Xerox'tan "Çevreci" kağıt
Xerox'un, dijital baskı ve kopyalama sistemlerinde kullanılabilecek mekanik fiber kağıt ürettiği ve bu ürünün ağaç tüketimini yarı yarıya azaltabileceği bildirildi.
Xerox'tan yapılan yazılı açıklamada, dijital baskı ve kopyalama makinelerinde kullanılmak üzere geliştirilen ve ağaç tüketimini yarı yarıya azaltacak bu kağıda ''Yüksek Randımanlı Kağıt'' (High Yield Business Paper) adı verildiği, yeni kağıdın mevcut tüm Xerox dijital baskı ve kopyalama makinelerinde test edildiği ve Xerox ürünleri ile sorunsuz kullanılabileceği kaydedildi.
Açıklamada, daha az ağaçla daha fazla kağıt elde etmeyi sağlayan yeni mekanik fiber kağıdın üretiminde, fosil yakıt yerine hidroelektrik enerji kullanılarak sera gazı emisyonunun da yüzde 75 azaltıldığı kaydedildi.
Geliştirilen teknoloji ile geleneksel ofset gazete kağıdının dijital baskı makinelerinde kullanımının da mümkün hale geleceği ifade edilen açıklamada, Xerox'un bu kağıt üretim yöntemi ile ilgili patent başvurusunda bulunduğu belirtildi.
Yeni kağıdın, yarı yarıya daha az ağaç ve daha az su ve kimyasal madde kullanılarak üretildiği, üretildiği fabrikada fosil yakıtlar yerine hidroelektrik enerji kullanıldığı, böylece kağıt üretiminde ortaya çıkan sera gazı emisyon oranının da yüzde 75 düşürüldüğü belirtilerek, bu yöntemle üretilen kağıdın, geleneksel kağıtlara göre daha hafif olmasının, postalama ve gönderim maliyetlerinde de tasarruf imkanı sağlayacağı belirtildi.
Geliştirilen yeni ürünün, dijital baskı ve kopyalama makinelerinde güvenle kullanılabilecek türünün ilk ve tek ekolojik kağıdı olarak tanımlandığı belirtildi.
AĞAÇ PARÇALARINDAN YÜZDE 90'IN ÜZERİNDE KULLANIM ORANI
Geleneksel kağıt hamuru üretiminde ağaç kütüklerinin, su ve kimyasal bir karışımın kullanıldığı kimyasal yoğurma sürecinden geçerek ağaç liflerinin ayrıştırıldığı, ayrıştırılan ağaç liflerinin üzerinin selüloz ile kaplandığı, işleme giren her ağaç parçasının yaklaşık yüzde 45'inin kağıt haline geldiği, geride kalan ahşap kimyasallarının ise işlem esnasında enerji oluşturmak için yakıldığı kaydedildi.
''Yüksek Randımanlı Kağıt''ın ise mekanik bir yoğurma sürecinden sonra üretildiği, yeni bir yaklaşımla geliştirilen ağaç kimyasallarının, işlem esnasında kağıt yapıcı liflerden ayrılmadığı için bu yöntemin her ağaçtan 2 kat daha fazla kağıt üretilmesini sağladığı, yani ağaç parçalarından yüzde 90'ın üzerinde kullanım oranı yakalandığı belirtildi.
Açıklamada, Xerox araştırmacılarının mekanik kağıt üretimi ile ilgili ilk deneylerini 20 yıl önce gerçekleştirdikleri, o günden bu yana kağıt üretimi için farklı bir yöntem bulmaya ve ağaç tüketimini azaltmaya yönelik alternatif bir yol aradıkları kaydedildi.
ARŞİV KULLANIMI İÇİN ELVERİŞLİ DEĞİL
Açıklamada, mekanik fiber kağıdın ekolojik faydalarının yanı sıra halen kullanılan standart 75 gramlık kağıttan daha az ağırlık taşıdığı, yaklaşık 67 gram ağırlığında olan ''Yüksek Randımanlı Kağıt''ın her kilosunda yaklaşık yüzde 10 daha fazla yaprak bulunduğu belirtildi.
Yeni mekanik fiber kağıdın, fatura ve ekstre baskıları için de ideal olduğu, hafif olmasından dolayı doğrudan pazarlama yapan şirketlerin gönderim maliyetlerini de azaltacağı kaydedildi.
Gazete kağıdında olduğu gibi yeni geliştirilen mekanik kağıdın da, arşiv nitelikli kullanım için elverişli olmadığı belirtilerek, yumuşak renk tonuyla yüzde 84 parlaklık oranına sahip yeni kağıdın, arşiv ömrü gerektirmeyen dokümanların her ışık ortamında kolayca okunabilmesini sağladığı ifade edildi.
Verilen bilgiye göre, ABD'de Ağustos ayı başında satışa sunulan yeni mekanik fiber kağıdın, müşterilerden talep gelmesi halinde Türkiye'de de tüketicilere sunulması planlanıyor.
(AA)
Yayın tarihi: 26 Ağustos 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/26//haber,9173829AC0464F0D9AD356AB880486C8.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.