Ağırlık çalışması en iyi diyettir
Dr. Metin Okucu
10.08.2007
* Ne zaman diyet yapsam kaslarım da eriyor; kaslarımı eritmeden kilolarımdan kurtulmamın bir yolu yok mu? Ağırlık çalışmasının kalp üzerinde olumsuz etkisi olduğu söyleniyor. Bu yüzden ağırlık çalışması da yapamıyorum, sizce ne yapmalıyım? İhsan Soy/İstanbul
Sizin sorunuz pek çok kişinin ortak sorunu aslında... Eğer diyet yapmaya başlarsanız, bu neyin işaretçisidir? Yakında diyeti bırakacağınızın! Tanıdığınız kaç kişi devamlı diyete sadık kalabildi, kaç kişi verdiği kiloları geri almadan hayatına devam etti? Biz doktorların en zor hastaları aşırı kilosu olanlardır, çünkü hiç kimse hayat boyu kilo verdirici diyet yapamaz. Hele bir de dünyanın en zengin ve nefis lezzetlerle dolu mutfaklarından birine sahip bir ülkede yaşıyorsanız, bu bir tür işkencedir! Diyelim ki başardınız ve hızla kilo verdiniz; ne kaybettiğinizi sanırsınız, vücudunuzdaki sağlık ve estetik düşmanı yağları mı? Hayır! Erittikleriniz; sizin asıl dostlarınız olan kaslarınızdır. Düşük kalorili diyetlerde bütün yakılan kaslarınız olabilir. Kas kaybetmek kötü bir şeydir. Çünkü kas dokusu çok aktiftir, bir sürü kalori yakar, hem de durduğu yerde! Her yarım kiloluk kas kütlesi günde 35 kalori yakar. Yapılması gereken; kasları ve istirahatte yakılan kalorileri artırmaktır. Bunun yolu da ağırlık çalışmalarından geçer.
NASIL YAPACAKSINIZ?
Bunların çözümü; kilo verip, yağ yakarken ağırlık çalışmaktır. Böylece saf kas/yağ oranınız artar, hatlarınız incelir ama aynı zamanda kiloluyken sahip olduğunuz kaslarınızı da korumuş olursunuz. Burada önerdiğimiz; haftada iki gün, 15-20 dakikalık çalışmalardır. Bu kadarı yeter; abartmaya, zorlamaya ve sakatlığa gerek yok. Yapılacak iş; tüm kas gruplarını 13-15 kez hafif ağırlıklarla çalıştırmak ve bunu iki kez tekrar etmektir. Bunu kolaylıkla evde bile alışkanlık haline getirebilirsiniz. Ağırlık çalışmasının yanına ekleyeceğiniz hafif ve dünya zevklerinden mahrum etmeyen bir diyet, yağlarınızdan sizi bir daha geri gelmemek üzere kurtaracaktır. Yapmanız gereken; mümkün olduğu kadar çok kas grubunu, 15 saniye süreyle sabit dirence karşı kasılı durumda tutmak. Böylece vücudumuz o kas grubuna ihtiyacı olduğunu düşünecek ve eritmeyecektir.
DİĞER FAYDALARI
En azından başlangıçta danışmanlık alabilirsiniz. Spor hocasından ya da bir hekimden... Doğru ağırlık miktarlarının tayini; sakatlıkların önlenmesi ve özellikle kalp, romatizma gibi hastalığı olanlarda sorunların çıkmaması için şarttır. Doğru yönlendirme olduğu sürece, hiçbir egzersiz türü, hiç kimse için sakıncalı değildir. Asıl mucize buradadır. Ağırlık çalışmak, kadınlar ve yaşlılar dahil olmak üzere inanılmaz faydalar sağlar. Kalp hastalıklarını azaltır, tansiyonu, kolesterolü ve şeker metabolizmasını düzenler. Kemikleri sağlamlaştırır, osteoporozu (kemik erimesi) engeller. Vücuda güzel bir şekil ve tazelik verir, genç tutar. Hatta, Avustralya'da 2005 yılında yapılan bir araştırmada, 60 yaşın üstündekilerde, dengeyi düzenlediği ve düşmeleri azalttığı da gösterilmiştir.
Yayın tarihi: 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/11/gny/haber,E80D796E59814750B711100FE694A645.html
Tüm hakları saklıdır.