kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'yi destekliyor

Sadi TEKEL?O?LU KOPENHAG
AB üyeliği ve Roj TV yayını gibi konularda sık sık Türkiye ile çatışan Danimarka'da, Başbakan Rasmussen'in koltuğu sallanıyor. Türk dostu Sosyal Demokrat Schmidt'in kazanması bekleniyor..
Sosyal Demokratlar % 25
Rasmussen'in Liberal Partisi % 26

Danimarka'da 6 yıldır iktidarda bulunan Başbakan Anders Fogh Rasmussen(54) yakın takip altında... Bugünkü erken genel seçime Liberal-Muhafazakâr koalisyon hükümetinin lideri Başbakan Rasmussen, 1 puan önde giriyor. Onu "ensesinden" izleyen isim ise, "Rasmussen'i ancak ben devirebilirim" diyen Sosyal Demokratların lideri Helle Thorning Schmidt (40). Kararsızların oylarına güvenen kadın liderin seçimi kazanıp iktidar için Suriye asıllı Naser Kadir'in partisi Yeni İttifak'la koalisyona gitmesi bekleniyor.

RASMUSSEN KRİZLERLE GEÇTİ
Helle Thorning Schmidt'in iktidara gelmesi Türkiye açısından da önem taşıyor. Rasmussen'in partisi, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda halk oylaması istiyor. Türkiye'nin AB'ye ait olmadığını ileri sürüyor. Başbakan Rasmussen bu tavrını 2002 yılındaki Kopenhag zirvesinde belli etti. Ortak basın toplantısında PKK yanlısı yayın yapan Roj TV muhabirinin yer alması krize yol açtı. Roj TV'nin kapatılması konusunda Türkiye'nin girişimleri sonuç vermedi.

'GÜVENLİK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'
Bugünkü genel seçimi kazanması beklenen Helle Thorning Schmidt ise Türkiye konusunda Rasmussen'in aksine bir tavır sergiliyor. SABAH'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Türkiye AB'ye aday bir ülke ve kriterleri yerine getirmesi durumunda üyelik sözü aldı. Müzakereler başladı. Türkiye kriterleri yerine getirdiği anda AB'ye üye olacaktır ve olmalıdır. Özellikle, AB'ye güvenlik ve ekonomi politikaları açısından çok önemli katkılar sağlayacaktır..."

'REFERANDUMA KARŞIYIM'
Schmidt, Türkiye'nin AB üyeliği için Danimarka'da referandum yapılıp yapılmayacağı konusunda ise, "Kesinlikle halk oylamasına karşıyım. Benim başbakanlığım döneminde Türkiye'nin AB üyeliği Danimarka halkına sorulmayacaktır. Diğer yeni üyeler nasıl üye oldularsa Türkiye'de aynı süreçten geçerek üye olacaktır" dedi. 5 milyonluk Danimarka'da 4 milyon seçmen, parlamentonun 179 üyesini seçecek.
Haberin fotoğrafları