kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül: ABD'nin terörle mücadele konusunda sorumluluğu var

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terörle mücadele konusunda ABD'nin askeri işbirliğinin ötesinde, Irak'ın resmi işgalcisi olmasından dolayı sorumluluğu bulunduğunu belirtti. Gül, "Sayın Başbakan Türkiye'nin verdiği kararları bir kez daha orda açık seçik biçimde ifade etmek için gitmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Azerbaycan'a yapacağı resmi ziyaret öncesinde Esenboğa Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı George Bush'la görüşmesi öncesinde Türkiye'nin izleyeceği yolun belirlenmiş olduğunu belirten Gül, "Sayın Başbakan Türkiye'nin verdiği kararları bir kez daha orda açık seçik biçimde ifade etmek için gitmiştir" dedi. Gül, terörle mücadele konusunda ABD'nin askeri işbirliğinin ötesinde, Irak'ın resmi işgalcisi olmasından dolayı sorumluluğu bulunduğunu kaydederek şöyle konuştu:

"Orda bir gerçek var ki Irak'ın resmi işgal gücü ABD'dir. Dolayısıyla onlarla da terörle mücadelenin işbirliği ötesinde ABD'nin sorumluluğu vardır. Çünkü Irak'ın başka bölgesinde istikrarı bozuyor diye terör örgütleriyle mücadele ederken Irak'ın kuzeyindeki terör örgütüyle mücadele etmemek mümkün değildir. Kaldı ki bu onların sorumluluğudur."

Türkiye'nin hedefinin sadece terörle mücadele olduğunu Türkiye'nin hedefi bellidir. Irak'ın toprak bütünlüğüne siyasi birliğine ırakın istikrarına bu bölgede en çok önem veren ülke Türkiye'dir. Ama Irak'ın istikrarını sadece Bağdat'taki veya başka bölgedeki terör örgütleri bozmuyor Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü de ırak'ın istikrarını bozuyor. Bu aynı zamanda Türkiye'de de gördüğünüz gibi terörist faaliyetlerde bulunuyor ırak'ı yurt edinmiş vaziyette. Türkiye'nin hedefi terör örgütünü bitirmektir gayet açıktır. Bu konuda da ABD'nin işbirliği yapma sorumluluğu vardır. Bu da gayet açık şekilde görüşülmüştür.

Gül bir soru üzerine, Dağlıca'daki terörist saldırının ardından rehin alınan askerlerin DTP'liler tarafından teslim alınması sırasında ortaya çıkan manzaraya da değinerek, "Tabi ki eleştirilecek bir manzaradır taktir edilecek manzara değildir" dedi.

(ANKA)