Balık erkeklerini deniz mahsulü baştan çıkarır
12 burç erkeğinin hangi yemeklerle baştan çıkarılacağını listeleyen ve üstelik tariflerini de veren 'Yemek Tahrikleri' kitabını Bener Ömür Yılmazer ile reklamcı Emre Saraçoğlu yazdı. Dün altı burç erkeğinin kalbine giden yoldaki durakta kendilerinden geçmelerine neden olacak ana lezzetleri vermiştik. İşte son altı burcun tarifleri...
Terazi
Meyveli tavuk (Tutti Frutti)
Malzemeler:
* Yarım kilo ızgaralık tavuk but l1 ananas
* 1 yeşil dolmalık biber
* 1 sarı dolmalık biber
* 5 adet mürdüm eriği
* 3 çorba kaşığı krema
* Yarım portakal suyu
Yapılışı: Tavuk butlarını tencerede haşlayın. Haşlandıktan sonra bir su bardağı tavuk suyunu bir tavaya boşaltın ve içine küçük küçük doğradığınız biberleri atın. Biberler orta ateşte haşlanınca küçük parçalara ayırdığınız tavuk parçalarını tavaya atın. Suyunu çekmeye yakın, ince uzun kestiğiniz erikleri içine atın ve ocağın altını kısın. Suyunu iyice çekince ananasları atın ve karıştırın. Ardından portakal suyunu ekleyin ve karıştırın. Kremanızı ekleyin, iyice karışınca ocaktan alın. Garnisi için malzemeler:
* 1 paket soya filizi
* 1 adet taze soğan
* 1 adet küçük salatalık
* 5 adet ceviz içi
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 2 çorba kaşığı soya sosu
Garninin Yapılışı: İnce ve uzun kestiğiniz soğanları soya ile kısık ateşte pişirmeye başlayın. Soğanlar yumuşayınca dövülmüş ceviz içini atın. Ardından soya filizlerini içine atın biraz karıştırın. Soya filizi kalınlığında, soymadan kestiğiniz salatalıkları atın birkaç tur çevirin. Zeytinyağını, tuzu ekleyip büyükçe bir porselen tabağa alın ve buruk olmayan yumuşak tatlı bir beyaz şarapla servis edin.
Akrep
Kanyaklı tavuk (Matahari)
Malzemeler:
* 1 kg. tavuk pirzola
* 100 gr. yer fıstığı
* 10 tane arpacık soğan birkaç defne yaprağı
* 5 adet kayın mantarı
* 1 avuç haşlamış nohut
* 5 sap maydanoz
* 6 diş sarmısak
* 1 çorba kaşığı un
* 1 çay kaşığı tuz
* 10 adet tane karabiber
Yapılışı: Tavuklarınızı derin bir tencerede haşlamaya başlayın. Kaynamaya başladığında soğan, mantar, defne yaprağı ve nohudu ekleyin. 15 dakika daha haşlayın. Bu karışımın içinden tavukları çıkarın. Tavuk parçalarını serçe parmağınız büyüklüğünde kesin. Haşladığınız karışımdan bir bardak suyu teflon tavaya koyun ve tavuk parçalarını tavanın içine atın. Çok kısık bir ateşte pişirmeye başlayın. Tavanıza kabuğu soyulmuş yer fıstıklarını ve soyulmuş sarmısakları bütün olarak atın ve pişirmeye devam edin. Suyunu çekmesine yakın derin bir tencereye yarım su bardağı tavuk suyu ekleyin. İçine unu ekleyip karıştırın. Haşlama suyundaki soğanı, mantarı, nohudu bu karışıma ekleyip, bir taşım kaynatın. Bu karışım, tavuğunuzun sosudur. Bu arada suyunu iyice çekmiş olan tavadaki tavuğunuza maydonuzu çok çok ince kıyıp ekleyin ve karıştırın. Tavuğunuzun yüzeyi kızarmaya başladığında kanyağı dökün. Ve tavuğunuzu flame edin. (Çakmağı tavuğun üzerinde çakın, tavuğunuz alev alacaktır. Kendi kendine sönene kadar dokunmayın. Bu yakma işlemi tavuğunuza bir mangal aroması katacaktır.)
Yay
Kişnişli ızgara somon (Belle de Jour)
Malzemeler:
* 2 dilim taze somon fileto
* Yarım fincan zeytinyağı
* Yarım fincan limon
* 1 tatlı kaşığı kişniş
* 1 çorba kaşığı dereotu
* 2 adet ince kıyılmış taze soğan
* Tuz
* Karabiber
Yapılışı:Eğer buharlı pişiriciniz varsa somonları 15 dakika buharda pişirin. (Ya da derin birtencereye su koyun. Fırın ızgaranızı tence-renizin üstüne yerleştirin. Ve suyu kaynatın.15 dakika bir yüzünü, 15 dakika diğer yüzü-nü pişirin.) Somonları fırınınızın ızgara tep-sisiyle birlikte fırına verin. 170 dereceye ge-tirip, 20 dakika fırınlayın. Diğer malzemele-ri küçük bir tencerede, kısık ateşte pişirin.(Dereotu ve soğan, suyunu salana kadar) 20 dakika sonra, bu karışımı, fırınlanan ikidilim balığınızın üstüne eşit olarak pay edin.Sıcak fırında 10 dakika daha bekletin.
Oğlak
Şaraplı tas kebabı böf (Mad About You)
Malzemeler:
* 1 kg. dana filetosu
* 200 gr. ince kıyılmış çemensiz pastırma
* 50 gr. tereyağı
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
* 12 arpacık soğan
* 2 çorba kaşığı un
* 1 bardak et suyu
* 2 diş dövülmüş sarmısak
* 2 defne yaprağı
* 5 dal maydanoz
* 1 tutam kekik
* 2 su bardağı kırmızı şarap
* 100 gr. kestane mantarı ya da kayın mantarı
Yapılışı:Fileto eti küçük küçük kesin. Hararetli ateş-teki tavanızda, tereyağının yarısını zeytinyağıile karıştırarak eritin. Isınan yağa soğanlarıekleyip pembeleştirin, sonra küçük bir kabaalın. Aynı tavaya un serpin. 2-3 dakika pişirin.Et suyunu, sarmısağı, defne yaprağını, may-danozu, kekiği, tuzu, karabiberi ve şarabı ek-leyin. Kaynamaya başlayan karışımı etin üze-rine dökün ve 150 derece fırında 1.5 saat pişi-rin. Geri kalan tereyağını tavada eritin, soğa-nı ve mantarı kavurun. Ardından ekmeklemaydanozu üzerine ekleyerek servis yapın.
Kova
Patlıcan ezmeli dana madalyon (Sophia Looks Again)
Malzemeler:
* 2 parça dana madalyon
* 2 baş soğan
* 1 su bardağı süt
* 1 çay kaşığı karbanot
* 2 çorba kaşığı krema
Yapılışı: Eti bir saat süt ve karbonat karışımında bekletin. Bir tavada soğanları çok az suyla pişirin. Üzerine etinizi (içinde beklettiğiniz sütle beraber) atın. Pişmeye başlayınca soğanları yakacak kadar harlı ateşte kavurun. (Süt kenidini çekene kadar.) Ardından 2 çorba kaşığı krema ekleyin. Krema da çekince ocağı kapatın. Fırın ızgarasında közlediğiniz patlıcanı soyun, miksere yoğurt ve zeytinyağıyla atın ve çekin.
Balık
Deniz mahsullü makarna (Kasığımdaki Pavurya)
Malzemeler:
* 1 paket Tagliatelli makarna
* 4 adet bebek enginar
* 2 kereviz sapı
* 2 sap taze soğan
* 5 stick yengeç surumi
* 1 su bardağı karides
* 8-10 bebek ahtapot (bulamazsanız, hazır satılan deniz ürünleri salatasından 2 kaşık)
* 1 çay kaşığı karabiber
* 2 diş sarmısak
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 paket krema
Yapılışı: Makarnayı haşlayıp suyunu süzün. Bir tencerede zeytinyağını kızdırın, sarmısağı dövüp zeytinyağında kızartın. Ardından ince ince kestiğiniz kereviz saplarını ve ince dilimlenmiş taze soğanları bu karışımda kavurun. Tüm deniz ürünlerini tencereye atın, üstüne enginarı ilave edin. Makarnayı da ekleyip hepsini karıştırın. Kremanın isterseniz yarısını, isterseniz tamamını içine boşaltın. Krema koyulaşmaya başlayınca karabiberini, tuzunu ekleyin; iyice koyulaşınca ocağı kapatın.
Yayın tarihi: 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/13/gny/haber,8036C01E06C84C30A49848B9EC2EAA65.html
Tüm hakları saklıdır.