşuları, Kurtuluş, Kocamustafapaşa, Feriköy ve Beşiktaş olmak üzere dört mekânda hizmet veriyor. 25 çeşit turşu satılan bu lezzet durağında, sirke, şalgam, domates salçası ve domates sosu da bulabilirsiniz. Ayşe Tüter genelde Kurtuluş'taki merkez şubeden alışveriş yaptığını ve buranın çok kaliteli ve temiz olduğunu söylüyor. Sofrasında turşuya sık sık yer veren Esra Öz, Pelit Turşuları'nın bol çeşit sunduğu ve lezzetinin tam kıvamında olduğu görüşünde. Diğer jüri üyelerimiz Gülsün Sami ve Sevim Gökyıldız da favori turşucuları arasında Pelit'e yer veriyorlar. Kurtuluş Tel: (0212) 232 66 30
Vonalı Celal
(Aldığı oy: 3)* * *
1974 yılından bu yana turşuculuk yapan Celal Öztürk, Ordu'nun Perşembe ilçesi, Vona Mevkii'nde oturduğu için 'Vonalı Celal' lakabıyla anılıyor. Aralarında erik, kiraz, kara yemiş, yeni dünya, kısır, üzüm, yumurta, mantar gibi örneklerin yer aldığı noter tasdikli tam 101 çeşit turşusu bulunuyor. Ordu'dan sonra İstanbul Cankurtaran'da bir şube açan Vonalı Celal'i öneren jüri üyelerimiz ise Deniz Gürsoy, Aydan Üstkanat ve Esra Öz. Ordu Tel: (0452) 587 21 37, İstanbul Tel: (0212) 516 18 93
Azeri Turşucusu
(Aldığı oy: 2)**
1958 yılından beri Emek'te 4. Cadde üzerinde Ankaralılara turşu satan bu dükkânın, şehrin her yerinden müşterisi var. Tayyar Zaimoğlu, Türkiye'nin en eski turşu dükkânlarından biri olan Azeri Turşucusu'yla ilgili şunları söylüyor: "Her zaman lezzetli aroması olan turşular satılıyor. Özellikle salatalıklarının kıtır kıtır olduğunu belirtmek gerek." Diğer jüri üyemiz Oğul Türkkan da favori turşucuları arasında burayı da sıralıyor. Tel: (0312) 222 93 27
Şenyiğit Turşucusu
(Aldığı oy: 2)**
1990 yılından beri Erenköy Ethem Efendi Caddesi'nde hizmet veren Şenyiğit Turşucusu, Anadolu yakasındaki turşu müdavimlerinin uğrak adreslerinden. Altıntepe'de bir şubesi bulunan bu turşucuda 30 çeşit turşu var. Aydan Üstkanat, Şenyiğit'in turşularını beğendiğini söylerken, Serkan Kalay "Karnabahar, pancar ve kornişon turşularında çok başarılı. Turşu suyu çok lezzetli. Civarına yolunuz düşerse uğranmadan geçmeyin," diyor. Tel: (0216) 366 14 27
Eminönü Namlı Şarküteri
(Aldığı oy: 1) *
1929 yılından beri Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı içinde hizmet veren Namlı Şarküteri, birçok üründe olduğu gibi turşuda da iddialı. Namlı'nın sahiplerinden Engin Mepa, yaklaşık 15 çeşit turşu sattıklarını bunları da Gedelek, Antalya, Kayseri, Ankara'da hazırlattıklarını söylüyor. Ankara'nın Çubuk semtinden gelen salatalık turşuları çok tutuluyor. Jüri üyemiz Ayşe Tüter, Namlı'nın turşularını beğenerek satın aldığını söylüyor. Tel: (0212) 511 63 93
Hüsmen Ağa Turşucusu
(Aldığı oy: 1) *
Ankaralıların "Turşu," denilince tercih ettikleri adreslerinden biri de Hüsmen Ağa Turşucusu. 1966 yılından bu yana hizmet veren dükkânda satılan turşular, firmanın Çubuk'taki atölyelerinde, kendi yetiştirdikleri meyve ve sebzelerden yapılıyor. Jüri üyemiz Oğul Türkkan, Hüsmen Ağa Turşucusu'nun turşularının tam kıvamında olduğunu söylüyor. Tel: (0312) 433 67 33
İçenbilir Hacı'nın Yeri
(Aldığı oy: 1) *
1947 yılından beri Adana'da beş şubesiyle hizmet veren bu lezzet durağında, turşu severler için seçenek oldukça bol. Salatalık, havuç, domates, erik, biber dolma, patlıcan dolma, kelek, süs biberi, tombul biber, cin biberi gibi çeşitleri bulabilirsiniz. Tayyar Zaimoğlu, bu mekândaki turşuların lezzetinin cam fanuslarında gizli olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Yeşil domatesten eriğe kadar çok değişik turşuları var." Tel: (0322) 457 90 71
Asri Turşucu (Cihangir) * * * * * * * * * *
Soydan Turşuları (Beşiktaş) * * * * * *
Petek Turşuları (Beyoğlu) * * * * *
Pelit Turşuları (Kurtuluş) * * * *
Sevim Gökyıldız
(Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı)
Asri Turşucu (Cihangir)
Soydan Turşuları (Beşiktaş)
Petek Turşucusu (Beyoğlu)
Pelit Turşuları (Kurtuluş)
Tayyar Zaimoğlu
(Adanalı gurme)
Asri Turşucu (Cihangir)
Petek Turşuları (Beyoğlu)
Azeri Turşucusu (Ankara)
İçenbilir Hacı'nın Yeri (Adana)
Ayşe Tüter
(Yemek yazarı)
Pelit Turşuları (Kurtuluş)
Asri Turşucu (Cihangir)
Namlı Şarküteri (Eminönü)
Esra Öz
(Sofra dergisi genel yayın yönetmeni)
Vonalı Celal (Ordu, Cankurtaran)
Pelit Turşuları (Kurtuluş)
Soydan Turşuları (Şişli)
Asri Turşucu (Cihangir)
Deniz Gürsoy
(Gurme)
Asri Turşucu (Cihangir)
Petek Turşuları (Beyoğlu)
Vonalı Celal (Ordu, Cankurtaran)
Soydan Turşuları (Beşiktaş)
Deniz Pulaş
(Manken)
Asri Turşucu (Cihangir)
Petek Turşucusu (Beyoğlu)
Hacı Abdullah (Beyoğlu)
Gülsün Sami
(Mekân sahibi)
Soydan Turşuları (Beşiktaş)
Asri Turşucu (Cihangir)
Pelit Turşuları (Kurtuluş)
Beyoğlu Balık Pazarı
Oğul Türkkan
(Ankaralı gurme)
Azeri Turşucusu (Ankara)
Asri Turşucu (Cihangir)
Hüsmen Ağa
Turşucusu (Ankara)
Petek Turşucusu (Beyoğlu)
Serkan Kalay
(Facebook'taki Turşu Suyu Hastaları grubunun kurucusu)
Soydan Turşuları (Beşiktaş)
Tarihi Eminönü Turşucusu (Eminönü)
Şenyiğit Turşuları (Erenköy)
Asri Turşucu (Cihangir)
Aydan Üstkanat
(Yemek stilisti)
Asri Turşucu (Cihangir)
Şenyiğit Turşuları (Erenköy)
Soydan Turşuları (Beşiktaş)
Vonalı Celal (Ordu, Cankurtaran)
Yayın tarihi: 30 Kasım 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/30/cm/haber,E386FE6759264B349B1665BFAA0C448D.html
Tüm hakları saklıdır.