kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Cahide Erel, seramik panolarının her birini severek hazırlamış.

Duvardaki sanatsal darbeler

Neslihan TUNÇ
09.11.2007
Bir yandan duvarlarınıza renk katmak istiyor, bir yandan da klasik resim ve fotoğraflardan sıkıldığınızı hissediyorsanız, seramik duvar panolarına ne dersiniz? Üstelik bu panolar birer sanat eseri niteliğinde..
Dev duvar panoları çoğunlukla, oteller, bankalar, holding binaları, kültür merkezleri veya kamuya ait yapıların geniş duvarlarında karşımıza çıkar. Sade ve tekdüze mekânlara canlılık ve renk katan duvar panoları, artık ev ve ofis gibi daha küçük iç mekânlarda da kullanılıyor. Yani salonunuzun ya da yatak odanızın duvarına tablo asmak yerine, seramik bir pano yaptırabilirsiniz. Bu konuda alternatif ürünler sunan adresler ve sanatçılar var. Örneğin sanatçı Cahide Erel'in seramik duvar panoları, sanat ve tasarım meraklılarından büyük ilgi görüyor. Aslında daha çok büyük mekânlara yönelik dev panolar tasarlayan sanatçının hazırladığı Keramitya koleksiyonu, ilk kez geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen İstanbul Design Week'te sunuldu.

SINIRLI SAYIDA
40'a yakın eserden oluşan koleksiyonun en büyük özelliği, sınırlı sayıda çoğaltılıp satışa sunulması. Örneğin bir pano 200 parçadan oluşabiliyor ve öncelikle panodaki her parça numaralandırılıyor. Her parçası, tek tek elde hazırlanan panolar, özellikle koleksiyonerlerin ilgisini çekiyor. Kendisini Fener'deki atölyesinde ziyaret ettiğimiz sanatçı Cahide Erel, seramiğin büyük alanlarda anlatılmasından hoşlandığını söylüyor ve bunu yapmak için de mimariyle bütünleşmeye mecbur olduğunu ekliyor: "Mimarinin içinde kendinize yer bulmak zorundasınız. Ben de büyük mimari yapıların içinde sanat alanları yaratmaya çalıştım. Oteller, holding binaları, kültür merkezleri veya kamuya ait yapıların geniş duvarlarını rölyef panolarla, büyük atriumları heykellerle donattım. Tabii arada evine daha küçük ebatlarda panolar isteyenler de oluyordu. Ben de, 'Nasıl bir formül geliştirsem de bu tür talepleri karşılayabilsem?' diye düşünüyordum. Küçük ama daha çok sayıda eser verme isteği taşıyordum. Bu istek ve 21 yıllık sanat deneyimim sonucu Keramitya Koleksiyonu doğdu. Bir metrekareden 200 metrekareye kadar istenen büyüklükte uygulanabilen 40 çeşit rölyef pano hazırladık. Hepsi titizlikle çizildi, kalıplandı; iki boyuttan üç boyuta taşındı. Çamurdan hamur oldu; pişti, renklendi, sırlandı ve pano oldu. Bir kısmı cam olan bu eserlere bilgimi, yeteneğimi, duygumu verdim ve sevdim." Keramitya aynı zamanda Cahide Erel'in atölyesinin de adı. Nereden geldiğinin hikâyesi ise şöyle: "Bizans döneminde atölyemizin bulunduğu Fener bölgesine 'Keramitya' denilirmiş. Bizans dönemindeki bütün evlerin kiremitleri bu bölgede yapılırmış." Seramik panolar, bina inşa edilirken veya bitmiş bir mekânda kullanılabiliyor. Evinizde bu tarz seramik panolara yer vermek istiyorsanız, bir tadilatla duvarınıza yerleştirebilir ya da çerçeveli bir şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: www.cahideerel.com
Haberin fotoğrafları