Dr. Metin Okucu: Her göğüs ağrısı kalp krizi anlamına gelmez
Son zamanlarda sık sık göğsümde ağrı hissetmeye başladım. Ancak doktara da gitmedim. Acaba kalp krizi geçiriyor olabilir miyim? Fikret M.
Doktora en sık başvuru nedenlerinden biri olan göğüs ağrılarının birkaç ilginç özelliği var. Onlarca hastalık göğüs ağrısına neden olabilir. Bunların içinde çok ciddi acil durumlar veya tamamen zararsız sebepler bulunabilir. Göğüs ağrısının en ilginç özelliği, hem hasta hem de doktorunun aynı endişeleri taşıması ve akıllarına ilk sırada aynı sorunun gelmesidir. 'Acaba bu bir kalp krizi mi?' Böyle olmasının birçok haklı nedeni var. Hastalar tarafından bakınca, daha önce yaşanmamış şiddetli bir göğüs ağrısı sık olarak paniğe hatta ölüm korkusuna sebep olmaktadır. Doktorlar için ise durum biraz farklıdır. Zira, basit ve zararsız bir adale ağrısı ile gerçekten hayatı tehdit eden bir kalp damar sorunu acil olarak ayırt edilmelidir.
GÖĞÜS AĞRISI
Kalp krizi belirtisi olan göğüs ağrısı: Yirmi dakikadan uzun sürer. Bir anlık gelip geçen ağrılar kesinlikle kalp krizi değildir! Kalp krizinin ağrısı göğüste iman tahtasının arkasında ve en az yumruk kadar bir alanı kaplar. Parmak ucu veya iğne başı kadar ağrılar kalp ağrısı değildir. Sırta, çeneye veya her iki kola yayılabilir. Genellikle daha önce yaşanmamış bir şekil ve şiddette olur. Baskı, sıkıştırma veya ağırlık tarzındadır. Bıçak tarzında batıp çıkan ağrılar kalp krizi değildir. Hareketle değişmez, devamlıdır. Beraberinde bulantı, soğuk terleme, baygınlık hissi olabilir. Bazen karnın üst kısmından da başlayabilir. Uyuşma veya karıncalanmalar kalp krizi ağrısı değildir. Göğüs ağrınız tarif ettiklerime uyuyorsa, yapılacak tek bir şey vardır; en kısa sürede, kalp krizine acil müdahale edebilecek donanımı olan bir merkeze, ambulans ile gitmek! Kalp damarlarında daralmanın belirtileri: Bu durumda ağrı önceleri ağır efor ile ortaya çıkar. Yük taşırken, merdiven çıkarken, spor yaparken... Hastalık ilerlediğinde daha küçük zorlamalar da ağrıyı başlatır. Mesela yemekten sonra, soğuk hava ve hatta acıklı televizyon dizileri seyrederken... Göğüs arkasında, sol kolda veya çenede olur. Baskı, ağırlık veya sıkışma tarzındadır. En az 3-5 dakika sürer ve dinlenerek, 10- 15 dakikada tamamen geçer. Anlık, iğne veya bıçak batar gibi ağrılar olmaz. Ağrınız yukarıdakilere benziyorsa, yapılması gereken bir dahiliye veya kalp hastalıkları uzmanından erken bir randevu almaktır. Aort damarı yırtılması ağrısı: Kalp krizi ile birlikte, hayatı tehdit eden ikinci gerçek acil durumdur. Aniden başlar, iman tahtası arkasında, sırta yayılan, çok şiddetli ve yırtıcı tarzda bir ağrıdır. Uzun sürer ve genellikle müdahale edilmeden kesilmez. Kesinlikle hiç vakit geçirmeden, bir kalp damar cerrahisi merkezine, ambulans ile gidilmelidir.
ADALE AĞRISI
Yavaş yavaş başlar, genellikle sık ve alışılmamış zorlamaların ardından ortaya çıkar ve saatler, hatta haftalarca sürer. Keskindir ve bir noktaya sabitlenir ancak bazen künt ve daha yaygın olabilir. Gövde, kol pozisyonu veya hareketleri ile veya yatmakla, bazen nefes alırken ortaya çıkar. Göğüsteki adale, eklem veya kemiklerin hastalıklarında görülür. Hiçbiri acil değildir. Yapılması gereken, birkaç gün içinde geçmez ise bir dahiliye veya fizik tedavi uzmanına görünmektir.
MİDEDEN GELEN AĞRI
En sık görülen, yemek borusuna mide asidinin geri kaçması nedeni ile olşan, reflü denilen durumdur. Göğüste; ortada, boylu boyunca yanma veya ağrı şeklinde olur. Yemeklerden sonra, özellikle uzanınca başlar. Asit giderici ilaçlar ile genellikle hemen kesilir. Kalp krizi ile en sık karıştırılan ağrıdır. Mide ülserinde görülen ise, karında, ortada veya sol tarafta, derinden, künt ve saatler süren bir ağrıdır. Aynı şekilde, ancak bu kez sağ tarafta ve sırta vuran ağrılar da safra kesesi hastalıklarında ortaya çıkar.
Yayın tarihi: 18 Eylül 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/18/gny/haber,7EF08F3F3ECA47D2A12C944893018AEA.html
Tüm hakları saklıdır.