CIA, Anadolu'ya silah gömdü, gelip denetledi
Hem Özel Harp Dairesi, hem de Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) kurucusu olan emekli albay İsmail Tansu ilk kez SABAH'a açıkladı: "Görüştüğümüz Amerikalıların hepsi CIA mensubuydu. Anadolu'daki silah depolarını birlikte kontrol ederdik"..
İLİŞKİLİ HABERLER
CIA, Anadolu'ya silah gömdü, gelip denetledi
Özel Harp Dairesi'nin ilk dört kişilik yönetici ekibinde yer alan emekli albay İsmail Tansu, Kıbrıs Harekatı öncesi adada faaliyet gösteren Türk Mukavemet Teşkilatı'nın da (TMT) kurucusu. 27 Mayıs 1960 darbesi sonrasına kadar dairede görev yaptı. 1917 yılında Safranbolu'da doğan Tansul, Kara Harp Okulu'nu bitirdiği 1939 yılında teğmen olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katıldı. İkinci Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında Trakya'daki tugayda, 1945-1950 yılları arasında da olası Sovyetler Birliği işgaline karşı sınırda bulundurulan askeri birlikte görev yaptı. 1951 yılında Almanya'da özel harp eğitimi aldı. Dönüşünde binbaşı olarak Kore Savaşı'na giden Tansu, daha sonra Özel Harp Dairesi'nin ilk Lojistik Şube Müdürü oldu. Özel Harp'te sekiz yıl görev yapan Tansu, Daire'yi Amerikalıların teklifi üzerine kurduklarını söylüyor. "Amerikalılar bize 'Öyle bir teşkilat kurun ki Ruslar taarruz edip, işgal edecek olurlarsa alacakları araziden önceden kurulmuş örgütler, gerilla savaşı yapsınlar' dedi. Görevimiz de buydu. Buna hazırlanıyorduk" diyen Tansu'ya göre Sovyetler'in olası saldırısında ilk işgal edilecek ülke Türkiye'ydi.
ABD KARARGÂHI
Tansu, Özel Harp Dairesi'nin yurtdışında da kampı bulunduğunu anlatıyor; "Zaten Amerika'nın Toroslar'da kendi karargahı vardı. Burada CIA mensupları vardı. Hatta Ruslar işgal ettiğinde Türkiye hükümetinin dışarıda kurulacağı yer bile belliydi. Özel Harp Dairesi'nin de olası işgale karşı Libya'da bir karargâhı vardı.Vazifemiz Türkiye işgal edildiğinde Rusları arkadan vurmaktı. Bu karargahlarda silah dahil işgale karşı kullanılacak her türlü malzeme vardı." İsmail Tansu ve diğer subaylar, Özel Harp Dairesi'ne sivil elemanlar bulmak için Kars ve Ardahan'dan başlayarak tüm Türkiye'yi dolaştı. Buldukları siviller özel harp eğitiminden geçirildi. Tansu, bu siviller için oluşturdukları silah depolarının yerlerini ilk kez SABAH'a açıklıyor: "Özel Harp Dairesi'ne alınan siviller, karargâhla irtibatlı olarak görev yapacaklardı. Teçhizatları da hazırdı. Kullanacakları silahların koordinatları bunlara verildi. En çok silah sınır illeri Kars ve Ardahan'daydı. Bu silah depoları ve yerlerini Amerikalılarla birlikte kontrol ederdik. İstanbul Boğazı'nın belli yerlerinde bile gömülü silahlar vardı. Amerikalılar bize özel telsizler vermişti. Bunların bir kısmını silahlarla birlikte Şile'ye gömmüştük." Tansu, Özel Harp Dairesi'nin Amerikalılarla sıkı işbirliği içinde olduğunu belirterek şöyle diyor: "Biz Amerikalıların binasına giderdik, onlar bize gelirdi. Görüştüğümüz Amerikalıların hepsi CIA mensubuydu. Başlarında albay vardı. Bütün harekât işlerimiz ortaktı."
KORUTÜRK'TEN RET
Türk Mukavemet Teşkilatı'nın kurucusu olan Tansu'ya göre Rumların Kıbrıs'taki faaliyetlerine karşı TMT'nin kurulmasını dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu istedi. Ancak Başbakan Adnan Menderes başta buna karşı çıktı. Tansu, Menderes'in sonunda TMT'nin kurulmasına ikna olduğunu şöyle anlatıyor: "Hükümetin emriyle kurduk. Tüm yetkililer biliyordu ve destek oldu. Bir tek Deniz Kuvvetleri Komutanı Fahri Korutürk yardımcı olmadı. Kıbrıs'a cephane taşımamız için desteğe ihtiyacımız vardı. Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'nun aracılığıyla, Özel Harp Dairesi Başkanı Daniş Karabelen'le birlikte Fahri Korutürk'e gittik. Tek isteğimiz Kıbrıs'a silah sevkıyatı sırasında Deniz Kuvvetlerinin bizi korumasıydı. Ama yardımcı olmadı."
İLİŞKİLİ HABERLER
CIA, Anadolu'ya silah gömdü, gelip denetledi
Yayın tarihi: 9 Ekim 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/09//haber,B2767EA8FC05442E963351299788A619.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.