kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ağrı kesiciler baş ağrımı arttırdı

Dr. Metin Okucu
10.10.2007
Uzun süredir baş ağrılarım nedeniyle ağrı kesiciler kullanıyorum. Başlangıçta ilaçlar bana iyi geliyordu ancak giderek hiçbir işe yaramadıklarını fark ettim. Ağrılarım da şiddetlendi. Ne yapmalıyım? Ali R./Mersin

Yalnız değilsiniz. Etrafınızdaki her 100 kişiden 5'i sizin gibi baş ağrısı çekiyor. Bu ağrıların bilinen nedenlerine son zamanlarda çene hastalıkları, stres ve genetik bozukluklar gibi uç sebepler de eklendi. Yapılan en yeni çalışmaların sonuçlarına göre, baş ağrısına ağrıyı kesmek için alınan ilaçlar neden oluyor. Hem de oldukça sık ve giderek artan sayılarla. Kronik yani uzun süreli ağrıların yarısı ve tüm baş ağrılarının 4'te biri, ağrı kesicilerin fazla kullanılmasına bağlı geri tepme ağrılarıdır.

Çoğu zarar
Genellikle hastalar migren veya basit gerilim tipi baş ağrıları için çeşitli ağrı kesiciler alırlar. Ancak ilaç kesilince ağrı tekrarlar ve tekrar ilaç alınır. Sonunda karşı karşıya kalınan durum ağrı, ağrı kesici kullanımı, tekrar ağrı ve daha çok ilaçtır. Genel tıbbi kanı ise, eğer baş ağrınız daha sık tekrarlıyorsa veya daha şiddetli hale gelmişse, sebep fazla ilaçlardır. Uluslararası Baş Ağrısı Cemiyeti'ne göre, fazla ilaç kullanımı, ayda 15 günden fazla ilaç kullanmak olarak tanımlanıyor. İlaca bağlı baş ağrısı ise, 3 aydan uzun süre fazla ağrı kesici kullanımı beraberinde, ayda 15 günden fazla ağrı çekmek olarak tarif ediliyor. Bu arada, alınan ilaç sayısı değil, kullanılan gün sayısı daha önemli. Eğer haftada 2 kereden fazla baş ağrısı çekiyor ve ilaç alıyorsanız risk altındasınız. Başınızı ağrıtanın ağrı kesiciler olduğunu anlamanın tek yolu ise, aldığınız ilaçları kesmektir. Ancak doğru cevabı bulmak 2 ayınızı alabilir. Sabretmelisiniz.

3 ayda sonuç verir

Migren hastaları bu sorunla sık karşılaşırlar. Doktorların genellikle yaptığı, koruyucu tedaviler vererek hastaları ağrı kesicilerden tamamen kurtarmaktır. Migren önleyici çok etkili ilaç vardır. Kafa derisine uygulanan botoks tedavisinin de etkili olduğu son çalışmalarda görüldü. Henüz bu uygulama onaylanmış olmasa da, botoks tedavisinin olumlu etkisi 3 ay sürer. Gerilim tipi baş ağrıları stres azaltıcı yöntemlerin uygulanmasıyla ve ağrıyı tetikleyen faktörlerden uzak durulmasıyla azaltılabilir. Koruyucu önlemlere dikkat edilmesi sayesinde ilaç kullanımı önemli ölçüde azaltılabilir. Herhangi bir çeşit ağrı kesici bu tür ağrılara sebep olabilir. Ancak kafein veya triptan içeren ilaçlar daha çok neden olur. Barbitürat içerenler ise hem bağımlılık, hem de geri tepme ağrısı yapar. Asıl sorun; tedavi aşamasında başlamaktadır. Zira hastalar, haklı olarak ağrı kesicilerini kesmeye yanaşmamaktadır. Ancak tek çarenin bu olduğuna inanmak gerekir. İlaçları kestikten 3 ay kadar sonra belirgin faydalar görülür. Bir çalışmada ilaç almayı bırakan hastaların yüzde 90'ı, 2 sene sonrasına kadar fayda görmüştür. Baş ağrısı çeken milyonlar bir mucize peşinde koşarlar. Her ne kadar duymak istediklerine pek benzemese de, mucize buradadır.