İlaçlarınızı asla susuz içmeyin
İlaç kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri vatandaşların genellikle ihmal ettiğini belirten uzmanlar, "İlaçları asla susuz içmeyin. Şurup bile içmiş olsanız üzerine dolu bir bardak su mutlaka için. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir. Sizin ilaçla bereber içeceğiniz bir bardak su, bu çözünmeyi kolaylaştıracak, kana karışmayı hızlandıracak ve etkinin çabuk başlamasını sağlayacaktır." uyarısında bulunuyor.
'İlaçları kişiye özel olarak önerilmemişse- asla bölmeyin ve çiğnemeden yutun' diyen uzmanlar, eğer ilacı kullanacak kişide gebelik ve emzirme gibi bir durum varsa mutlaka hekimi ve eczacının uyarılması gerektiğini kaydediyor.
GEBE VE EMZİRENLER DANIŞMADAN AĞRI KESİCİ ALMASIN
Gebe ve emzirenlerin doktora veya eczacıya danışmadan en basit ağrı kesiciyi bile almalarının bebekleri için risk teşkil edeceğine işaret çeken Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dahiliye Uzmanı Prof.Dr. Birsel Kavaklı; "Çalışıyorsanız; kullanacağınız ilaçlar yaptığınız işi etkileyebilir. Birçok ilaç yan etki olarak sersemlik ve uyku hali (sedasyon) yapar. Dolayısıyla dikkat gerektiren bir makine kullanıyorsanız ciddi sorunlar ortaya çıkabilir." dedi. İlaçların ısı yayan cihazlardan uzak tutulması gerektiğini kaydeden Kavaklı, şunları söyledi:
"Bütün ilaçları kendi ambalajları içinde ve kapakları sıkıca kapatılmış olarak saklayın. Toz halinde alıp sulandırarak kullandığınız şurupları hazırladıktan sonra buzdolabında saklayın. 10 gün içinde bitmezse kalan kısmını atın. Bu şurupları her kullanımdan önce iyice çalkalayın. Bu tip ilaçları hazırlarken mutlaka kaynatılıp soğutulmuş su kullanın. Şişeye su eklemeden önce şişeyi çalkalayarak tozların ayrışmasını sağlayın. Önce şişedeki işaretli yerin bir parmak alt seviyesine kadar su doldurun. İyice çalkalayıp 5 -10 dakika bekleyin. Daha sonra işaretli yere kadar su doldurun. 5 -10 dakika daha beklettikten sonra ilacı kullanabilirsiniz. Doktora veya eczacıya danışmadan asla ilaç kullanmayın ve size önerilen şekillerin dışında ilaç içmeyin. Her ilaç günde kaç kez alınacaksa bu, eşit aralıklarla olmalıdır. İlaçların istenen etkiyi gösterebilmeleri için kanda belirli bir seviyede olmaları gerekir. Bu seviyeyi eşit tutabilmek ancak ilacı eşit aralıklarla almakla mümkündür. Eğer günde 3 kez alacaksanız 8 saat ara ile, 4 kez alacaksanız 6 saat ara ile, 2 kez alacaksanız 12 saat ile, 1 kez alacaksanız her gün aynı saatte içmeye özen göstermelisiniz. İlaç şifa kaynağıdır, ama şifa yeteneği sizin kullanımınızla doğrudan ilgilidir. Ülkemizde antibiyotikler doktor kontrolü olmadan adeta soğuk algınlığı ve grip ilacı gibi kullanılmaktadır. Bu son derece yanlış bir yaklaşımdır, dikkat edilmesinde fayda vardır."
TÜM İLAÇLARI BUZDOLABINDA SAKLAMAK GEREKMEZ
Evdeki bütün ilaçları buzdolabında saklamaya gerek olmadığını anlatan Prof. Kavaklı, ilaçların kutuları üzerinde nasıl ve ne şartlarda saklanmaları gerektiğinin yazıldığı, vatandaşların bu uyarılara kulak vermesi gerektiğini söyledi.
Buzdolabının 'buzluk' bölümüne ilaç konmamasını tavsiye eden Prof. Dr. Kavaklı, "İlaçları ısı yayan cihazlardan uzak tutun. Bütün ilaçları kendi ambalajları içinde ve kapakları sıkıca kapatılmış olarak saklayın." uyarısında bulundu.
(CHA)
Yayın tarihi: 14 Ağustos 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/14//haber,68FA481BD0A3441FA1E3C360F87A06D4.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.