Okumadan Çeşme'ye gitmeyin
Ayşe ÖZYILMAZEL
24.07.2007
Tertemiz denizi, yaz sıcağında esintisi, eğlenceleri ve enfes yemekleriyle Çeşme, son yılların parlayan yıldızı. Bu şirin beldeye gidecekseniz neyi, nerede, ne zaman, nasıl yapacağınızı gösterecek rehber ihtiyacınızı biz karşılıyoruz.....
Duyduk duymadık demeyin! 2007 yaz sezonunun şampiyonu belli; İzmir'e 50 dakika uzaklıktaki Çeşme. Sessiz ve derinden geldi, temmuz ayı itibariyle Çeşme, Bodrum'u resmen tahtından etti. Siz deyin Alaçatı'nın şöhreti, ben diyeyim plajlarının güzelliği, bu yaz Çeşme tatilcilerin ilk adresi. Eh Bodrum'un da hafiften tadı kaçmaya başlamıştı hani. Tuzlu fiyatları, Türkbükü'nde beyaz türklerin eğlencesinin magazin programlarından düşmemesi, kabarık hesaplardan bıkan müşterinin kaçması ve mekânların sinek avlaması derken Bodrum'un gazı geçen yaz iyice kaçmıştı. Belki de Bodrum'u yedik yedik biz bitirdik, kim bilir! Peki nasıl olduk da topluca Çeşmeci kesildik? Bodrum'dan Çeşme yollarına transfer oluverdik? En büyük etken, hiç tartışmasız Alaçatı! Çünkü Alaçatı'da olağanüstü bir bütünlük var. Takıcı dükkânından, butik otellerine, mısır arabasına kadar her şey birbirinin devamı gibi, aynı tatta, aynı şıklıkta, aynı özenle hazırlanmış sanki.
1 EYLÜL'DE KEPENKLER İNER
Üstüne bir de Çeşme'nin dört bir yanındaki plajları, leziz restoranları ve gece hayatını da katarsanız, Çeşme'den siz de kopamazsınız. Tabii işletmeciler Türkbükü'ndekiler gibi kendilerinden geçmezlerse... Çünkü Çeşme'nin en büyük sorunu '1 Eylül' dedin mi kepenklerin kapanması, yazlıkçıların ve İzmirli tatilcilerin otelleri boşaltması. Bu yüzden de iki aylık Çeşme sezonunda fiyatların biraz tuzlu olması! İşte bütün mesele de bu, deniz var, güneş var, rüya gibi plajlar var, leziz restoranlar var, şık butik oteller var ama kim ne derse desin Çeşme'nin iyi bir idareye ihtiyacı. Şimdi yeni bir yeri fethetmenin coşkusuyla akın akın gelen turistler, yarın bu fiyatları ödeyemeyip kaçmak ister! Uzun lafın kısası işte bağımlısından Çeşme dosyası. Otellerden en güzel yemeklere, gece eğlencesine, alışverişe, minik tavsiyelere kadar her şey burada. Okumadan Çeşme'ye gitmeyin!
NEREDE DENİZE GİRİLİR?
Haberiniz olsun, Çeşme'de denize sıfır bir otelde kalmıyorsanız, plaj çantanızı hazırlayıp yola koyulacaksınız! Alaçatı'nın içinde kalanlara tavsiyem Alaçatı sahiline gitmeleri. Arabayla 5-10 dakikada gidersiniz. Babylon bu sene plaj denince açık ara önde. Mönülerini yenilemiş, rahat şezlongları, minderleri atmışlar. Üstelik Alaçatı sahili demek sörf demek! Sabah ve öğleden sonra belirli saatlerde sörf dersi alabileceğiniz bir sürü yer var. Babylon'a giriş hafta içi 15, hafta sonu 20 YTL. Ilıca Halk Plajı ise Çeşme'nin en güzel plajlarından biri. Giriş ücretsiz, şezlongda yatmak isteyene 10 YTL. Gelelim dillerden düşmeyen deniziyle Kumbeach'e. Peşin peşin söyleyeyim; yolunuz uzun! Çeşme Limanı'na doğru gidip, Çiftlik Yolu'na sapacak ve Altınkum'a varacaksınız. Kumbeach ancak kartpostallarda görülebilecek bir güzelliğe sahip, ah bir de işletenler başarılı olsa... Düşünebiliyor musunuz, temmuz ayına geldik hâlâ plaj mönüsü basılmamış, hâlâ bir kamyon eksikleri var. Neyse, orada da giriş 15 YTL, şezlong parası dahil. Denizi buz gibi ve masmavi. İster 50 YTL verip minderli tahtları kiralayabilir, ister şezlongda yatabilirsiniz. Deniz sporlarını sevenlere de Kumbeach'in yanındaki Fun Club'ı önerebilirim. Durgun sularda, karpuzlu frozen yudumlayıp, plaj voleybolu oynamak isteyenlereyse tavsiyem tabii ki Aya Yorgi'deki Sole Mare. Hafta sonu çok kalabalık oluyor, gençler minderlerde et ete yatıyor ama herkes hayatından memnun görünüyor. Giriş 20 YTL.
ALSAK ALSAK ÇEŞME'DEN NE ALSAK?
Alışveriş tatil dinler mi? Asla! Hele bu kadar seçenek varsa. İşte benim mutlaka alışveriş yaptığım adresler. Mayo-bikini, sörf şortu dediniz mi ilk hedefiniz Ilıca'daki Pasifika olmalı. Neden? Çünkü Pasifika'daki her şeyden iki ya da üç adet var. Yani plajda pişti olmak yok! Pasifika'nın bir diğer şubesi de Fun Club'da, haberiniz olsun. Alçatı ve Ilıca'da iki şubesi bulunan Kyo Myfriend de acil ihtiyaçlarınız için imdadınıza yetişiyor. Ama ille de Alaçatı'daki Antika Pazarı'nı ziyaret etmeniz gerekiyor. Rengârenk emaye tabaklar, antika fotoğraf makineleri, takılar, antika tepsiler ve daha neler neler. Pazarı gezmeden gelmeyin. Hazır pazar demişken, bir de Alaçatı'nın cumartesi pazarını anlatayım. Bahçe domatesleri, otlar ve yemeye kıyamayacağınız güzellikteki meyveler bir yana, pazardan şahane plaj alışverişi yapabilirsiniz. Tülbentler ve mavi-pembe-mor-sarı-turuncu renkteki peştamallar bu sene çok moda ama isteyene sadece pazarda! Bir diğer adres ise yaz şıklığını seven kadınlara. Alaçatı'nın içindeki İpekçe. Hafta sonu giderseniz, "Önce ben aldım," "Hayır! Ben aldım," diye kavga eden kadınları görebilirsiniz. Durun kızlar hepimize kıyafet var! Bohça çantalar, şalvarlar, uzun tunikler ve takılar... Kapanın elinde kalıyor haberiniz olsun! Sole Mare'nin içindeki Mikka'da da her yerde bulunmayan nefis sandaletleri ve yazlık elbiseleri bulabilirsiniz.
ÇEŞME'YE GİDİNCE MUTLAKA YAPIN!
* Asla arabasız gitmeyin! Çeşme arabasız bir kâbusa dönüşebilir. Uçakla gideceksiniz, mutlaka havaalanından araba kiralayın. Taksiler çok pahalıdır unutmayın!
* Mutlaka yüksek korumalı güneş kremi sürün. Çeşme rüzgârından ne kadar yandığınızı fark etmezsiniz, akşama ağlamak istemezsiniz.
* Aya Yorgi koyundaki Ahmet Usta'nın midye dolmasını yiyin.
* Bisiklet kiralayıp akşamüstü gezintisine çıkın ve Alaçatı sokaklarını keşfedin.
* Alaçatı'daki Köşe Kahve'de oturup geleni geçeni izleyin.
* Ilıca'daki Veli Usta'dan karadutlu ve sakızlı dondurma yiyin.
* Kumru yemeden dönmeyin!
* Akşam yemeğine 21:00'den, gece eğlenceye de 00:00'dan önce gitmeyin, boş zanneder geri dönersiniz.
* Alaçatı'da turşuculuk yapan Erol Abi'nin turşusunu tatmadan dönmeyin!
NEREDE KAHVALTI EDİLİR?
İzmirliler kahvaltıya bayıldığı için, Çeşme'de de unutamayacağız kahvaltı sofraları bulmak hiç zor olmuyor. Kahvaltıda ilk adres Çamlık Yolu'ndaki çardak altına kurulmuş Alaçat Kafe. Ünlü futbolcuları, Demet Akalın'dan Yılmaz Erdoğan'a şöhretleri sabah sabah burada kahvaltı ederken görebilirsiniz. Otlu yumurtası, börekleri, menemeni, nefis ev reçelleri ve karadut-loru dilden dile dolaşıyor. Fiyatı 20YTL. İkinci önerim Hıncalım sayesinde tanıştığım Zeytinler Köyü'nden. Şimdi çıkın Alaçatı gişelerden İzmir'e gider gibi çevreyoluna. Sağdaki ilk sapak Zeytinler'den girin içeri, bulun Hanedan'ı. Haftanın her günü akın akın insanların gittiği bir yer. Köy yumurtası, dağ kekikleriyle süslenmiş bahçe domatesi, balkaymağı ve pofuduk lavaşlarıyla dört dörtlük bir köy kahvaltısı edebilirsiniz. Adam başı 10-15 YTL.
ÇEŞME SÖZLÜĞÜ
Domates: Domat
Simit: Gevrek
Ayçekirdeği: Çiğdem
Mısır: Darı
Buzdolabı: Frijder
Kekik: Çiprika
Bardak: Kupa
İncir: Bardacık
Yayın tarihi: 17 Ağustos 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/17//haber,9CF7AF21C1CC4F6BBB645D26C1B8DB5F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.