kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Panele (soldan sağa) eski İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson (oturum başkanı), Başbakan Erdoğan, Doğu Timor Cumhurbaşkanı Jose Ramos ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic katıldı.

Malezya ile sıcak diyalog

BÜLENT AYDEMİR NEW YORK
"Türkiye Malezya olur mu?" tartışmaları sürerken, Başbakan Erdoğan, Malezya Başbakanı Badawi'ye, Türkiye'nin Malezya'nın da üye olduğu Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği geçici üyeliğine talip olduğunu söyledi. Badawi de Erdoğan'ı ülkesine davet etti..
Başbakan Tayyip Erdoğan, "Türkiye Malezya olur mu?" tartışmalarına, "İstedikleri yere konuyu çekmek istiyorlar. Aslında bu yazıları yazanlar maalesef Malezya'yı tanımıyorlar. Ben Malezya'nın avukatı olarak konuşmuyorum ama biraz biliyorum bu ülkeyi" diyerek tepki gösterirken, Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Badawi ile görüşmesinde Malezya'nın da üyesi olduğu Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) geçici üyeliğine aday olmak istediklerini söyledi. Erdoğan, BM'de görüştüğü Malezya Başbakanı Badawi'yi karşılarken, "Türkiye'de herkes sizden bahsediyor" diyerek, Türkiye'de yaşanan, "Türkiye Malezya olur mu?" tartışmalarını anlattı. Badawi, anlatılanları ilgiyle dinledi. Görüşmede, Türkiye'nin, Malezya'nın da üyesi olduğu Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği/ Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)'ne geçici üye olması yönündeki talebi değerlendirildi. Görüşmede, iki ülkenin karşılıklı olarak BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliklerini destekleme kararı alındı. Türkiye 2009'da ve Malezya ise 2015'te üye olmak istiyor. Başbakan Erdoğan, Badawi'den 2009 Expo Fuarı'nın İzmir'de yapılması konusunda destek isterken, iki ülke arasında önümüzdeki dönemde en üst düzeyde ikili ziyaretlerin yapılması kararlaştırıldı.

ERDOĞAN'A DAVET
Badawi, Erdoğan'ı Malezya'ya davet ederken, İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte Medeniyetler İttifakı Projesi'nin eşbaşkanlığını yürüten Erdoğan'ı mutlaka ülkelerinde görmek istediklerini söyledi.