kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ofis ağrılarından kurtaracak reçete

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Kendinize güvenin: İş hayatınız, aile ilişkileriniz ve kendinizle ilgili olumlu düşünmek mi istiyorsunuz, çenenizi kaldırıp omuzlarınızı geri atmayı deneyin. Duruş şekliniz kendinize güvendiğinizi belli eder. Yapılan araştırmalarda duruş şekillerini düzelten insanların kendilerini daha fazla beğendikleri ortaya çıkmış. Duruş şekliniz sayesinde kendinizi daha iyi hissedersiniz ve diğer insanlar üzerinde olumlu bir intiba bırakırsınız.

* Sandalyenin yüksekliği: Ofisinizde önce sandalyenizi seçin. Oturulan sandalyenin yüksekliği; kalçanın gövde üzerinde dik açı ile duracağı şekilde ayarlanmalı. Ayrıca, sandalyenin bel çukurluğuna gelecek şekilde ayarlanabildiği bir bölümü olmalı. Eğer bu bölüm yoksa, beli içine alan ve iskemleye bağlanan 'bel yastıkçığı' kullanılmalı.

* Vücudu dik tutun Sırt, boyun ve bel dik tutulmalı, kambur oturmaya kesinlikle izin verilmemeli. Eğer kişinin kambur oturmaya eğilimi varsa, ileride oluşabilecek meslek hastalıklarından korunmak için sırtı dik konumda tutmaya yarayan 'postureks' adlı korselerden kullanmalı. Ama daha da iyisi, kişinin korse yerine düzenli egzersizler yaparak adalelerini geliştirmesi.

* Ayak tahtası kullanın: Dizler 90-110 derece arası bir açıda duracak şekilde çalışılmalı. Bunu sağlamak için gerekirse ayak altına küçük eğimli bir ayak tahtası konabilir. Dizler, aynı pozisyonda uzun süre tutulmamalı ve fırsat buldukça hareket ettirilmeli.

* Elleri dinlendirin: Dirsekler, çalışma sırasında en fazla 90 derece bükülmeli. Ayak bilekleri dik açıda tutulmalı ve mutlaka yere temas etmeli. Uzun süre çalışan eller zaman zaman dinlendirilmeli, parmaklara germe egzersizleri yaptırılmalı.

* Eşyaları yakınınızda tutun: Bilgisayarda çalışan kişilerin evrakları ve kullandığı diğer eşyalar yakında olmalı. Bu eşyalara kontrolsüzce uzanmak, beli ve sırtı anormal şekilde döndürerek çeşitli risklere girmek demektir.

* Egzersiz yapın: Kişi her saat başı ayağa kalkmalı, dolaşmalı, 10 dakika kadar boyun ve sırt egzersizi yapmalı. Çok uzun süre oturan kişiler, aniden ayağa kalktıklarında başta omurga sakatlanmaları olmak üzere önemli tehlikelerle karşılaşabiliyor.