Ramazan'da erken doğum riski var
İLİŞKİLİ HABERLER
Ramazan'da erken doğum riski var
'Bebeğimin sağlıklı gelişmesi için çok yemek yemeliyim', düşüncesi hemen her hamile kadının inancı. En büyük hata burada başlar. Aslında doğru olan, gebelik döneminde dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Memorial Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Figen Taşer konuyla ilgili bilgi verdi.
BOL SU ALIMI ÖNEMLİ
Gebelikte yeterli miktarda su alınmaması ve bağırsak hareketlerinin de gebelik döneminde azalması, kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) eğiliminin artmasına neden olur. Az sıvı alımı ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarına da yol açabilir. Vücudun susuz kalması durumunda salgılanan bazı hormonlar, rahim kasılmalarına sebep olarak, erken doğum riski oluşturabilmektedir.
DENGELİ BESLENME
Hamilelik döneminde protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral gibi temel besin maddelerinin gün içinde dengeli değişimi sağlanmalı. Ana öğünler dışında ara öğünler oluşturulmalı, sık aralıklarla az miktarda gıda alınmalı. Gebelikte sağlıklı beslenmenin temeli budur ve oruç tutulduğunda bu kesinlikle mümkün olamayacaktır.
BULANTI VE KUSMA
Gebeliğin ilk aylarında artan gebelik hormonu etkisiyle bulantı ve kusma şikayetleri sıktır. Kusma elektrolit kaybına yol açarak halsizliğe neden olur. Bu nedenle hamileliğin ilk aylarında sık aralarla kuru gıda alımı önerilir. Kusma nedeniyle potasyum kaybı olur. Bu nedenle
muz, üzüm, kuru kayısı ile bu potasyum kaybı önlenmeye çalışılır. Oruç, özellikle ilk aylarda yaşanan bu durumu daha da artırabilir. Bu nedenle anne adaylarının bol sıvı (özellikle su) alımı ve posalı gıda (meyve-sebze) tüketmesi önemlidir.
ENFEKSİYON RİSKİ
Oruç nedeniyle az sıvı alınması rahim kasılmalarına neden olabilir ve erken doğum riski ortaya çıkabilir. Su, gebeliğin devamı için önemli. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonları sık görülür. Bol sıvı alımı idrar çıkışını artırır. Bu durum idrar yolu enfeksiyonlarından korunma ve tedavide de önemli.
TANSİYON DÜŞÜŞÜ
Anne adayının oruç nedeniyle gün içinde yeterince sıvı alamaması zaman zaman tansiyon düşmeleri ve hatta bayılmalara neden olabilmekte. Bebeğin içinde bulunduğu kesenin suyu da azalabilir.
METABOLİZMA
Oruç tutan annelerde bebek hareketlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Dolayısıyla bazen bebeğin iyilik halini gösteren hareketlerinin azalması, tanıda yanılmalara yol açabilir. Oruç tutan annelerde daha fazla kilo artışı olabilir.
İLİŞKİLİ HABERLER
Ramazan'da erken doğum riski var
Yayın tarihi: 14 Eylül 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/14/gny/haber,33FB0BEB77A4427F8BC1508E4DC33F51.html
Tüm hakları saklıdır.