Murat Tosyalı'nın 'Gerçekci Ol, İmkânsız'ı İste'de yer alan çalışması.
Gerçekçi olmak gerekirse...
Geçtiğimiz haftaya 'Gerçekci Ol, İmkânsız'ı İste,' sergisi damgasını vurdu. Karşı Sanat Çalışmaları'nda açılan serginin küratörlüğünü hiperaktif sanatçı, küratör, yayıncı Halil Altındere yapıyor. Gerçekçi olmam gerekirse sergi, sanat ortamına taze enerjiler yaydı. Kış başı bir güzel içimizi ısıttı. İçinde yaşadığımız şu sert politik günlere farklı bir boyut getirdi. Her şeyden önce en önemlisi sergideki sanatçılar Altındere tarafından keşfedilmiş isimler... Artık hep aynı isimlerin döndüğü sergilerden öyle sıkıldık ki... Bu sergide birçok yeni sanatçıyla ve ifade biçimleriyle karşılaşma fırsatı buldum.
NUTUK ATTILAR
Nasan Tur, Erinç Seymen, Nevin Aladağ ve Murat Tosyalı serginin favori sanatçıları... Nasan Tur'un serginin açılışında galeri mekânının İstiklal Caddesi'ne bakan balkonuna yerleştirdiği anfiye bağlı mikrofon sayesinde sergiye gelenler Beyoğlu'na karşı nutuk atma şansını yakaladılar. Kimi "Türk milleti çalışkandır," diye bağırdı, kimi başladı dua okumaya... Öyle alem ki, İstiklal Caddesi insanları hiçbir şeyi garipsemiyor... Galerinin balkonundan gelen seslere şöyle bir bakıp sonra kafalarını çeviriyorlar. Almanya'da yaşayan genç sanatçı Nasan Tur, aynı işi Almanya'nın Wiesbaden kentinde de gerçekleştirmiş. İstanbul'daki kadar mikrofona konuşma gönüllüsü değilmiş Almanlar. Erinç Seymen'in Börek Supreme'inin yanı sıra gerçek kurşunlarla yaptığı Kenan Evren portresi de serginin ağır toplarından. Gerçek kurşunların tuvali delerek çizdiği Evren portresi, gerçeğinden bile daha tüyler ürpertici. Erinç Seymen, Portekiz'in önemli sanat kurumlarından biri olan Gülbenkian Vakfı'nın 50. yıldönümü dolayısıyla açılan güncel sanat sergisine katılıyormuş. Serginin üç küratöründen biri Türkiye'den Esra Sarıgedik.
'AK' BİR MÜZAYEDE
Murat Tosyalı serginin en sert ve aynı zamanda matrak işini yapmış. Türkiye'deki maço erkek durumuyla bir güzel dalgasını geçmiş ki sormayın... Tosyalı'nın unutulmaz Yılmaz Güney portresini, bu işi gölgede bırakacak gibi görünüyor. Tosyalı'nın politik mizah anlayışını çok beğeniyorum. Tabuları devirmeyi iyi başarıyor. Bu kez özellikle cinsiyet üzerine olanları devirmiş, kendisini tebrik ediyorum. Beyaz Müzayede, önümüzdeki hafta gerçekleşiyor. Bazı eserlerin açılış fiyatlarına ulaşmayı başardım. Haluk Akakçe 19.000, Leyla Gediz 8.500 açılış fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Ömer Uluç 26.000, 22.000 Yeni Türk Lirası'yla açılış yapacaklarmış. İlginç bir nokta, güncel sanatın kadın sanatçılarından genellikle film ve fotoğraf enstalasyonlarıyla tanıdığımız Aydan Mürtezaoğlu, Gülsün Karamustafa da müzayedede resimleriyle varlar... Mürtezaoğlu'nun Marilyn Monroe isimli resminin açılış fiyatı 6000 Yeni Türk Lirası... Mürtezaoğlu ve Karamustafa, sanat üretimlerinde hiçbir zaman konvansiyonel pazarın içinde olmayı tercih etmediler. Tuval resminden ziyade farklı araçlar kullandılar. Ama artık müzayedelerde bu seçimlerine rağmen pazarlanıyorlar. Sanat piyasası böyledir çünkü. En avangardı bile dize getirir, kendinin içinde bir güzel eritir. Yeter ki pazarlayabilsin... Müzayede izlenimlerimi ne kaça kime gitti'yi haftaya sizlerle paylaşmak üzere...
Yayın tarihi: 9 Kasım 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/09/cm/haber,345ACB44287B4B33A5F390424F12C138.html
Tüm hakları saklıdır.