kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TÜPRAŞ'ın net karı yüzde 40,1 arttı

AA
Yeni Haber
Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin (TÜPRAŞ), elde edilen operasyonel başarıların olumlu etkisi ile, bu yıl 9 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre net karının yüzde 40,1 artışla yaklaşık 972 milyon YTL'ye ulaştığı bildirildi.

TÜPRAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, rafinaj sektörü açısından oldukça iyi geçen, operasyonel ve finansal açıdan rekorlarla dolu 2006 yılının ardından, 2007 yılının 9 aylık dönemde karlılıkta 2006 yıl sonu değerlerinin aşıldığı belirtildi.

Akdeniz rafineri marjının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında azalarak 5,56 dolar/varil düzeyine gerilemesine karşın, 2006 yılında başlatılan yeniden yapılandırma ve verimlilik arttırma çalışmalarının yanı sıra, şirketin geleceğine yön verecek önemli yatırımların da birbiri ardına devreye alındığı 3. çeyrek dönemde elde edilen operasyonel başarıların bir yansıması olarak TÜPRAŞ'ın, brüt rafineri marjının aynı dönemde yüzde 14 oranında artarak 7,14 dolar/varil seviyesine yükseldiği ifade edilen açıklamada, bu doğrultuda faaliyet karının yüzde 31,1 artışla 949 milyon YTL'ye, net dönem karının yüzde 40,1 artışla yaklaşık 972 milyon YTL'ye ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karın (FAVÖK) ise yüzde 17 oranında artarak 1 milyar 31 milyon YTL olduğu bildirildi.

TÜM ZAMANLARIN ÜRETİM REKORU

2007 yılı ilk 9 aylık döneminde elde edilen 2.930 bin ton üretim düzeyi ile benzinde, 1.890 bin ton ile jet yakıtında ve 1.842 bin ton ile asfaltta tüm zamanların 9 aylık dönemlerinin üretim rekoru kırıldığı ifade edilen açıklamada, yeni dönüşüm ve ürün kalite artırıcı yatırımların devreye girdiği 3. çeyrekte benzinin toplam üretimdeki payının yüzde 3,9 artarak yüzde 18,2'ye ulaştığı bildirildi.

Sektör verilerine göre dizelizasyon ve otogaz kullanımı nedeniyle benzin tüketiminin yüzde 3 azalırken, motorin tüketiminin yüzde 9,8 oranında yükseldiği, yurt içi tüketimi azalan benzinde TÜPRAŞ'ın yurt içi satışlarını yüzde 7,2 oranında artırdığı, motorinde yüzde 17,1 oranında 930 bin ton artırmayı başardığı belirtildi.

Açıklamada, 9 aylık dönemde toplam ürün satışları 406 bin ton artışla 19,6 milyon tona, yurt içi satışlar ise 258 bin ton artışla 15,0 milyon tona ulaştığı vurgulandı.

TÜM ZAMANLARIN SATIŞ REKORU

Karlılığın önemli etkenlerinden olan yüksek kar marjına sahip beyaz ürünlerin yurt içi satışlardaki payının 9 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre 715 bin ton artışla yüzde 70,1'den yüzde 73,6'ya yükseldiği bildirilen açıklamada, yurt içi satışlarda jet yakıtı, motorin ve asfaltta, toplam satışlarda ise benzin, jet yakıtı, motorin, asfalt ve toplam satış hacmi olarak tüm zamanların ilk 9 aylık dönemlerinin satış rekoru kırıldığı belirtildi.

YATIRIMLARDA ARTIŞ

Açıklamada, Rafineriler Arası Vagon Dolum Taşıma Sistemleri, 1 milyon metreküplük ilave depolama kapasitesi, Hampetrol ve Ürün Paçallama Sistemleri, Satış ve Ölçüm Sistemlerinin Modernizasyonu, Enerji Tasarrufuna Yönelik Yakıt Sistemleri Yenilenmesini kapsayan geniş ölçekli yatırım planları doğrultusunda 2007 yılı 9 aylık döneminde yapılan yatırım harcamalarının tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artışla 322 milyon YTL'ye yükseltildiği bildirildi.

Bu dönemde 2009 yılı EURO-V normlarında üretime yönelik yatırımlara da hız verildiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

''İzmit Rafinerisinde 5 Temmuz 2007'de tamamlanan Dizel Kükürt Giderme Ünitesi ve 31 Mayıs 2007'de devreye alınan Yeni Reformer Ünitesinin bir benzeri 2008 yılı Temmuz ayına kadar Kırıkkale Rafinerisinde devreye alınacak. Böylece TÜPRAŞ, İzmit ve İzmir'den sonra Kırıkkale Rafinerisinde de Avrupa Birliği'nde 2009 yılında kriter haline gelecek olan 10 ppm kükürtlü EURO-V standartlarında motorin üretme imkanına 2008 yıl ortasında sahip olacaktır. Globalleşen dünyamızda etkin rekabete daima hazır olarak hedefimiz, petrol sektöründe performansına ve insan kaynağına özenilen, güvenilir ve etkin bir küresel oyuncu olmaktır.''