kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Recep Tayyip Erdoğan

Programdan vergi indirimi çıktı

ANKARA
60. Hükümet'in programından vergi indirim sözü çıktı. Başbakan Erdoğan, SSK prim yükünün 5 puan düşürüleceğini, bazı vergilerin kaldırılacağını söyledi Özelleştirmede geri adım atılmayacağının altını çizen Başbakan, "Faizler tek haneye inecek, borç stoku düşürülecek, çiftçiye destek sürecek" dedi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 60. Hükümet'in programından vergi indirimleri çıktı. Hükümet Programı'nı açıklayan Başbakan Tayyip Erdoğan, ekonomik istikrarın öncelikli hedefleri olduğunu belirtirken, vatandaştan iş dünyasına kadar geniş bir kesime, vergide indirim, faizlerin tek haneye düşürülmesi, enerjide arz güvenliği, istihdamın arttırılması ve üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi, fiyat istikrarının sağlanması sözü verdi. Kalıcı seviyeye ininceye kadar enflasyonla mücadelenin süreceğini vurgulayan Erdoğan, bunu yaparken operasyonel bağımsızlığı korunacak olan Merkez Bankası'na da maliye politikalarıyla destek verileceğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Hükümet Programı'nda vaatler şöyle sıralandı:

VERGİ YÜKÜ İNDİRİLECEK
Vergi politikalarının temel amacı, ekonomide ekonomide kayıtdışılığın azaltılması, rekabet gücümüzün artırılması, daha basit, adil ve geniş tabanlı bir vergi sistemi oluşturulması Eğitim, sağlık, gıda, giyim gibi alanlarda KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e düştü. Öncelikle istihdam üzerindeki yükler olmak üzere vergi oranlarını indirmeye devam edeceğiz. Damga vergisi başta olmak üzere, işlemler üzerindeki vergileri kademeli olarak kaldırılacak.Vergi politikalarında öngörülebilirliği artıracak, vergi mevzuatını sadeleştirilecek. Haberleşmeden alınan Özel İletişim Vergisi'nde indirime gidilecek.

SSK PRİMİ 5 PUAN DÜŞECEK
İstihdamın artırılması, daha fazla ve daha kaliteli iş imkanlarının oluşturulması çalışmalar sürecek. SSK işveren prim oranı, 2008 yılında beş puan ile başlamak üzere kademeli olarak indirilecek. İşverenlerin zorunlu özürlü istihdamında SSK işveren prim tutarı Hazine tarafından karşılanacaktır. Şirket kurma ve kapatma ile ilgili maliyetler düşürülecek.

İSTİHDAM YÜKÜ AZALACAK
Esnek istihdam biçimleri artırılacak, esneklik- güvence ilişkisi korunacak. Önümüzdeki dönemde sadece mali yükler değil, istihdam üzerindeki idari ve yasal yükler de azaltılacak. Zorunlu istihdam uygulamalarında, işverenlerin işçi çalıştırmasını özendirecek düzenlemelere gidilecek. İstihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi için İş Kanununa göre açılması zorunlu birimler konusunda kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılacak.

ÖZÜRLÜ ÇALIŞTIRANA DEVLET DESTEĞİ
Özürlüler konusunda yapılan düzenlemelerin en iyi şekilde hayata geçirilmesi sağlanacak. Özürlü vatandaşların istihdamını artırmak amacıyla, özel sektörde çalışan özürlülerin sosyal sigorta primlerinin Hazine tarafından ödenecek. Şirket kurma-kapatma ile ilgili maliyetler düşürülecek.

FON ETKİN KULLANILACAK
İşsizlik Sigortası Fonu daha etkili kullanılacak, kullanım koşulları kolaylaştırılacak. Fon kaynakları, işsizlere verilecek desteklerin yanı sıra, istihdamı artırmak amacıyla geliştirilecek projelerde de kullanılacak.