Robert Dane (solda) ve Ahmet Paksoy
İDO 'güneş' depolayıp % 50 tasarruf sağlayacak
İDO, dünyada ilk kez denenen deniz taşıtlarında güneş ve rüzgâr enerjisi teknolojisini İstanbullulara getirecek. Bu teknoloji sayesinde yakıtta yarı yarıya tasarruf sağlanacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
İDO 'güneş' depolayıp % 50 tasarruf sağlayacak
100'e yakın gemi ve 83 iskele ile dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılık şirketi olan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) AŞ, artan petrol fiyatlarıyla patlayan yakıt maliyetini güneş ve rüzgâr enerjisiyle aşacak. Hibrit teknolojisini dünyada ilk kez deniz taşıtlarına uygulayan Avustralyalı Solar Sailor şirketi ile görüşmeler yürüten İDO, 3 yıl içinde İstanbulluları gücünü rüzgâr, güneş ve petrolden alan deniz taşıtları ile tanıştırmayı planlıyor. Yakıt maliyetini yüzde 30 ile 50 arasında düşüren bu teknoloji sayesinde çevreye salınan zararlı gazlarda da önemli oranda düşüş sağlanıyor.
GİDERİN YÜZDE 40'I YAKIT
Günde bin 200 sefer yaptıklarına işaret eden İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, petrol fiyatlarının özellikle son dönemde büyük bir hızla artmasının kendilerine büyük maliyet artışı yarattığını belirtiyor. "ÖTV'den muaf olmamıza rağmen giderlerimizin yüzde 40'ını yakıt oluşturuyor. Bu çok ciddi bir oran" diye konuşan Paksoy, bu nedenle yaklaşık 1 yıldır Solar Sailor ile görüşme halinde olduklarını kaydediyor. Hibrit teknolojisinin otomotiv sektöründen denizcilik sektörüne doğru kayacağı öngörüsünün tüm dünyada dile getirildiğinin altını çizen Paksoy, "Solar Sailor, bu teknolojinin dünyadaki ilk denemelerini yapıyor. Avustralya, Çin ve ABD'de denemeler yapılıyor. Biz bu teknolojiyi Türkiye'de de kullanmak istiyoruz" diyor. Paksoy, bir geminin ortalama maliyetinin 10 milyon dolar olduğunu dile getirerek, hibrit teknolojinin kullanılması halinde maliyetin 8.5 milyon dolara çekilebileceğini belirtiyor.
İLK YATIRIM DA DÜŞÜK
"Ancak yine de yedek parçadan personel eğitimine tüm sistemin değişmesi gerektiği için yakıt ve ilk yatırım maliyetinin düşüklüğü dışındaki unsurları da düşünmeliyiz" diye konuşan Paksoy, bu teknoloji konusunda son derece heyecanlı olduklarını, ancak model kullanımları bir süre daha izleme kararı aldıklarını söylüyor. Paksoy, "Mevcut denemelerdeki maliyet düşüşü ve verimlilik verileri aynen devam ederse 3 yıl içinde İstanbulluları hibrit deniz taşıtlarına bindirmek istiyoruz" şeklinde konuşuyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
İDO 'güneş' depolayıp % 50 tasarruf sağlayacak
Yayın tarihi: 18 Kasım 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/18//haber,55224D5B001C409A83DD757E88DF27D4.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.