kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Kutup'ta bayrak yarışında iki ülke daha atakta

Kuzey Kutbu'nun zenginliklerini kapışma yarışında ilk kulvarda Rusya derin sulara bayrak dikerek öne geçti. Ancak Danimarka ve Kanada arka arkaya yeni projelerle 'Kutup'ta hak iddia etme telaşına düştü..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Kutup'ta bayrak yarışında iki ülke daha atakta
Geniş doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip olan Kuzey Kutup bölgesi tam bir egemenlik yarışına sahne oluyor. Rusya, ABD, Kanada, Norveç ve Danimarka'ya ait topraklarla çevrili ve uluslararası hukuka göre hiçbir devlete ait olmayan bu bölgenin egemenliğini ele geçirmek için ülkeler yarışıyor.

TREKKING SONRASI 2 ÜS
Rusya'nın bölgede hak elde etmek için geçen hafta iki mini denizaltı gönderip, deniz tabanına Rus bayrağı dikmesinin ardından Kanada, Danimarka ve Amerika da harekete geçti. Kanada Başbakanı Stephen Harper bir açıklama yaparak ülkesinin Kuzey Kutbu'nda iki askeri tesis kuracağını açıkladı. Kuzey Kutbu'nda trekkinge çıkan Harper, "Kutup noktasının 600 km. güneyinde Kara Kuvvetleri için bir eğitim merkezi ve bir derin su limanı inşa edeceğiz. Egemenlik yarışının temelinde kullan ya da kaybet prensibi olduğunun bilincindeyiz" diye konuştu. Kuzey Kutbu'nun 595 km. güneyindeki bir noktada basın mensuplarına konuşan Harper, bölgeye 900 korucu da yerleştireceklerini söyledi. İki ülkenin arka arkaya attığı bu adımlara seyirci kalmayan Danimarka da inceleme yapmak üzere bölgeye ekip göndermeye hazırlanıyor.

ABD DE ATAĞA GEÇTİ
40 bilim adamından oluşan Danimarka ekibi son derece gelişmiş teknik araçlarla Lomonosos sıradağlarının Kuzey Kutbu'nun tabanına doğru devam ettiğini ve bölgenin jeolojik olarak Danimarka'ya ait olan Grönland'a bağlı olduğunu ispatlamak. Amerika da bölge ülkelerinin bu adımlarına karşı cuma günü bir araştırma ekibini Kuzey Kutbu'na gönderdi.
Haberin fotoğrafları