İLİŞKİLİ HABERLER
Türkler nezleyken ana kuzusu oluyor!
Türkler nezleyken ana kuzusu oluyor!
Nezle yılda en az iki kez karşımıza çıkıyor. Yapılan son araştırmaya göre Türkler nezleye yakalanınca hemen ana kuzusu oluyor. Üstelik bu hastalığın nedeni zannettiğimiz gibi üşütmek değil, basit bir virüs! Prof. Dr. Deniz; "Stres ve klimalı ofisler bu hastalığa davetiye çıkartır" diyor..
BU DİZİYİ SİZE NEZLEYKEN HAZIRLADIM
Bu diziyi size sürekli hapşırarak, bir-iki gün işten kendimi yatağa atarak hazırladım. Ve diziyi hazırlarken gördüm ki, soğuk algınlığı denen bu hastalığa karşı hiçbir şey bilmiyorum. Hastayken Türkiye'de yapılan en yeni nezle araştırmasını buldum. Veriler ilginçti; gördüm ki, benim de doğru bildiklerim yanlışmış. Ben de ankete katılanlar gibi üşüttüm zannediyorum ve camları kapatıyorum, ben de ana kuzusu olup annemin yanımda olmasını istiyorum, strese giriyorum. Sonra hem kendim hem sizin için araştırdım, işin uzmanı doktorlar korunma ve tedavi yollarını gösterdiler. Diyetisyenleri aradım; bünyemizi bu hastalıklara karşı koruyacak mönüleri verdiler. Uzmanlar hatalı bilgilerimizin hepsinin gerçek yanıtlarını söylediler. Bu yazı dizisi sizi ve ailenizi bu kışın kabus hastalıklarından koruyacak...
Türk İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Günnur Deniz, soğuk algınlığıyla ilgili soruları yanıtladı:
* Soğuk algınlığına üşütmek mi neden olur?
Kesinlikle ilgisi yok. Nezle yani halk arasındaki adıyla soğuk algınlığının yaratıcısı virüslerdir ve bunların soğuk almakla, cereyanda kalmakla ilgisi yoktur. 250'den fazla soğuk algınlığı virüs türü bulunmaktadır ve doğrudan temas yoluyla ya da öksürme, aksırma sonucunda havada asılı kalan damlacıklarla çevreye yayılır. Virüs vücuda öncelikle burun olmak üzere gözlerden ve ağızdan da girebilir. Mukus ortamını seven, burun ve burun boşluğu gibi nemli ortamlarda çoğalabilen virüsler burun ve boğaz mukozasındaki hücreleri tahrip edebilir. Soğuk algınlığının kuluçka dönemi genellikle 2 gün sürer ve hastalık aksırma, boğaz ağrısı, hafif burun akıntısı, baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir.
KAÇAMAZSINIZ!
* Soğuk algınlığı mutlaka bulaşıcı mıdır?
Evet, soğuk algınlığı özellikle ilk belirtilerin ortaya çıktığı 2-4 günde oldukça bulaşıcıdır. Bu durum 3 haftaya kadar devam edebilir. Virüsler en çok insandan insana temas veya havada asılı kalan damlacıklar içindeki virüslerin solunması ile bulaşır. Yani bulaşıcılığından korunmanız çok zordur. Ancak soğuk algınlığı virüsü; kalem, kitap, fincan üzerinde bile birkaç saat boyunca yaşayabilir. Dolayısıyla, enfekte birine ait nesneleri kullanan kişilere de virüs bulaşabilir.
KALABALIĞI SEVİYOR
* Soğuk algınlığına üşümek neden olmuyorsa neden özellikle soğuk mevsimlerde ortaya çıkar?
Soğuk algınlığı en sık kış mevsiminde görülür fakat tekrar ediyorum soğuk doğrudan hastalığın sebebi değildir. Soğuk algınlığı virüsü aslında hep havadadır. Ancak kışın okul, ofis, toplu ulaşım araçları, kreş gibi kapalı ortamlarda aynı havayı teneffüs etmek, daha çok toplu halde yaşanması ve soğuğun bağışıklık sistemini zayıflatması virüslerin hızla çoğalmasına neden olur.
* Soğuk algınlığını tetikleyen etkenler nelerdir?
Hava sıcaklığındaki değişimler, soğuk, kış ayları, kışın kapalı ortamlarda bulunulması, ıslak saç, hatta stres bile en önemli etkenler arasındadır. Uzun mesafeli uçak yolculukları virüsün rahatlıkla yayılmasını sağlar. Klimalar da önemli risk faktörleri arasındadır; havadaki nemi aldıkları için burundaki koruyucu mukoza ortamını kurutur ve enfeksiyona yatkın hale getirirler. Bu nedenle kışın bile sık sık camları açmanızı öneririm.
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkler nezleyken ana kuzusu oluyor!
Yayın tarihi: 17 Ekim 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/17/gny/haber,E11EFC9F07354A75B32A6FA761825800.html
Tüm hakları saklıdır.