kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Olası Kuzey Irak operasyonu Türkiye'ye bakışımızı etkilemez"

UFUK SANDIK
UFUK SANDIK
Dünyanın bir numaralı otomobil üreticisi Toyota'nın Başkanı Watanabe PKK ile mücadelede Türkiye'ye destek çıktı: "Hiçbir şey bizim Türkiye'ye bakışımızı ve oradaki yatırımımızı etkilemez"..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Olası Kuzey Irak operasyonu Türkiye'ye bakışımızı etkilemez"
Dünya otomotiv devi Toyota'nın Başkanı Katsuaki Watanabe, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yapacağı olası operasyonu Japonya'da değerlendirdi. Dünyanın gözünün şu anda Türkiye'de olduğunu söyleyen Watanabe, yaşanan gerginliği yakından takip ettiklerini kaydetti. Bu bölgede yaşanacak gerginliğin ve Kuzey Irak'a düzenlenecek olası bir harekatın, Toyota'nın Türkiye'ye bakışını olumsuz etkilemeyeceğini belirten Watanabe, "Türkiye'de çok verimli ve kaliteli üretim yapan bir fabrikaya sahibiz. Hiçbir şey bizim yatırımımızı ve bakışımızı negatif etkilemez" dedi. Japonya'da 40'ıncısı düzenlenen Tokyo Motor Show'da Türkiye hakkında görüşlerini açıklayan Watanabe, Toyota'nın çevreye bakışı, hafif ticari araç stratejileri, ucuz otomobil üretimi planlarıyla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:

HAFİF TİCARİ'Yİ ÜRETECEĞİZ
* Doblo ve Connect tarzı ticarilerin bulunduğu pazar Avrupa'da hızla büyüyor. Toyota Avrupa yetkilileri daha önce hafif ticari araç üretimi konusunda çalıştıklarını açıklamıştı. Üretime karar verdiniz mi? Nerede üretmeyi planlıyorsunuz?
Ticari araç pazarı hem Türkiye'de hem de Avrupa'da büyüyor. Biz de bu pazarda yer almayı istiyoruz. Hafif ticari araç üretimiyle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Ancak, bu aracın nasıl olacağı ve nerede üretileceğiyle ilgili henüz karar vermedik.

* Hibrid otolarla ilgili yeni stratejileriniz nedir?
Toyota bugüne kadar toplam 1 milyonun üzerinde hibrid araç satışı gerçekleştirdi. Hibrid sistemlerinin fiyatlarının, boyutları, kapladıkları alan ve ağırlığının yarı yarıya azaltılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar sonucunda hibrid gamının artırılmasını hedefliyoruz. 2010 yılında yıllık 1 milyon adet hibrid araç satışı gerçekleştireceğiz. Bugün karbondiyoksit emisyon değerlerinin azaltılmasına yönelik en önemli çalışmaları Toyota gerçekleştiriyor.

* Toyota dünyada en hızlı büyüyen ve pazar payını artıran otomotiv markası. Bundan sonra aynı hızda büyüyeceğinizi düşünüyor musunuz?
Dünyada şu anda yollarda 900 milyon araç var. Dünya nüfusunun dörtte biri taşıt aracı sahibi. 8 kişiye ise 1 otomobil düşüyor. Bu da demek ki dünya otomobil endüstrisi gelişmeye çok açık. Gelecekte bu rakam 2.5 kişiye 1 otomobil olacak. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde pazarın büyüme potansiyeli var.

* Yıl sonunda hangi marka bir numara olacak?
Şu anda satış adetlerinde birinci sıradayız. Ama bizim için bundan daha önemlisi kalite. Bizim araştırma geliştirme, üretim, yönetim, pazarlama ve satış dahil tüm operasyonlarda birinci olmamız önemli.