Ateş basmasından nasıl kurtulurum?
Dr. Metin Okucu
09.11.2007
43 yaşındayım ve bir süredir adet görmüyorum. Bu aralar başımdan sürekli kaynar sular boşalıyor. Durduk yerde kızarıyorum ve bir anda her yanımı ateş basıyor. Ne yapmalıyım? Türkan H./Isparta
Kadınlarda ateş basmaları o kadar tipiktir ki, bir kere yaşandığında hiç peşlerini bırakmaz. Yalnız değilsiniz, kadınların yüzde 85'i menopoza yaklaştıkça veya menopozun ilk yıllarında ateş basmalarından yakınır. Bu durum kadınların bir kısmında uzun yıllar sürerken, çoğunda yıllar geçtikçe şiddeti azalmaktadır. Bu durum, birkaç dakikadan bir saate kadar sürebilir. Sıklıkla sabah 6-8 arası ve akşam 6-10 arası saatlerde olur. Doğal menopoz süreci dışında, ameliyat veya kemoterapi sonrası menopozlarda da görülmektedir. Yüzde ve vücudun üst yarısında aniden başlayan, şiddetli sıcaklık hissedilir. Beraberinde veya öncesinde hafif bir çarpıntı, terleme ve bulantı olabilir. Baş dönmesi, baş ağrısı ve halsizlik de bunlara eşlik edebilir. Bazı kadınlar daha başlamadan bir gariplik hisseder ve ateş basmasının geleceğini belirler. Ardından cilt kızarır ve hafif bir dudak terlemesinden, su içinde kalmaya kadar gidebilen terlemeler olur. En sonunda da ürperti hissiyle biter.
İLAÇ KULLANMAYIN!
Ateş basmaları genelde menopozdaki hormonal değişiklikten kaynaklanır. Ancak bazı yaşam şekilleri veya ilaçlar da bunu yapabilir. Östrojen hormonunun azalması beynimizdeki termostatı çok sıcakmış gibi uyarır ve vücut bu yalancı sıcaklıktan kurtulmak için harekete geçer. Ateş basmaları ile başa çıkmanın en doğru yolu doğal yöntemler kullanmaktır. İlaçların faydaları kanıtlanmamıştır ve özellikle hormon kullanmanın riskleri olabilir. Ateş basmasını tetikleyen şeylerden uzak durun. Nelerin bu durumu başlattığını fark ederseniz, çok önemli bir adım atmış olursunuz. Hangi zamanlarda, ne yerken, ne yaparken veya kendinizi nasıl hissettiğinizde başladığının bir listesini tutun. Genellikle ateş basmasını stresin başlattığı bilinir. Bu koşullarda çözüm; strese neden olan şeylerden planlı ve sakin bir şekilde uzak durmaktır.
YÜN YERİNE PAMUKLU
Ateş basmasına karşı üst üste, birkaç parça giyinebilir ve böylece ısındıkça soyunabilirsiniz. Yün, sentetik kumaşlar veya ipekli giymeyin. Boğazlı yaka giymeyin. Yakınınızda içmek için buzlu su bulundurun. Bulunduğunuz yerin ısısını azaltın. Yanınızda küçük el vantilatörleri taşıyın. Pamuklu pijama giyin ve pamuklu nevresim kullanın. Yatmadan önce serin bir duş alın. Yatak odanızı yaz-kış serin tutun. Buzluğu, derin dondurucuyu ve hatta marketlerde buzdolaplarını, ateş basması sırasında serinlemek için kullanmaktan kaçınmayın! Daha hareketli olun, spor yapın. Stresten uzak durun. Bunun için masaj, yoga ve meditasyonu deneyin. Az yağlı yiyin. Fazla kilolarınızdan kurtulun ama çok da zayıflamayın. Bu saydıklarım işe yaramaz ise, bitkisel ürünleri ve gerekirse en son çare ilaçları kullanabilirsiniz. Ancak, 'Bitkisel ürünün zararı olmaz' diye düşünmeyin. Bazı bitkisel ürünler doğal ostrojen içerir. Bu nedenle ilaç veya destek ürünleri kullanmadan önce mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.
Yayın tarihi: 13 Kasım 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/13/gny/haber,6B2C6B92D216418BBCBE587F89DD1BDA.html
Tüm hakları saklıdır.