kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Artık bölünme zamanı geldi

Fikret AYDEMİR
Belçika'da Fransızca ve Flamanca konuşan iki farklı bölge, bağımsızlık nidalarını yükseltti. AB'nin kalbi bu ülkedeki durumu siyasilerle görüştük..
Üç ay önce yapılan genel seçimlerden sonra hükümet kurulamaması, ülkeyi bölünmenin eşiğine getirdi. Fransa'da tatilini yarıda keserek Belçika'ya dönem Kral Albert duruma el koydu. Ülkenin kuzeyinde yaşayan ve Hollandaca konuşan Flamanlar ile güneyde yaşayan ve Fransızca konuşan Valonlar arasındaki uçurum giderek büyüyor. Konuyla ilgili Flaman, Valon ve başkent Brüksel'den politikacılar "bölünmeyi" SABAH'a değerlendirdi.

'BRÜKSEL DE BİZİM'
Belçika'nın iki ayrı milletten oluştuğunu vurgulayan aşırı sağcı Vlaams Belang partisinin kurucusu Filip Dewinter, SABAH'a şunları söyledi: "95 gün geçti. Hala bir hükümet kurulamadı. Bu, bizim ayrılma isteğimizin ne kadar yerinde olduğunun kanıtı. Zaten tamamen iki yarı halktan oluşan Belçika'da gerçekler göz ardı edilemez. Bağımsız Flaman Cumhuriyeti kurulması zamanı geldi. Biz Flamanız onlar Valon, biz Flamanca konuşuyoruz onlar Fransızca, bizim kökenimiz Germen onlarınki Latin. Valonlar solcu, biz Flamanlar muhafazakar partilere oy veriyoruz. Ayrılmak en iyi çözüm..." AB'nin de kalbi olan başkent Brüksel'i bırakmak istemediklerini söyleyen Dewinter, "Brüksel Flamanya'nın da başkenti olmalı. Ayrılma günü geldiğinde zaten Brükselliler de ekonomik, sosyal ve politik gücü olan bir Flaman şehri olmayı tercih edecek" dedi.

'PASPAS MUAMELESİ'
Flaman kesiminin Hollanda'ya, Valon bölgesinin de Fransa'ya bağlanması tartışmalarına da değinen Dewinter, "Biz tamamen bağımsız bir Flamanya istiyoruz" dedi. Valon Hıristiyan Demokrat Parti lideri Joelle Milquet ise "Eğer bağımsızlık ilan ederlerse bunu tek başına ve Brükselsiz yaparlar. Nüfusun yüzde 40'ı Frankofonlar'dan (Fransızca konuşanlar) oluşuyor ve bu insanlara paspas muamelesi yapılamaz" diye rest çekti. Brüksel hükümetinin Türk kökenli Devlet Bakanı Emir Kır ise SABAH'a yaptığı açıklamada, "Belçika'da adı konulmamış bir ayrışma zaten yıllardır var. Flamanlar alt kimliği önplana çıkarıyor. Masada endişe verici konumlar var" diye konuştu...
Haberin fotoğrafları