Ultrasonun güvenilirliği tartışılıyor
Ailelerin genellikle anne karnındaki bebeklerin ciniyetlerini ve sağlık durumlarını öğrenmek için başvurdukları ultrason yönteminin sağlıklı veya gerekli olup olmadığı tartışılıyor..
İngiliz yayın kuruluşu BBC'de yer alan bir haberde ultrasonun kamuoyunda bilindiği kadar güvenilir ve kesin sonuç veren bir yöntem olmadığı belirtildi. BBC'ye konuşan Dr. Hylton Meire isimli kadın sağlık uzmanı, birçok kadın için aslında anne rahmindeki bebeğin gelişimini ve ne derece sağlıklı olduğunu göstermesin açısından çok önemli bir yöntem olarak bilinse de ultrasonun sadece kesin bir sonuçtan çok bir risk olup olmadığı konusunda fikir edinmeye yardımcı olduğunu söyledi.
Dr. Hylton Meire, ultrasonun kamuoyunda bilindiği gibi, rahimdeki 20 haftalık bebeğin gelişimiyle ilgili yapılması gereken testin kesin faydalı olduğu şeklinde bilimsel bir katın bulunmadığını belirtti. Meire, ultrasonun kamuoyunda 'down sendromu' olarak bilenen doğum riskini kontrol eden teste karşı yüzde yüz bir güvenilirliğe sahip olmadığını da vurguladı.
Bu hafta 'Ultrasound' dergisinde görüşleri yayınlanacak olan Dr. Meire, "Bu testler aslında bizlere kesinlikle bir 'evet' veya 'hayır' cevabı vermiyor. Sadece var olan risklere işaret edebiliyor. Bu test sırasında rahimde bir risk olduğunu belirtisi varsa eğer, işte bunu tam anlamak için cenine bir iğne konularak tekrar test ve analiz edilir." dedi.
Rahimdeki riski ölçmek için cenine iğne konularak yapılan testin her zaman için çocuk düşürme riski taşıdığına dikkat çeken Dr. Meire, her yıl bu yöntem sonucu yaklaşık 3 bin 200 bebeğin yaşamının yitirdiğini ifade etti.
Bu testlerin tüm hastanelerde bulunduğunu; ancak bütün kadınlara önerilmediğini yazan BBC, bu testin özellikle doğum riski altında bulunan yaşı ilerlemiş kadınlara önerildiğinin altını çiziyor. Kadınların yüzde 95'ine bu testin uygulandığını anlatan Dr. Meire, "Aslında ultrasyon cihazları anne karnında bebeğin öldüğünü, yaşadığını ya da ciddi hastalıklara yakalandığını gösteren kesin veriler sunmuyor. Biz gerçekten kendimize buna bu teste neden ihtiyaç duyduğumuzu, neden bunun için para harcadığımızı ve bizim için gerçekten faydalı olup olmadığını düşünmeliyiz." dedi.
Yayın tarihi: 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/20/gny/haber,E5CE2843783C4D0B80AC296A212CF6D4.html
Tüm hakları saklıdır.