Sergi kapsamında özel bir kitap da yayımlandı.
Kapitalizme bıyık altından gülen sanatçı
Mladen Stilinovic'in sergisi, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde. Sergi sanatta piyasa, değer ve parayı tartışmaya açıyor..
Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi (PGGSM), 4 Kasım'a kadar devam eden İstanbul Bienali sırasında Mladen Stilinovic sergisini açtı. Eskiden bir banka şubesi ve kasa dairesi olan, bugün ise Vasıf Kortun'un yönetiminde yeniden yapılanma ve genişletilmeye hazırlanan merkez, Van Abbe Museum işbirliği ile sanatçının işleri hakkında bir de kitap yayımladı. 3 Kasım'a kadar izlenen Mladen Stilinovic'in 'Sıfırları Eşitlemek' sergisi, 2008 baharında Hollanda'daki Van Abbe Museum'de yinelenecek. Stilinovic 1947 yılında Belgrad, Sırbistan'da doğmuş. 1975'den beri işleri sergilenen sanatçı, Zagreb'de yaşıyor. Sanatçı ayrıca 1970'lerde oluşan, filmleri ve kaçak cadde performansları ile tanınan, Hırvat sanatçı kolektifi Group of Six'in bir üyesi. Stilinovic, erken dönem işlerinde, görsel işaretler ve konuşma dili arasındaki ilişkiyi araştırmış bir imza. Sanatçının kavramsal projelerinden biri de, sosyalizm sonrası dünyaya açılan Yugoslavya kökenli sanatçıların, sanat pazarı içindeki evrimini vurgulayan şu İngilizce cümlede saklı sanki: "An artist who can not speak English is no artist." ("İngilizce konuşamayan bir sanatçı, sanatçı değildir.")
ÖMRÜ BİTEN TARİHİN SERGİSİ
Stilinovic'e bakılırsa, komünizmin sona ermesiyle, İstanbul'da sergilediği eserlerinin de birçoğu, tıpkı eski diktatör Tito gibi ömrünü tamamlamış. Ama sanatçı aynı zamanda, bu işlerin, döneminin eleştirisini yapmış olması bakımından ayrıcalıklı olduğunu vurguluyor. Stilinovic'in sergisi ekonomik ve metafizik bakımdan sıfır sayısıyla ilgisi üzerinden, modern sanatın öncüsü Marcel Duchamp'a kadar birçok konuyu karşısına alıyor. Sanatçının kapitalizme bıyık altından gülen çalışmaları, izleyiciyi para, piyasa ve değer kavramlarının gerçekliği ile yüzleşmeye davet ediyor. Enstalasyonlar, kolajlar, video sanat çalışmaları ve performanslara ait belgesellerin yer bulduğu sergide öte yandan, sanatçının Open Edition (Açık Baskı) adıyla hazırladığı özgün kitap çalışmaları da var. Stilinovic, bunları bir hafıza oluşturabilmek için ürettiğini vurguluyor. "Kara mizah duygusunu çok ciddiye alırım. Bu duruşumu ürettiğim farklı materyaller üzerinden dönüştürmeye çalışırım. Ruh sıkıcı olmayı sevmem; sürekli ciddiyet beni boğar. Biraz şaka ve sakinliği yeğlerim," diyen Stilinovic'in sergisi, ilk bakışta yoksul, zayıf, çıplak bir sergiyi andırıyor. Buna rağmen, sergi vitrinindeki video yapıtta zıplayan bir kurbağa kılığına giren sanatçının sesi, gelip geçen izleyiciye "Great show," (Büyük sergi) diye seslenerek, asıl yanılsamanın, bize sunulan maddi gerçeklikte olduğunu adeta ihbar ediyor. Tel: (0212) 293 23 61
Yayın tarihi: 9 Kasım 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/09/cm/haber,4E79156726A44154A19DD6B7F14B933C.html
Tüm hakları saklıdır.