kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül'den 'Büyükelçi' sürprizi

ANKARA DUYGU GÜVENÇ
Gül, onuruna verdiği yemeğe 'Büyükelçi' kitabının yazarı Kıvırcık'ı da çağırarak Peres'e sürpriz yaptı. Kıvırcık 20 bin Yahudi'yi soykırımdan kurtaran büyükbabasının hikâyesini anlattı..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, önceki hafta ağırladığı İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e bir sürpriz yaptığı ortaya çıktı. Gül, 20 bin Yahudi'yi soykırımdan kurtaran ve kendisini yakından etkileyen Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Behiç Erkin'in hikayesini yazar torunu aracılığıyla Peres'e aktardı. Gül'ün yaklaşık iki hafta önce Çankaya Köşkü'nde Şimon Peres onuruna verdiği akşam yemeğine davet edilenler arasında sürpriz bir isim de yer alıyordu. Dedesi Behiç Erkin'in hikâyesini anlattığı "Büyükelçi" isimli kitabı yazan Erkin'in torunu Emir Kıvırcık da Köşk'teki yemeğe katılanlar arasındaydı. Gül'ün Peres'le tanıştırmak istediği Kıvırcık, Köşk'teki ana protokol masasına elinde kitabıyla gitti. Gül, Kıvırcık'ı yanına çağırarak, "Hikâyeyi Peres'e de anlat" dedi.

BÖLGE BARIŞI İÇİN
Kıvırcık, iki cumhurbaşkanının arasında diz çöküp hikâyesini Peres'e anlattı. O sırada yemek yiyen Peres, hikâyeyi dinledikten sonra, "Ben bunu nasıl bugüne kadar duymamışım. Neden bilinmiyor?" sorusunu yöneltti. Kıvırcık, "Bugüne kadar Türkler mütevazılığından anlatmadı ama artık bilinmesi gerekiyor" yanıtını verdi. Hikâyeden çok etkilendiğini belirtip, "Bu hikâye dinlerarası diyalog, medeniyetlerarası ittifak ve bölge barışı için de çok önemli" diyen Peres, Kıvırcık'ın Türkçesi'ni hediye ettiği kitabın İngilizcesi yayınlanır yayınlanmaz kendisine bir örnek gönderilmesini istedi. Kıvırcık, kitabın İngilizcesinin yayınlanması için Peres'den yardım istemeye hazırlanıyor. İsrail'deki Türkiyeliler Birliği, Erkin'e, İsrail'in en önemli devlet nişanı olan "uluslararası dürüst kişi" unvanının verilmesi için Kudüs'teki Yad Vaşem Soykırım Müzesi'ne başvurdu. Müze tarafından Erkin'in Yahudilerin hayatının kurtarılmasındaki rolü halen araştırılıyor. Erkin'in kişisel inisiyatif kullanarak Yahudileri kurtardığı tespit edildikten sonra Kıvırcık, müze jürisi tarafından İsrail'e davet edilecek ve dedesi adına nişanı alacak.