kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Çocuklar için hazırlanan bu seride Kâşif Kerim farklı ülkeleri kırmızı roketiyle geziyor. Kitap İngilizce öğrenmek isteyen çocuklar için İngilizce olarak da basıldı (solda).

İskoçya'yı keşfe ne dersiniz?

Çocuklara coğrafyaları tanıtmak amacıyla hazırlanan Kerim'in Keşifleri serisinin ilk kitabı olan Kâşif Kerim İskoçya'da, eğlendirirken öğretmeyi amaçlıyor..
Kâşif Kerim kendi yaptığı roketi Kırmızı'yla tüm dünyayı keşfe çıkıyor. Her yeni serüvende bambaşka bir ülkeye gidiyor. Hiç görmediği yerlerde hiç görmediği insanlar ve hayvanlarla tanışıp, komik maceralara atılıyor. Kâşif Kerim'in gezileriyle birlikte çocuklar bir taraftan yeni yerler görmenin ne kadar eğlenceli olduğunu keşfedebilir, diğer taraftan da bu yeni ülkelere, bu ülkelerin insanlarına, hayvanlarına ve dillerine dair çok şey öğrenebilir. Hem bir çocuk romanı hem de bir coğrafya atlası olma özelliğini taşıyan bu seri, mini bir ansiklopedi veya bir sözlük gibi de değerlendirilebilir. Serinin resimlerini yapan Oğuz Demir; yazarı ise kitapları Mina Hepsen takma adıyla kaleme alan Hande Zapsu. Cüneyt Zapsu'nun kızı olan Hande Zapsu, Boston Tufts'ta politika ve felsefe okuduktan sonra İskoçya'da Edinburg Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık üzerine master yapıyor. İngilizce yazdığı romanlardan birincisi piyasada, bir diğeri ise Harper Collins tarafından satın alındı ve yakında Amerika'da piyasaya çıkacak. Farklı türlerde romanlar yazan Hande Zapsu'nun Türkçe olarak ilk basılan kitabı ise Kâşif Kerim İskoçya'da olmuş.

'HAYALLERİ SERBEST BIRAKTIM'
Tarih, aşk, macera gibi farklı temalarda kitaplar yazan Hande Zapsu, "Çocuk kitabı yazmanın diğerlerinden farkı ne?" sorusuna şöyle yanıt veriyor: "Sekiz aydır Kâşif Kerim serisi üzerinde çalışıyoruz. Üç kitap yazdım, ikisi basıldı. Birkaç ay sonra basılacak olan romanım 400 sayfa, Kâşif Kerim kitaplarım resimlerle birlikte 32 sayfa. Tabii ki bir roman yazmak, daha çok vaktimi alıyor. Roman yazarken, ortaya çıkardığınız karakterlerle çok yakın ve özel bir ilişkiye giriyorsunuz. Öyle ki kitap bittiğinde onlara özlem duymaya başlıyorsunuz. Bence her iki yazım türü kendine has bir sihir içeriyor. Çocuk kitaplarında hitap ettiğim grup küçükler olduğu için mesajlara çok daha dikkat etmem gerekiyor. Her şey gencecik hayallere uygun olmalı. Çocuklara yazdığımda en çok hoşuma giden şey, hayal gücünün hürriyetini kullanabilmek. Çocuklar hayali sorgulamıyorlar; kitaptaki kahramanlar gerçek dünyaya sıkışıp kalmadan hareket edebiliyorlar. Hayvanlar rahatça konuşabiliyor, küçük bir çocuk kendi yaptığı roketiyle dünyayı gezebiliyor. İşte bu hürriyet çok güzel." Kerim'in Keşifleri serisinin beş ile 12 yaş arasındaki çocukların ilgisini çekeceğini düşündüğünü söyleyen Zapsu, kitabın hem İngilizce hem de Türkçe yayınlanmasının nedenini de şöyle açıklıyor: "İngilizce öğrenmeye çalışan Türk çocuklarına yardımcı olabilmesi için iki dilde yayınlanmasını istedim." Çocuklara değişik ülkeleri, kültürleri, dilleri ve hayvanları eğlenceli bir şekilde tanıtmayı amaçlayan kitabın, sevdiği birçok şeyin toplamı olarak ortaya çıktığını belirtiyor Zapsu: "Bilmediğim ülkelere gitmek, değişik dilleri öğrenmek, çeşitli kültürlerden insanlarla tanışmak gibi... Öğrendiklerimi çocuklarla paylaşmak istedim. Kâşif Kerim bundan sonra Grönland Adası'na gidiyor." Seride kaç kitap olacağı ise çocuklara bağlı. Yani Kâşif Kerim'in ne kadar çok ülkeye gideceğine onlar karar verecek.
Haberin fotoğrafları