kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Prof. Dr. Hattat

Eşi vajinismus ise erkek iktidarsız oluyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.08.2007
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, eşleri vajinismus sorunu yaşayan erkeklerin karşılaştıkları sorunlarla ilgili soruları yanıtladı:

* Eşi vajinismus olan erkeklerde bu durumdan etkilenerek bir sertleşme sorunu ortaya çıkabilir mi?
Kesinlikle evet! Eşinin bu durumuyla karşı karşıya gelen erkekte de bir süre sonra psikolojik etkiyle sertleşme sorunu veya cinsellikten uzak durma eğilimi başlar. Bu durum hem kadının hem de erkeğin tedavi edilmesini gerektirir. Özellikle hastalarımızda gözlemlediğimiz şöyle bir süreç oluyor: Kadından kaynaklanan bir sorun nedeniyle ilişki olmadığı sırada erkeğin hiçbir problemi yok. Ama ne zaman ki kadın tedavi oluyor ve ilişkiye hazır hale geliyor, o zaman erkekte sorun başlıyor. Erkekte, başarılı olup olamayacağı kaygısı başlıyor. O güne kadar hiçbir sertleşme sorunu olmayan erkeklerde dahi, bu tedirginlik ve başarısızlık korkusu (performans anksiyetesi) yaşanıyor, bu heyecanla birlikte sertleşme de sağlayamıyor. Erkek, artık kadın iyileştiğine göre kendini ispatlamak zorunda hissediyor ve bu yoğun stres altında başarısızlıklar da yaşanabiliyor. Bu durum devamında bir cinsel stres haline gelebilir. Tam da bu noktada tedavi görmüş eşinin veya çevrenin olumsuz etkisiyle, beklentilerin karşılanmadığı hissiyle, özgüvenini de yitiriyor ve kısır döngüye girerek, aylar boyu sertleşme sağlayamıyor.

KARIM BENİ İSTEMİYOR MU?
* Çiftler ilişkiye giremiyorsa ne zaman doktora başvurmalı?

Sıklıkla görülen bir durum; çiftlerin bu olumsuzluğu kabullenip hiç doktora başvurmamasıdır. İlk girişimdeki başarısızlıktan sonra her çift, genellikle sorunun geçici olduğunu ve çözüleceğini düşünür. Daha sonraki girişimlerde de ilişki gerçekleşmeyince kadında sıkıntı, gerginlik ve kadınlığında eksiklik olduğu düşüncesi ortaya çıkmaya başlar. Erkek ise eşi tarafından istenmediği, reddedildiği duygularına kapılıyor. Bu nedenle uzmanların önerisi; en azından bir hafta kadar bekleyip, sorunu kendi başlarına çözemezlerse profesyonel yardım almalarıdır.

* Vajinismus tedavisi için önerileriniz nelerdir?
Kadınlarda çıkan korkuyu iki tipte görüyoruz. O güne kadar hiç ilişkide bulunmamış genç kız, ilk ilişkide canının acıyacağı ve bir kanama olacağı korkusuyla gerdeğe girer. Bu kaygı ve korku nedeniyle de kendisini kasmaya ve ilişkiye izin vermemeye başlar. Burada önemli nokta bilginin olmaması! Yani öncelikle bilgi eksikliğini tamamlamak lazım, sonra diğer faktörleri incelemek gerekir. Diğer bir tip hasta ise şöyle tanımlanabilir; cinsellikle ilgili bilgisi var, ama keyif almıyor. Yani ilişkiye girmelerine rağmen fiziksel bir acı var. Bu durumda 'hormonal ve anatomik nedenler var mı' diye bakılması da uygun olur. Yani kadının dokularında bir hassasiyet ve ilişkiyi önleyecek bir lokal sebep var mı? Her iki tipte de androlog (kısırlık uzmanı), jinekolog ve psikoloğun bir ekip çalışması ile hastaya uygun tedavinin verilmesi taraftarıyız. Hormonal ve organik sebepleri ortadan kaldırınca, başarılı bir terapi süreciyle artık mutlak tedavi mümkün oluyor. Tedavide kadınla erkeğin beraberce ele alınması da çok önemlidir. Erkeğin cinselliğe bakış açısı, anatomik bilgisi nedir? Kadını negatif etkiyen faktörler neler? Tüm bu etkenlerin tedavideki rolü çok önemli.