kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Batığa izin vermeyiz uygun faizli kredi ile sıkıntınızı çözeriz'

MAHMUT SANCAK
ABD Başkanı Bush, "Mortgage dalgası ekonominin temelini sarsmaz. Rahat olun kimse evini kaybetmeyecek, ödeme güçlüğü çekenlere uygun faizli yeni krediler açılacak" dedi..
ABD Başkanı George W. Bush hızla artan mortgage kredi faizleri nedeniyle ödeme zorluğu çeken ABD'li tüketicilere yardım edeceğini duyurdu. ABD Başkanı yaptığı açıklamada Hükümetin bu konuda üzerine düşen bir görev olduğuna değinerek, "Ev sahiplerine yardım etmek istiyorum. Ancak ABD Hükümeti'nin spekülatörlerin kararlarına yada asla sahip olamayacağı evleri satın almaya kalkan tüketicilere kefil olmak gibi bir görevi bulunmuyor. Devletin tüketiciye güvence vermesi, sorunun ileride yeniden ortaya çıkmasından başka bir sonucu olmaz'' dedi.

'SORUN ÇÖZÜME KAVUŞTURULUR'
Gelen bilgilere göre Başkan Bush'un kurtarma planı kredi geçmişleri temiz olan ancak kredi faizlerinin yükselmesi sonucu ödeme güçlüğü çeken ABD'li tüketicileri kapsıyor. ABD Başkanı açıklamasında Federal İskan Dairesi'ne (FİD) ödeme zorluğu içerisinde olan orta ve düşük gelirli tüketicilerin icra sorunuyla karşılaşmamaları için talimat verdiğini ve bu kesim için daha uygun faizli mortgage paketlerinin hazırlanmasını istediğini söyledi. Bush şunları söyledi: "FİD yakında yeni bir çalışma başlatacak. Şu an mortgage kredilerini ödeyemeyenlerin sorunu çözülecek. Tüketiciler aylık taksitlerini ödeyecek, kimse evini terk etmek zorunda kalmayacak. Kimi ev sahipleri ev bütçelerinin geleceğine yönelik çok iyimser tahminler yaparak borçlandı, kimi ev sahipleri ise aldıkları kredilerin koşullarından ötürü güçlüklerle karşılaştı veya sorumsuz kredi vericiler tarafından yanlış bilgilendirildiler. Neden ne olursa olsun sonuçta bugün kimi ev sahipleri, kredi taksitlerini ödeyemez duruma düştükleri için icrayla karşı karşıya kaldılar"

'EKONOMİ YETERİNCE GÜÇLÜ'
ABD Başkanı, mortgage piyasasından kaynaklanan sorunun ekonominin yalnızca küçük bir bölümünü ilgilendirdiğini belirterek sorunun ekonomiyi temelden etkilemeyeceğini, ancak sıkıntıların aşılmasının zaman alacağını söyledi ve şöyle devam etti: "Piyasalar dönüşüm süreci içerisinde. Dikkat edilmesi gereken büyük riskler var. Ancak ABD ekonomisi genel olarak çok güçlü ve her türlü türbülansa karşı koyabilecek güçte." Başkan Bush'un yaptığı konuşma ile ilgili ilk yorumlarda Başkan'ın peşinde olduğu konunun bir kurtarma planından ziyade piyasaları rahatlatma hareketi olduğu vurgulandı.