kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Diplomatın özürlü baldızına vize çilesi

DIŞ HABERLER
Ankara'da yıllarca çalışan ABD'li diplomat, özürlü olan Türk baldızına terör nedeniyle çektirilen vize işkencesini, Washington Post'a yazdı..
Ankara'da uzun yıllar boyunca ABD Büyükelçiliği'nde diplomat olarak çalışan Donald B. Cofman down sendromlu Türk baldızına ABD vizesi almaya kalkınca, 11 Eylül sonrası gündeme gelen "titizliklerin" kurbanı oldu. Cofman, yaşadıklarını Washington Post'a anlattı. 30 yıl önce Oya Gündoğdu ile evlenen emekli büyükelçilik çalışanı Donald B. Cofman ABD'ye geri dönmek istiyordu. Annesinin ölümünden sonra kimsesiz kalan zeka özürlü baldızı Nazan Gündoğdu'yu da eşi ile birlikte yanında götürmek istedi.

BİR SENE SONRA SINIR DIŞI
Baldıza yalnızca 6 aylık turist vizesi veren ABD Büyükelçiliği, vizenin yenilenmeyeceğini söyledi. Bu arada Cofman'ın insani nedenlerden dolayı yabancılara verilen özel vize için yaptığı başvuru kabul edildi. Ancak ABD'ye bir yıllığına yalnızca bir girişli olarak verilen vize de bitince baldızdan ülkeyi tekrar terk etmesi istendi. Kız kardeşini yalnız bırakmak istemeyen Cofman'ın eşi Oya Gündoğdu da, kardeşiyle birlikte Türkiye'ye dönmek zorunda kaldı.

'NASIL TERÖRİST OLSUN!..'
Cofman Post'a yazdığı "isyan" mektubunda, "Baldızım terörist olamayacak durumda. Terör yasalarına göre değerlendirilmesini anlayamıyorum. Neden eşim kardeşini Türkiye'de bırakmak zorunda? Ya da ben eşimi arkamda bırakıp ABD'de yalnız mı yaşamak zorundayım? Neden hükümetimiz bu tip durumlarda adil bir yaklaşım tarzı göstermiyor?" ifadelerini kullandı. Çiftin özürlü Nazan Gündoğdu için son ümitleri olan Green Card başvurusunun sonuçlarını beklerken 2018 yılına kadar böyle bir başvuruya yanıt alamayacaklarını öğrenmeleri ümitlerini kırdı. Emekli diplomat Cofman, halen Virginia eyaletinin Falls Church kentinde ailesinden ayrı yaşadığını belirtti.