Stres tırnak yemeyi artırıyor
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yetişkinlerde iş stresi ve eşle ilişkilerden kaynaklanan stresin, tırnak yemeyi artırdığını söyledi..
Prof. Dr. Yorulmaz, yaptığı açıklamada, tırnak yeme alışkanlığının çocuklarda daha sık olmakla birlikte büyüklerde de rastlanan ciddi bir sorun olduğunu bildirdi.
Bu alışkanlığın çoğunlukla 3 yaş civarında başladığını ifade eden Yorulmaz, ''Tırnak yeme alışkanlığı küçük çocukların üçte birinde görülürken, ergenlik çağındaki çocukların yarısında görülür ve yaş ilerledikçe azalmakla birlikte yetişkinlikte de sürebilmektedir.
Çocukluk döneminde kardeş kıskançlığı, ailede yaşanan sorunlar ve şiddet gibi pek çok olay tırnak yemeyi başlatabilir ve artırabilir'' dedi. Yetişkinlerde iş stresi ve eşle ilişkilerden kaynaklanan stresin tırnak yemeyi artırdığını vurgulayan Yorulmaz, şunları kaydetti: ''Tırnak yiyen kişi genellikle içinde bir huzursuzluk, gerginlik, kıskançlık duygusu taşımakta ve duygularını tırnak yiyerek dışa vurmaktadır. Aşırı baskıcı ana-baba veya sert bir öğretmenin etkisinde kalan çocuklarda daha sıktır. Sorunların daha fazla olduğu zamanlarda tırnak yeme de artar, sorunlar azaldıkça azalır. Tırnak yiyenlerde uyku bozukluğuna da daha sık rastlanmaktadır.
Bu durum pek çok sıkıntıya yol açar. Örneğin, okul veya iş hayatında, tırnağını yediğini gizlemeye çalışan, ancak vazgeçemediği için gerginlik yaşayan pek çok insan vardır. Bu durum kişide gerilim, suçluluk ve öfke duygularına yol açabilir. Bu durum kötü bir görüntü yaratmasının yanı sıra pek çok sağlık problemine de neden olabilir.''
TIRNAK YEMENİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR
Yorulmaz, kişinin tırnağı son kısma kadar yiyebildiğini ve böylece tırnak etinin şiş ve iltihaplı bir görünüm alabildiğini belirterek, şöyle dedi:
''Özellikle el temizliği iyi olmayan kişilerde tuvalet sonrası el yıkama yeterli olmadığından tırnak yeme ile parazitler de ağza bulaştırılabilir. Parazit bulaştığında genellikle evdeki diğer kişilere de geçtiğinden tüm aile tedavi almak zorunda kalabilir.'' Tırnak yiyenlerde kalp kapakçıklarını tutan mikrobik hastalıklar, ağız, boğaz, bademcik enfeksiyonları, diş eti, sindirim yolu enfeksiyonları da görülebildiğini bildiren Yorulmaz, araştırmaların tırnak yiyen çocukların diğer çocuklara göre daha çok hastalandığını, okul devamsızlığı yaptığını gösterdiğini söyledi.
ÇÖZÜM
Prof. Dr. Yorulmaz, ailelerin bu sorun için başvurduğu yanlış yöntemlerin davranışın daha fazla pekişmesine yol açabildiğini bildirdi. Çözümün zaman alacağını, bu nedenle anne babaların sabırlı ve anlayışlı olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yorulmaz, cezalandırmak, bağırmak, sert davranmak ya da alay etmenin sorunu çözemeyeceğini belirtti.
Çocuğun ne zaman tırnağını yediği, gerginlik ve uyumsuzluk nedenlerinin araştırılması ve bunları çözümlenmeye çalışılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, ''Çocukların kaygı, korku verici televizyon filmleri izlemeleri, bu tür bilgisayar oyunları oynamaları yasaklanmalıdır. Tırnak yiyen çocuklara gece yatarken hafif eldivenler giydirmek yararlı olabilir'' diye konuştu.
Yorulmaz, yanlış uygulamaların çocuğun bu alışkanlıktan vazgeçmesini sağlamadığı gibi bazen alışkanlığın daha da kökleşmesine neden olabileceğini belirterek, tüm bunlara rağmen sorun devam ediyorsa mutlaka bir hekime başvurmak gerektiğini kaydetti.
Yayın tarihi: 24 Eylül 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/24/gny/haber,75BD6A9B58E74F248E49C075022F727E.html
Tüm hakları saklıdır.